Browse By

Fenomeni otvaraju Exit – Lily Allen!

Trenutno najpopularnija engleska pjevačica Lily Allen nastupit će na glavnoj pozornici Exit festivala u četvrtak 9. srpnja. Novi album i aktualni hit singlovi mlade pjevačice od početka godine osvajaju top liste i fanove širom svijeta.
Album „It’s Not Me, It’s You“ objavljen je 9. veljače ove godine i osim vrha britanske, zauzeo je i prva mjesta u Kanadi i Australiji te drugo mjesto na zbirnoj europskoj top listi. Na američkoj „Billboard“ listi Lily je s aktualnim albumom stigla i do visoke pete pozicije. Još veći uspjeh na top listama Lily je doživjela sa singlom „The Fear“ koji se na radiju neumorno vrti još od prosinca dok je spot na Youtubeu dosad imao preko 13 milijuna prikaza!
Trenutno je još popularniji novi singl „Not Fair“ objavljen zasad samo u digitalnoj verziji prije nego se CD-i nađu na policama početkom svibnja. Pjesma je u usponu i upravo je na 10. mjestu britanske top liste, ali se tek s izlaskom punog singl izdanja opet očekuje 1. mjesto i nova osvajanja svjetskih top lista.
lily-allen
Fenomeni otvaraju Exit – Lily Allen!
Poznata po provokativnim i direktnim tekstovima pjesama, Lily je opet napisala sve stihove, ali je ovaj put pisala i glazbu u čemu joj je pomagao sadašnji producent Greg Kurstin s kojim surađuje još od debi albuma „Allright, Still“ iz 2006. godine. Lily je prošle godine najavila promjene u zvuku, a za novi album kaže: „Htjela sam napraviti nešto za ples kako bi koncerti bili zabavniji i za mene i za ljude u publici“.
Aktualni album je već doživio odlične ocjene novinara i kritičara koji redom ističu njezine britke stihove u kojima ne štedi ni sebe ni druge. Posebnu kontroverzu izazvala je pjesma „F**k You“ čiji je naslov na nedavnom koncertu u Los Angelesu posvetila bivšem američkom predsjedniku. Ipak, Lily tvrdi da generalno stihovi te pjesme ne moraju biti posvećeni nekome posebno i poručuje: „Mi smo mladi, mi možemo stvoriti cool budućnost, to je do nas“.
Trenutno najomiljenija djevojka iz centralnog Londona, svoj 24. rođendan proslavit će 2. svibnja između koncerata u Milanu i Berlinu. Lily je jedno od četvoro djece razvedenih roditelja, filmske producentice Alison Owen i glumca Keitha Allena. Očev i njen blizak prijatelj bio je i Joe Strummer, legendarni frontmen grupe The Clash s kojim su zajedno išli na nadaleko poznati Glastonbury festival dok je Lily bila još djevojčica. Strummer nažalost nije doživio da vidi Lily kako ove godine tamo nastupa kao jedna od glavnih zvijezda.
Koliko je njezino odrastanje bilo burno, najbolje govori činjenica da je promijenila čak 13 škola i napustila ih sve do svoje 15. godine! Poslije je objasnila „Guardianu“ da je izračunala kako bi studiranjem „potrošila trećinu svog života pripremajući se za posao na kojem će provesti drugu trećinu osiguravajući se za treću trećinu“. U nastavku otkriva svoje prave želje: „Želim stvarno uzbudljivih 10 do 15 godina, a onda da se udam za nekoga s dovoljno novca, da nabavimo kuću na selu i imamo djecu“.
Takve želje Lily kreira poslije ne tako udobnog i često previše uzbudljivog odrastanja s majkom i njezinim dečkom s kojima je otputovala na Ibizu. Tamo je već odmetnuta Lily upoznala svog prvog menadžera koji ju je spasio od grupe pijanih mladića, oteo joj telefon, nazvao majku i stavio na prvi avion za Englesku. Prije napuštanja škole, Lily je ipak stigla steći osnovnu glazbenu naobrazbu iz klavira i pjevanja, a učila je svirati violinu, gitaru i trubu. Njezina opsjednutost muzikom je ipak najbolje kanalizirala problematičnu tinejdžerku i fokusirala je na snimanje njezinih prvih pjesama.
Njezin menadžer George Lamb uspijeva je ubaciti u studio 2004. godine da bi već sljedeće pronašao izdavačku kuću „Regal Records“. Ipak, njezini izdavači odlučuju se ne baviti promocijom mlade Allen jer su bili zauzeti promoviranjem bendova Coldplay i Gorillaz.
Već naučena na samostalnost, Lily do prvog uspjeha dolazi sama nakon otvaranja profila na MySpaceu gdje postavlja prve snimke i skreće pažnju na sebe. Nakon što je sakupila prve desetine tisuća fanova, list „Observer Musical Monthly“ prvo objavljuje članak o ovom fenomenu, a uskoro joj i posvećuje njezinu prvu veliku priču s naslovnice. Šokirani menadžeri diskografske kuće odlučuju joj prepustiti svu kontrolu nakon čega Lily uzima svoje producente i završava album „Allright, Still“ za dva tjedna.
Debi album doživljava vrtoglav uspjeh, a prvom singlu „Smile“ je trebalo samo dva tjedna da zarazi Veliku Britaniju i stigne do 1. mjesta, zadržavši se tu tri tjedna, dovoljno da bi već pola planete počelo pjevušiti „Yeah it makes me smile“.
Lily je postigla mainstream uspjeh iako je prkosila svemu što se u tom trenutku nalazilo na vrhu top lista. Poput Arctic Monkeysa s kojima dijeli pozornicu 9. srpnja, intenet ostaje jedino objašnjenje fenomena ogromne popularnosti debitanta na sceni koji ne prati pop šablone i čiji stihovi ni najmanje ne podsjećaju na ostatak prilično jednolične industrijske ponude. To potvrđuje i preko 32 milijuna downloada pjesama Lily Allen s njezine MySpace stranice na kojoj ima blizu pola milijuna fanova. Svemu se još može dodati i oko 700.000 slušatelja i 20 milijuna preslušanih pjesama na LastFM-u ili prvih 300.000 Facebook fanova. Najsretniji među njima imat će priliku ove godine vidjeti ju na nekom od velikih festivala kao što su Roskilde, T in the Park, Glastonbury ili Rock Werchter dok će Exit svojih prvih deset godina proslaviti s vatrometom po imenu Lily Allen.

