Browse By

Human Rights Film Festival

header_human-rights
Human Rights Film Festival (HRFF), festival filma o ljudskim pravima, održava se od 7. do 13. prosinca 2009. u zagrebačkom kinu Europa, u organizaciji Multimedijalnog instituta i Udruženja za razvoj kulture „URK“. U svom sedmom izdanju festival će posebno istaknuti pitanje borbe za  socijalna prava, što je u trenutku kada se u ime ekonomske krize prava  ograničavaju ili u potpunosti ukidaju zasigurno goruća tema.
U sklopu filmskog programa ćemo prikazati naslove koji borbu oko socijalnih prava ne uzimaju kao svugdje istu reakciju na brutalno izrabljivanje, već ih predstavljaju u mnoštvu različitih strategija protiv društvene eksploatacije. Bilo da se radi o radničkim pravima, subverziji dominantnih medijskih kanala, borbi za javni prostor u gradovima ili seljačkim i studentskim bunama.
Festival će se tim, ali i drugim bitnim temama vezanima uz kršenje i promicanje ljudskih prava približiti raznovrsnim programom igranog i dokumentarnog filma, kao i istaknutim segmentom predavanja, diskusija i izložbe o borbi za gradski prostor.
Festival će u suradnji s partnerima iz drugih ljudsko-pravaških organizacija posebno obilježiti međunarodni Dan ljudskih prava 10. prosinca, čime se nadamo dodatno istaknuti važnost ljudskih prava u našoj sredini.
– selekcija iz programa će istodobno biti prikazana i u riječkom Art-kinu Croatia, u suradnji s udrugom Filmaktiv
FILMSKI PROGRAM
Iz sedmodnevnog filmskog programa izdvajamo:
Film otvorenja je Bijeli materijal (White Material) francuske redateljice Claire Denis, zasigurno jedan od zapaženijih naslova 2009. godine. Film iznimne vizualne i muzičke sugestivnosti (muziku potpisuju Tindersticks) prati građansko-ratnu situaciju u jednoj afričkoj zemlji te kako lagano, ali sigurno u vihoru sukoba nestaje obitelj bijelih gospodara-plantažera. Stominutni tour-de-force Isabelle Huppert!
Gost festivala će biti poznati filipinski redatelj Lav Diaz, čiji posljednji film Leptiri nemaju sjećanja prikazujemo. Za sve koji prate njegovu  karijeru i njegove višesatne filmove zasigurno će biti zanimljivo pogledati ovaj film koji traje tek ispod sat vremena. No, za one koji žele utvrditi gradivo preporučamo druge Diazove naslove koji će biti prikazani na festivalu Filmske mutacije s kojim u suradnji ugošćujemo Lava Diaza u Hrvatskoj.
Svakako bi istakli i prvi igrani film poznate iranske video-umjetnice Shirin Neshat Žene bez muškaraca koji u posve samosvojnom filmskom izričaju govori o životu žena u turbulentnim vremenima te nov – podjednako intrigantan i duhovit – filmski esej Johana Grimonpreza Dvostruka igra.
Iz selekcije dokumentarnog filma ističemo dva duhovita naslova koji, svaki na svoj način, pomjeraju perspektivu. Ze na berlinski (Rabbit a la Berlin) je suludo komična rekapitulacija povijesti Berlinskog zida, a film je nominiran za Oscara u svojoj kategoriji. A za samo zatvaranje festivala ostavljamo novi uradak američke aktivističke skupine The Yes Men, koji u svojem novom filmu popravljaju kapitalistički svijet. Posebno se pak veselimo da ćemo vezano uz temu festivala prikazati film Posljednji podvig diverzanta Oblaka Vatroslava Mimice.
GOVORNI i IZLOŽBENI PROGRAM
U suradnji s našim partnerima – Centrom za ljudska prava, festivalom Filmske mutacije i Centrom za dramsku umjetnost – organiziramo diskusije i predavanja o solidarnosti isključenih, vizualnim aspektima borbe za gradski prostor u Zagrebu te perspektivama kritičke društvene misli. Posebno ističemo i izložbu o akcijama zagrebačke inicijative za Pravo na grad.