Browse By

IHG i HRT snimaju dokumentaru seriju "Povijest hrvatskog rocka"


Institut hrvatske glazbe i Hrvatska radiotelevizija snimaju dokumentarni serijal „Povijest hrvatskog rocka“
– IHG, 12.07.2011. Institut hrvatske glazbe i Hrvatska radiotelevizija danas su na Prisavlju potpisali ugovor o zajedničkoj produkciji dokumentarnog serijala „Povijest hrvatskog rocka“. Potpisnici ugovora su, za IHG njegov predsjednik Goran Končar i za HTV v.d. ravnatelja Mislav Stipić.
Serijal od 10 epizoda zamišljen je kao pogled u najvažnije povijesne i najznačajnije kreativne trenutke i faze hrvatskog rocka. No on će se osvrnuti i na druge glazbene pravce s kojima se rock kod nas isprepletao kroz  5 proteklih desetljeća.
Autori scenarija i sinopsisa serijala su glazbeni antologičari, novinari i kritičari Siniša Škarica, Arsen Oremović i Hrvoje Horvat. Uz autorsku trojku, vrsne poznavatelje naše glazbene prošlosti i sadašnjosti, na serijalu će kao stručni suradnici biti angažirani i drugi glazbeni publicisti.
Svi će oni, uz veliku ekipu suradnika, sljedećih mjeseci raditi  na izradi jedinstvenog mozaika hrvatskog rocka – uz brojne glazbene zvijezde, diskografe, menadžere i industrijske „insidere“. Svoje će uspomene i anegdote kroz predviđenih 500 minuta serijala podijeliti više od 100 ključnih figura domaće rock, pop, hip-hop i etno scene.
Namjera autorskog tima je sveobuhvatno predstaviti bogatu povijest rocka na ovom prostoru i sačuvati svjedočanstva o trenutcima koji su mijenjali tijek događanja i povijest hrvatske glazbe.
Ta, na ovim prostorima, jedinstvena glazbena serija, kronološki će pratiti nastanak i razvoj hrvatskog rocka – od vremena slušanja Radio Luxemburga i utjecaja onodobne zabavne glazbe na rađanje scene do današnjih dana.
Između je mnogo toga vrijednog slušanja, gledanja i dokumentiranja: razvoj autorskog rocka, novi val, riječki punk, splitska scena –  ali i skandali, obrati, izdaje i prodaje – sve ono što je nezaobilazan dio naše glazbene show-business priče.
Ove se godine, naime, navršava 55 godina od objave rock standarda „Shake, Rattle ‘n’ Roll“ na ploči Ive Robića.  Iako je sam Robić ostao upamćen kao velikan popa,  šlagera i kajkavske pjesme, to je događaj koji se smatra početkom hrvatskog rocka. S tom godišnjicom na umu, serijal se počinje snimati ove jeseni a emitiranje prve epizoda predviđeno je za jesen 2012.
Institut hrvatske glazbe s ponosom najavljuje ovaj veliki projekt –  značajan događaj za sve glazbenike i glazbenu branšu ali i najširu glazbenu i televizijsku publiku u zemlji.