ULAZNICE, KAMP, PAKETI I PRODAJNA MJESTA

Ulaznice za deseti Exit Festival mogu se kupiti u Hrvatskoj po sljedećim cijenama i na sljedećim prodajnim mjestima:
PRODAJNA MJESTA

ZAGREB
Dallas Music Shop Zagreb – Masarykova 6 – 01/6403 585; dms-zagreb@mars-music.hr
Kino Europa – Varšavska 3 – 01/4872 888; ulaznice@kinoeuropa.hr
RIJEKA
Dallas Music Shop Rijeka – Splitska 2a – 051/332-524; dms-rijeka@mars-music.hr
OSIJEK
V.O.O.D.O.O. Underground – Vrt Jagode Truhelke 3 – 031/212-001; osijek@voodoo.hr
ZADAR
Dallas Music Shop Zadar – Široka ulica 2 – 023/315-413; dms-zadar@mars-music.hr
SPLIT
Dallas Music Shop Split – Narodni trg 14 – 021/314-133; dms-split@mars-music.hr
ČAKOVEC
Dallas Music Shop Čakovec – Kralja Tomislava 7 (passage) – 040/312-392;
dms-cakovec@mars-music.hr
CIJENE ULAZNICA
Pretprodajna promotivna cijena – 492 kn
Prodajna cijena – Prodajna cijena ulaznica koje će stupiti na snagu pred festival je 792 kn. Ta cijena bit će u optjecaju do kraja prodaje 4. srpnja.
CIJENA KAMPA
Smještaj u kampu za sve dane iznosi – 180 kn.
CIJENE PAKETA
Pretprodajni promotivni paket – 672 kn
Prodajni paket (stupa na snagu pred festival i traje do 4. srpnja) – 972 kn
Više informacija na www.exitfest.org.