Browse By

Fun Academy: Kratka retrospektiva

Sjećam se te 2000. godine kada sam se odlučio, bolje rečeno kada sam dobio dozvolu od roditelja da odem na party i da ostanem cijelu noć. Bilo je to negdje u 7. mjesecu u legendarnom klubu Fun Academy na Preluci, a na programu je bio Perfection kao dio tadašnje jadranske turnje. Tada su dečki iz stalne postave, Cet, Mr. Dj Dario i Petar Dundov napravili dobar potez i maknuvši se iz rezidencije, kluba The Best, unijeli novi “đir” među mladu Hrvatsku populaciju diljem Jadrana.
Sjećam se svega dobrog, jer ipak je to bio moj prvi party. Moj prvi party, koji mi je poput moje prve djevojke zauvjek uzeo ono nešto i zbog toga se duboko urezao pod moju kožu. Zapravo su to bili prvi partiji Funa. Fun je bio otvoren i prije, ali je on svoj procvat doživio ponovnim vraćanjem stare ceste u funkciju koja je bila zatvorena zbog preuređivanja, a sav promet bio je preusmjeren, tako da se populacija željna izbjegavanja pješačenja sljevala u Opatiju preciznije Imperijal gdje su tada vrtili “Ri City Dj’s”. U Fun sam prvi put došao negdje u petom mjesecu na svoj sedamnaesti rođendan s prijateljima i nakon dužeg pješačenja s gornje ceste ušli smo u taj novo otvoreni prostor koji je bio preuređen nakon zatvaranja, sada već isto tako legendarnog Quorum Colors-a.
fun academy
U prostoru nije bilo nikoga osim posluge koja je šetala i pripremala teren za neki “Piva party” (znam koji, ali neću reklamirati op.a). Tada smo se čudili, zašto u ovakvom prostoru nema organiziranih partija, i vrtili si sva imena koja bi mogla tu doći. Već 26.5. te iste (ponovimo radi onih koji su se kasnije uključili) 2000. godine najavljen je prvi party TECHNO SNUFF, na kojem je gostovao Dj Mary iz Zagreba. 2.6 gostovao je Alen Sforzina, da bi se vjerojatno zbog slabog odaziva održala još dva partija sa nešto slabijim gostovanjima i onda kratko zatišje pred buru. Početkom srpnja stara cesta za Opatiju ponovno je otvorena i počinje prava renesansa kluba na Preluci. Organizaciju partija preuzimaju dečki iz GG Entertainmenta i klub se budi u svom sjaju i ljepoti, otvara svoja vrata za sve ljubitelje ovakve muzike i ovakvog načina života.
Spomenut ću samo neke događaje i neka gostovanja u tom klubu, jer za sve ne bi bilo mjesta.
U kolovozu 2000. godine u suradnji sa Ambasadom Gavioli petkom su se održavali partiji iz serije “August Groove”. Bilo je tu još suradje sa drugim klubovima pa je tako osim gore već navedenog kluba “The Best” ostvarena suradnja s klubom iz Lipe u Sloveniji.
Oliver Bondzio, Dave Randall, Miss Yetti, Petar Dundov, Paul Mendez, Paul Stevens, Misjah, a u novije vrijeme i Owen Wilson pa čak Jeff Mills, samo su neka od stotine imena koja su nas rasplesavala do jutra na ovom kultnom mjestu, i mislim da ga kao takvog trebamo poštovati. Ja sam ponosan što sam živio u doba kada je jedan mali grad poput Rijeke imao underground klub svjetskih razmjera.
Službeni datum prvog otvorenja Fun Academya nisam mogao pronaći, ali mislim da je otvoren krajem ožujka 2000. godine.
Za kraj jedna zanimljivost : Jeff Mills koji je poznat da svoje setove vrti u dogovorenom intervalu, dakle odradi svoje i fajrunt, bio je toliko očaran riječkom publikom i samim klubom da je puštao duže od dogovorenog….
Pred nama je nova era starog kluba, dakle Rijeko, “Get up and Groove!”
M.R.

3 thoughts on “Fun Academy: Kratka retrospektiva”

Comments are closed.