Browse By

iParty 2011 – tradicionalno godišnje okupljanje Apple entuzijasta u muzeju informatike


Četvrti po redu iParty, veliko druženje hrvatskih Apple entuzijasta, održat će se u subotu, 10. prosinca 2010., s početkom u 20 sati. iParty 2011 organiziraju Jabučnjak – najstariji web za Apple korisnike u Hrvatskoj i PEEK&POKE – riječki muzej informatike. Događanje će se tradicionalno održati u muzeju informatike PEEK&POKE, u centru Rijeke, ulica Ivana Grohovca 2, u blizini katedrale Sv. Vida u Rijeci.
Od 5. do 10. prosinca, kao i na sam iParty, ulaznica u muzej su 4 kg jabuka! Prikupljene jabuke donirat će se Dječjoj bolnici Kantrida.
I ove godine party se odvija u sklopu programa muzeja informatike PEEK&POKE koji je u prosincu pun događanja, a s naglaskom na “Fotonostalgiju” – akciju koja i službeno završava 10. prosinca 2011. i u kojoj se bira najbolja originalna fotografija s retro-tehnološkim motivom. Izbor će biti popraćen i riječima mladog profesora i doktora znanosti, dobitnika književne nagrade “Kiklop”, Igora Dude. On će okupljenima reći par riječi o tehnološkom napretku naroda ovih prostora i nekadašnjem razvoju tehnike.
Fotografije finalista ponudit će se za otkup putem aukcija na portalu Locusto, a saznat ćemo i tko putuje na Vis u svibnju 2012. u organizaciji turističke agencije My Travel, kao i tko dobiva poklon od našeg FotoFlash sponzora. Našoj akciji se pridružio i Playstation Hrvatska koji će Dječjoj bolnici Kantrida darovati Playstation 3 s igrama!
Jabučnjak (www.jabucnjak.hr) je neprofitabilan projekt Udruge darovitih informatičara Rijeke (DIR) i već osmu godinu pomaže zaljubljenicima u informatičku tehnologiju. Zamišljen je kao ugodno mjesto razmjene informacija, savjeta i ideja korisnika tehnologija sa znakom jabuke. Kao i prošlih godina, očekuju se Mac, iPhone i iPad korisnici iz cijele Hrvatske, ali i susjednih zemalja.
Dobrodošli su i svi znatiželjnici.
Druženje s ljubiteljima novih tehnologija, računalnim geekovima (i geeketama!), entuzijastima i istomišljenicima, podrazumijeva se, a pripremljen je i zanimljiv niz kratkih i dinamičnih izlaganja.
Tim Jabučnjakova uredništva predstavit će ove teme:

  • “Dijagnosticiranje i otklanjanje problema” – Tomislav Ribičić
  • “Softver: Apple Keynote” – Emil Prpić
  • “Odabir Apple hardvera” – Davor Pasarić
  • “AppleScript” – Goran Paulin

Nakon izlaganja slijedi i zanimljiv okrugli stol na temu cloud computinga. Selimo li svi u  “računalni oblak”? Je li to dobro ili loše? Pretvaramo li se u “Matrix” društvo? Hoće li umrežavanje misli tisuća ljudi u gotovo stvarnom vremenu dovesti do nove kolektivne svijesti? To su samo neka od mogućih pitanja otvorenih za raspravu… U glazbenom dijelu, na veliko zadovoljstvo, svi koji u kašete ubace 4 kilograma uživat će u izvornom i najboljem hrvatskom blues bandu – Sunnysidersima!