Browse By

Glawoggerova 'Slava kurvi' i novi dokumentarac Sokurova na 9. HRFF-u!


9. Human Rights Film Festival, festival filma o ljudskim pravima održat će se od 5. do 10. prosinca u Zagrebu u Kinu Europa i Dokukinu Croatia, dok će dio programa od 12. do 16. prosinca biti prikazan i u riječkom Art-kinu Croatia.
Ovogodišnje festivalsko izdanje uključuje 28 filmskih naslova podijeljenih u dva programa: Glavni program sadrži pet igranih te 14 dokumentarnih uradaka aktualne svjetske produkcije, dok popratni program Nepozvane slike donosi devet filmova filmova povodom dvadesetgodišnjice djelovanja Mreže fondacija Otvoreno društvo. Tematski fokus ovogodišnjeg festivala je zemlja – kao pitanje ekologije, ekonomije i politike.
Pored već najavljenih filmova, 9. HRFF uključit će igrani film ‘Bolest spavanja’ (Schlafkrankheit’) njemačkog autora Ulricha Köhlera. U središtu priče je njemački doktor-humanitarac koji se nakon godina života u Africi više se ne želi vratiti kući na Sjever. U nastojanju da ostane, spreman je učiniti sve, čak i izmisliti epidemiju. ‘Bolest spavanja’ priča je o čovjekovoj fatalnoj privlačnosti prema načinu života u džunglama Kameruna. Film je nagrađen Srebrnim medvjedom za najbolju režiju te nominiran za Zlatnog medvjeda za najbolji film na ovogodišnjem festivalu u Berlinu.
Igrani film ‘Post mortem’ Čileanca Pabla Larraina smješten je u početak sedamdesetih, u doba puča u Čileu i početaka neoliberalne kontrarevolucije. Glavni protagonist filma, antijunak Mario, hodajući je leš – blijed, bezizražajan čovjek koji radi u mrtvačnici. Kroz bizarnu i neprirodnu atmosferu, Larrain secira povijest jednako hladno kao što glavni lik secira leševe u mrtvačnici, brišući granicu između živućih likova koji su okruženi smrću i onih koji su figurativno rečeno – mrtvi od samog početka. Film je nominiran za venecijanskog Zlatnog lava 2010, a na festivalu u Los Angelesu ove je godine osvojio nagradu za najbolji film.
Nakon što je 2005. godine na HRFF-u u Hrvatskoj premijerno prikazan film ‘Smrt radnika‘, na ovogodišnjem festivalu bit će opet premijerno prikazan novi, impresivni uradak renomiranog dokumentarista Michaela Glawoggera. ‘Slava kurvi’ (‘Whore’s glory’) filmski je triptih o prostituciji koji se fokusira na tri zemlje, tri jezika i tri religije. Bez senzacionalizma, lažne patetike i osuđivanja, te uz nevjerojatno blizak pristup protagonistima, Glawogger je snimio film o ženama, prostitutkama i seksualnim radnicama u Tajlandu, Bangladešu i Meksiku.
Dokumentarac ‘The Black Power Mixtape 1967-1975′ švedskog autora Görana Huga Olssona nudi perspektivu iz jedne europske države blagostanja na emancipacijske pokrete u SAD-u 1960-ih. Redatelj Olsson napravio je fascinantan kolaž (mixtape) iz arhiva švedskih medija tog doba koji su pratili nastanak i sudbinu Black Power pokreta, kao militantnog nastavka crnačke borbe za civilna i socijalna prava. Vođe pokreta kao Stokely Carmichael i Angela Davis još i danas su velika inspiracija, ne samo u Americi.
‘Treba li nam sreće‘ (‘Il nous faut du bonheur‘) novi je dokumentarni uradak značajnog ruskog filmaša Aleksandra Sokurova, dobitnika Zlatnog lava na ovogodišnjoj Mostri u Veneciji za igrani film ‘Faust’. Zajedno sa redateljem Alexeiem Jankowskim, Sokurov je dokumentirao iznimne i tragične živote dviju starica u Kurdistanu. Prva, rođena u Rusiji, pratila je svojeg supruga i u njegovom selu provela život. Druga, glava velike obitelji, svjedočila je brojnim obiteljskim tragedijama i sumnjivim nestancima. Fiktivni narator, ruski doktor kojeg je utjelovio sam Sokurov, kroz film priča njihove priče te tako čini samu okosnicu filma, krećući se puno dublje od samog opisivanja, dajući subjektivno viđenje kao i vrednovanje njihovih života.
Pored filmskog programa, 9. HRFF uključuje i diskusije, dva koncerta te popratni sadržaj realiziran u suradnji sa Amnesty International Hrvatske.
Ulaz na kompletan filmski program je slobodan!