Browse By

Freemasonsi u riječkom Terminalu!

freemasons600
Konačno i Rijeka ugošćuje velike house zvijezde sa najvećim brojem izdanih hitova u zadnje dvije godine, naravno radi se o britanskoj atrakciji Freemasons koja će 20. studenog nastupiti u Terminalu. Iza projekta stoje Russel Small i James Wiltshire, dvojac producenata iz Brightona, najomiljeniji engleski produkcijski tim. Russel i njegova prijašnja grupa već su imali tri «Top Ten» hita, nagradu «Brit award» i multimilijunsku prodaju hita „Turn around“, dok je James radio sa pop-zvijezdama kao što su Donna Summer, Texas i Kylie Minogue.
Zanimljiva je priča o tome kako su dobili ime koje ih je proslavilo. Naime, u lokalnom ‘pubu’, u koji su često zalazili, razmišljali su koje bi ime koristili. Nakon što im je vlasnik lokala obećao da će, ukoliko budu imali hit br. 1, u njegovom ‘pubu’ imati doživotnu besplatnu konzumaciju, nije im preostalo ništa, nego nazvati se prema imenu ‘puba’ – «Freemasons».
Za Loaded Records uskoro izdaju apsolutno najveći plesni hit za 2005. godinu, koji je poharao top ljestvice – „Love on my mind“ kao «Freemasons feat. Amanda Wilson», koju su otkrili u lokalnom ‘karaoke’ baru.

Uslijedio je hit singl „Watchin“, za njihovu novopokrenutu etiketu „Free maison“. Ovaj put sample vokala bila je diva Deborah Cox. Pjesma je ušla direktno na poziciju broj 1 u «The Buzz» i «Hype Charts». Bila je to i svojevrsna najava novih pozicija br. 1. Uslijedio je treći hit za «Top 20» „Rain down love“ s vokalisticom Siedah Garrett (napisala tekst za „Man in the mirror“ Michaela Jacksona te otpjevala original singla „I want your soul“ koji je poharao svjetske plesne podije u preradi Armanda van Hekdenova). Ovim singlom su krenuli u 2007. i pokrenuli lančanu reakciju događaja koji su podigli njihov status u svim područjima glazbene industrije.

Između ostalih remiksirali su i:
Michael Jackson – «Wanna be strating something» feat. Akon
«Jamiroquai» – «(Don’t) Give hate a chance»
«Studio B» – «I see girls»
«Phats & Small» – «It’s a beautiful day»
Steve Mac vs. Mosquito – «Lovin’ you more»
«Black Fras» – «Moving into light»
te za divu R’n’b-a i dobitnicu Grammyja, Faith Evans, i njezin hit „Mesmerized“ i mnoge mnoge druge.

Sljedeći je singl bilo „Nothing but a heardache“, pjesma koja je postala veliki radijski hit u cijelom svijetu.
Početkom 2007.g. godine izdali su „Shakedown“, dupli miksani CD s 33 skladbe na kojima su radili prve dvije godine. Iste godine remiksali su Marvina Gaya i njegovu skladbu „Sexual healing“ , «Eurythmicse» „Here comes the rain again“ (koja nije službeno objavljena). Sredinom 2007. g. izlazi njihova radijska verzija „Beautiful liar“ Beyonce i Shakire.
Sljedeći, četvrti hit, koji su ostvarili uz suradnju s fantastičnom Bailey Tzuke bio je singl „Uninvited“ , naslovnica velikog hita Alanis Morisette, kojim su predstavili svoj album „Unmixed“. „Uninvited“ je osvojio srca i duše engleske publike, a isti učinak proširio se Europom i Amerikom. Nastavljaju suradnju s američkim imenima te tako remiksaju singl jedne od članica grupe «Destiny’s Child», Kelly Rowland – «Work», produkcijski vrlo zanimljiv uradak usred kojeg s ubacili ‘brejk’ koji odudara od dosad viđenog, r’n’b usred funky housea.

Na albumu «Unmixed» nalaze se svi singlovi i remiksi iz dosadašnjeg djelovanja «Fremmasonsa», i to kao cijeli singlovi, a ne umiksani kao na prvom albumu te kao bonus, 8 a capella i ostalih kanala korištenih u njihovim singlovima. Prvi se put dogodilo da je netko izdao album s kanalima svojih stvari i tako dao šansu mladim producentima koji iste mogu koristiti za svoje remikse.
Producirali su jednu od skladbi s albuma «X» Kylie Minogue, singl «The One».
Beyonce Knowles pozvala ih je da uskoče s produkcijom na njenom nadolazećem albumu, a oni nastavljaju s ponovnim remiksanjem Marvina Gaya «I heard it through the grapewine», Sophoe Elis Baxtor – « Heartbrake make me a dancer». Sljedeći, šesti po redu, singl «Freemasonsa» trebao bi biti «If», s vokalom Hazel Fernandez.
Samo u 15 tjedana u 2007. g., na britanskoj ljestvici «Top 40» nije bilo niti jednog produkta produkcije «Freemasonsa», što pokazuje njihovu veličinu i daje razlog da se o njima govori u superlativima.