Browse By

Humanitarni koncert: Stereo za Simone

U petak 14. listopada u Stereo Dvorani održati će se humanitarni koncert – Stereo za Simone na kojem će nastupiti Pasi, Carmina Puttana, Mandrili (acoustic), Moskva, Hesus Attor, Brain Production, Senzorz, Diskurz i za kraj drum’n’bass DJi Sven, Antwone i Rotten.
Simone Behlić rodila se 29.05.2008. godine kao zdrava beba,  par minuta  nakon  jednako zdravog brata Liama. Dok je Liam sada zdrav i sretan dječak, Simone se bori s posljedicama sepse koju je dobila kao mjesec i pol stara beba te koja se zakomplicirala zbog krive početne liječničke dijagnoze, naime, za vrijeme sepse dijagnosticirana joj je obična  viroza.  Sada je ona dijete sa 100 postotnim invaliditetom, oštećenjem središnjeg živčanog sustava – mozga, te nekih živaca, zbog čega je nepokretna, inkontinentna  za stolicu i urin, lijeva strana tijela joj je znatno slabija, te lijevim okom loše vidi, a lijevom  rukom se počela koristiti tek nedavno. Prema procjeni psihologa njezin psihomotorni razvoj je u težem zaostajanju.

Zbog oštećenja mozga ona boluje od epilepsije. U dobi od 7 mjeseci života zbog hidrocefalusa (pretjerano nakupljanje likvora u glavi) ugrađena joj je  pumpica koja odvodi višak vode iz glave u trbušnu šupljinu. Mišići su joj hipotoni (mlohavi) i mora na operaciju oba kuka.  Nakon operacije biti će potrebna intenzivna rehabilitacija kako bi se aktivirali mišići koji fiksiraju kukove i kako bi krajnji rezultat bio uspješan.
Uz njezine zdravstvene probleme cijelu situaciju dodatno komplicira manjkavi zdrastveni sustav koji  ne omogućava sva potrebna pomagala i skrb, pa za većinu  roditelji novac  pribavljaju  sami, a na nužno potrebne vježbe koje joj daju šansu za makar djelomično osamostaljivanje i kvalitetniji život prisiljeni su, većinom o svojem trošku, putovati u Zagreb.
Unatoč svim navedenim problemima Simone je  vesela, emotivna djevojčica koja uživa u društvu svoga brata i druge djece, veseli se životinjama i vježbama i uživa u svakom danu i novim iskustvima.
Broj žiro računa:
Zvjezdana Pliskovac (majka)
Erste banka
2402006-3205234690