Browse By

Femi Kuti na Fusionu, svjetski glazbenici na Subi


Nagrađivani, obožavani i voljeni nigerijski princ afrobeata, Femi Kuti, potvrdio je svoj dolazak na Fusion pozornicu Exit festivala u petak, 8. srpnja. Veliki borac za političku i socijalnu pravdu i dostojan nasljednik svog oca Fela Kutija, postao je istinski ambasador afričke glazbe i simbol heroja trećeg svijeta među malo senzibilnijom publikom.
Već treću godinu zaredom, jedna od najmlađih pozornica Exit festivala, Suba Stage, posvećen novosadskom kompozitoru zavidne svjetske karijere, Mitru Subotiću Subi, predstavit će umjetnike iz različitih zemalja. Suba Stage je posvećen svima koji u glazbi pomiču horizonte, otvaraju nove prostore i spajaju svjetove, povezuju i stvaraju nove žanrove, eksperimentiraju i otkrivaju. Baš onako kako je to radio i Suba.
Četvrtak na Subi će svakako obilježiti nastup sastava Suba Connection Band, brazilske supergrupe sastavljene od Subinih prijatelja i suradnika, na čelu s genijalnim Joao Paraibom. Do sada u ovoj postavi Suba Connection Band nastupao je samo dva puta, tako da će ovaj nastup biti prava ekskluziva.  Isti dan nastupa i francuski kompozitor suvremene glazbe i kontrabasist Florent Ghys, koji  za kreiranje svoje glazbe koristi sve: od nota, fenova za kosu i vremenskih prognoza, do usisavača i brojeva. Florent će izvesti koncert za kontrabas i laptop, a novosadskoj publici predstavit će se i dan ranije u Sinagogi u okviru programa “Nove uši za novu muziku” koji već tradicionalno najavljuje EXIT. Član Global Grooves Collectivea, DJ Vlada Stojanović dolazi na Suba Stage da nas vodi na put u srce brazilectra. Brazilski vibe prenijet će i novosadski kapoeristi iz organizacije Capoeira Senzala Novi Sad, koji će pokazati ovu borbenu vještinu maskiranu u ples i igru. Četvrtak na Subi počastit će i nastupom Lenhart Tapes, koji svira isključivo na walkmanima (komada četiri) i namejnski snimanim i manipuliranim kasetama. Zvukovi kojima manipulira sadrže repetativne ritmove, azijske, afričke i balkanske melodije, spoken word materijale i razne terenske snimke uz pratnju saksofona od strane Dušana Čuljića. Government 4000 je jedan od najzanimljivijih izvođača na polju eksperimentalne glazbe prošarane dubokim bas linijama, a prvi dan festivala, pored njega će nastupiti i D Joy de Cuba, najbolji i najpoznatiji kubanski DJ koji će vas provozati kroz techno i house na karipski nacin.

Suba Stage će u petak predstaviti tematsku večer Nova Kumbia. Kumbia je tradicionalna kolumbijska glazba poznata širom Latinske Amerike, koju su ovi čileanski i argentinski umjetnici preporodili spajujući je s r’n’r, hiphopom, breakbeatom, dubstepom… Chico Trujillo je najbolji čileanski kumbia bend. Njihov miks klasične kumbije s rock i ska glazbom osigurava ludilo u publici svih generacija. Izbor najboljih kumbia zvukova predstavit će nam i čileanski glazbenik i DJ, DJ Nakeye, kao i najbolji južnoamerički selektor kumbie, Sonido Martines. Mlade snage Kumbije predstaviće El Hijo De La Cumbia, mladi argentinski momak koji je odlučio preporoditi ovu glazbu spajajući je s hip-hopom, breakbeatom, dubstepom… D Joy de Cuba nastupa s latino setom.
Treći dan festivala orijentiran je na glazbu Bliskog i Dalekog istoka, koja je spoj egzotike i modernosti. Ova festivalska večer definitivno će razbiti sve predrasude o tome što se sluša istočno od nas, predstavljajući raznovrsne izvođače s ovog područja. Eatliz je vizualni art-rock bend iz Tel Aviva, poznat po svojim spektakularnim živim nastupima i njihovoj energičnoj glazbi koja ne poznaje žanrovska ograničenja, definirajući same sebe kao “komplicirani pop”. Pored njih, u subotu navečer nastupit će i Mashrou’ Leila, jedan od najpoznatijih i najboljih bliskoistočnih bendova, nastao iz radionice libanskih studenata arhitekture i dizajna. Melankolična satira apsurda bejrutske svakodnevice i istrazivanje zvuka kroz rock, pop, electro i tradicionalnu arapsku muziku donijeli su im brojne i posvećene obožavatelje njihovog raskošnog zvuka. Iranska multimedijalna umjetnica Fari Bradley radi sa zvukom, skulpturama i video materijalom, a do sad je uživo nastupala na ICA, Glastonburyju, Barbicanu i umjetničkim galerijama od SAD-a do Velike Britanije. Indijski kompozitor, producent i performer Akshai Sarin dolazi nam kao DJ približiti indijsku glazbu pomiješanu sa svim urbanim pravcima na svoj osobit način. Pored njega, nastupit će i Secret 47, dva svjetska putnika, jedan iz Maroka i drugi iz Prištine, koji će nas odvesti na put po električnom Orijentu.
The Freelancers je alternativni electro rock bend iz Prištine nastao 2008. godine koji će nastupiti u nedjelju navečer. Povodom obijležavanja možda najvažnijeg događaja u historiji jugoslavenskog rocka, 30 godina od izdavanja Paket aranžmana, najvažniji čovjek YU rocka, Koja, pod pseudonimom DJ Black Tooth A.K.A. Novica Talasić, održat će sat glazbenog, koji će u isto vrijeme biti i opaka žurka. Dobro poznati glazbeni istraživači Kanda Kodža i Nebojša pridružit će se Koji u potrazi za najboljim ritmovima. Projekt Planting Jupiter razvija se od 2006. godine s osnovnim motivom eksperimentiranja i istraživanja izvanstandardnih glazbenih okvira, a u nedjelju na Subi nastupit će s autentičnom d’n’b, breakbeat i dubstep fuzijom. Tri odlična poznavatelja glazbe sa zavidnim vještinama iza gramofona, Jaro, Gari i Lega, provozat će vas još jednom do jutarnjih sati. Groovie trojka tradicionalno još jedne godine zatvara program na Suba pozornici!