Browse By

Human Rights Film Festival 7

Human Rights Film Festival (HRFF), festival filma o ljudskim pravima, održava se od 7. do 13. prosinca 2009. u zagrebačkom kinu Europa u organizaciji Multimedijalnog instituta i Udruženja za razvoj kulture „URK“. Program se istodobno odvija i u Rijeci u Art-kinu Croatia, u suradnji s udrugom Filmaktiv.
U svom sedmom izdanju HRFF posebno ističe pitanje borbe za  socijalna prava, što je u trenutku kada se u ime ekonomske krize mnoga prava  ograničavaju ili u potpunosti ukidaju goruća tema. Podrobnije informacije možete naći na www.humanrightsfestival.org.
– Ulaz na svce projekcije i događanja je slobodan.
Filmovi na otvorenju:
Za otvorenje festivala, 07.12. u 20:00h, pripremljena su dva naslova:
Susret, dokumentarni film Igora Bezinovića koji prikazuje susret seljaka i studenata tokom ovogodišnjih seljačkih prosvjeda u Zagrebu, kojima se u jednom trenutku pridružuju i studenti. Euforična studentska noć i otrežnjujući seljački dan; medijski osviješteni aktivizam i teška mehanizacija na ulicama; plenumski oblik organizacije i posvađane seljačke udruge – samo su neki od polova tog neočekivanog savezništva. Unatoč činjenici da je navedeni događaj bio prisutan u svim medijima, ovaj je film jedini video zapis tog neobičnog jednodnevnog susreta studenata i seljaka. A igrani film otvorenja je Bijeli materijal poznate francuske redateljice Claire Denis, zasigurno jedan od zapaženijih naslova 2009. godine. Film iznimne vizualne i muzičke sugestivnosti (muziku potpisuju Tindersticks) prati građansko-ratnu situaciju u jednoj afričkoj zemlji te kako lagano, ali sigurno u vihoru sukoba nestaje obitelj bijelih gospodara-plantažera. Stominutni maestralni nastup  Isabelle Huppert!
Diskusije:
U suradnji s našim partnerima – Centrom za ljudska prava, festivalom Filmske mutacije i Centrom za dramsku umjetnost – organiziramo 4 diskusije koje se vežu uz temu festivala.
09.12. [srijeda] razgovaramo o “Otporu u slikama”, tj. o vizualnoj artikulaciji borbe za gradski prostor u Zagrebu.  Na Dan ljudskih prava, 10. prosinca [četvrtak] istaknuti predstavnici nevladinih udruga će raspravljati o “Solidarnosti isključenih”. 11.12. [petak] naši festivalski gosti će izložiti svoja promišljanja o političkom utjecaju slike i slikovnosti. A u posljednoj raspravi 11.12. [petak] dvojica istaknutih političkih filozofa i angažaranih intelektualaca, izraelski filozof Adi Ophir i Žarko Puhovski, raspravljat će o “Političkoj organizaciji znanja”.
Izložba:
U suradnji sa riječkom udrugom Drugo more u zagrebačkoj Galerija Nova [Teslina 7] će od 09. do 12. prosinca biti postavljena izložba o akcijama inicijative Pravo na grad. Zahvaljujući toj inicijativi, slučaj Cvjetni trg postao je stvarno ali i simboličko mjesto otpora korumpiranoj prostornoj politici, ne samo za građane Zagreba.
Linkovi:
www.humanrightsfestival.org
www.mochvara.hr
www.mi2.hr