Browse By

Exit ponosno: Patti Smith!

Legendarna američka umjetnica Patti Smith nastupit će na glavnoj pozornici Exit festivala u subotu 11. srpnja. Kultna njujorška pjesnikinja smatra se pionirom punka i jednom od najutjecajnijih žena u povijesti suvremene umjetnosti.
„Tko ne bi htio da ga zovu ‘kumom punka’. Kada sam bila mlađa, zvali su me ‘kraljica punka’, ali sam sada malo stara za to pa me zovu kumom“ – nedavno je Patti prokomentirala sve titule koje joj pripisuju najugledniji kritičari širom svijeta. Jednu od takvih titula svakako je donio i ulazak u Rock’n’roll dvoranu slavnih 2007. godine, a sve je dodatno zaokružio aktualan dokumentarni film „Patti Smith: Dream Of Life“ koji je prošle godine prikazan na uglednim filmskim festivalima poput Sundancea, gdje je i osvojio jednu od glavnih nagrada.
Patricia Lee Smith rođena je u Chicagu 1946. godine, ali je odrastala u New Jerseyu da bi se s 20 godina preselila u New York. Svoju ljubav prema poeziji izražava kroz nastupe na kojima je prate gitarist Lenny Kaye i klavijaturist Richard Sohl, a grupi se kasnije pridružuju basist Ivan Kral i bubnjar Jay Dee Daugherty. Opčinjen nesvakidašnjom pojavom beat pjesnikinje, fotograf Robert Mapplethorpe ne samo da hvata impuls mlade Patti Smith već i financira njezin prvi singl „Hey Joe/Piss Factory“ iz 1974. godine. Mnogi kritičari upravo ovu ploču smatraju izvorom ranog punka.
Sljedeće godine izlazi prvi album „Horses“ i otkriva tipičnu „beat“ poeziju u stihovima „Jesus died for somebody’s sins, but not mine“ kojima Patti otvara pjesmu „Gloria“ dok omot albuma krasi jedna od vječnih rock fotografija androgene ikone. Drugi album, „Radio Ethiopia“, ide korak dalje u razbijanju dotadašnjeg rock formata uspostavljajući jedan drugi – vokalni manirizam Patti Smith. I njezin scenski nastup otkriva nezadrživu snagu, jednom prilikom i takvih razmjera da Patti prolazi tešku povrjedu vrata nakon pada s pozornice na Floridi 1977. godine.
Oporavak provodi pišući svoju tad već četvrtu knjigu poezije koja izlazi kada i izrazito uspješan album „Easter“. Bruce Springsteen i Patti Smith se tada pojavljuju kao autorski dvojac u planetarnom hitu „Because The Night“. Godinu poslije, Patti snima četvrti album „Wave“ u kojem se primjećuju donekle religiozni i romantični stihovi, možda najbolje oslikani u pjesmi „Frederick“, posvećenoj njezinom suprugu Fred „Sonic“ Smithu, bivšem gitaristi kultnog benda MC5 iz Detroita u koji se ubrzo i sama seli, a zatim i potpuno povlači s glazbene scene.
Povratnički album „Dream Of Life“ dolazi skoro desetljeće kasnije i 1988. godine donosi pjesmu „People Have the Power“ koju će 2004. godine Bruce Springsteen koristiti u „Vote for Change“, seriji koncerata za promjenu Busheve administracije, ideji kojoj će Patti i Bruce ostati vjerni i aktivni tijekom Obamine predsjedničke kampanje.
Ubrzo se Patti suočava sa smrću Roberta Mapplethorpa, fotografa koji ju je učinio vječnom, a godinu poslije i svog klavijaturiste Richarda Sohla. Pravu tragediju preživjela je krajem 1994. godine kada joj u mjesec dana umiru i suprug Fred, a ubrzo i mlađi brat Todd. Nakon svega Patti se vraća u New York te se uskoro, na nagovor bliskih prijatelja vraća na scenu. Konačno krajem 1995. godine kreće na kraću turneju s Bob Dylanom, da bi sljedeće godine došao i potresno osoban album „Gone Again“. Među svih bliskim osobama s kojima se opraštala u tim stihovima, pjesmu „About the Boy“ posvetila je Kurtu Cobainu. Krug tragedije i stiha konačno je zatvorila knjigom „The Coral Sea“, ovaj put posvećenu pokojnom prijatelju s druge strane objektiva – Mapplethorpu.
Pokojni suprug je Patti ostavio znanje sviranja i skladanja na gitari koje ona vitalno koristi na albumima „Peace & Noise“ iz 1997. i „Gung Ho“, tri godine kasnije. U tom periodu je objavljena i zbirka njezine poezije i bilješki „Patti Smith Complete: Lyrics, Reflections & Notes for the Future“. Još jedna kolekcija, ovaj put glazbena, izlazi 2002. godine na kompilaciji „Lust“ gde se nalazi i obrada Princeove „When the Doves Cry“. Dvije godine kasnije izlazi „Trampin’“, album na kojem se ističe anti-ratna poezija i određeni hommage zvuku americane. Iste 2007. kada ulazi u Rock’n’roll Hall Of Fame, objavljuje „Twelve“, album s 12 obrada među kojima su Hendrixova „Are You Experienced“ i Nirvanina „Smells Like Teen Spirit“. Prošle godine Patti je objavila album „The Coral Sea“ na kojem govori poeziju zabilježenu u istoimenoj knjizi dok je glazbeno prati Kevin Shields iz grupe My Bloody Valentine.
U novom tisućljeću Patti postaje aktivna u Zelenoj stranci predsjedničkog kandidata Ralpha Nadera i do danas ostaje posvećena ideji direktne, naspram ustaljene predstavničke demokracije. O tome možda najbolje govori njezina poznata rečenica: „Narod ima moć iskupiti rad budala“. Od početka glasna protiv rata u Iraku, zatvora u Guantanamu i bliskoistočnih sukoba, Patti se aktivno bori za ljudska prava i propagira ekološke vrijednosti.
Brojni koncerti i govori koji ostaju zabilježeni učinili su je apsolutnom inspiracijom mnogih generacija i glazbenika kao što su Morrisey, U2, Sonic Youth, Pearl Jam, Juliette Lewis…
Koliko joj znači impuls koji dobiva od drugih, Patti objašnjava rečenicom: „Jedna od stvari koje čine život vrijednim je inspiracija koju ti drugi daju“. Ovo se definitivno odnosi i na publiku.
ULAZNICE, KAMP, PAKETI I PRODAJNA MJESTA
Ulaznice za deseti Exit Festival mogu se kupiti u Hrvatskoj po sljedećim cijenama i na sljedećim prodajnim mjestima:
CIJENE ULAZNICA
Pretprodajna promotivna cijena – 492 kn
Prodajna cijena – Prodajna cijena ulaznica koje će stupiti na snagu pred festival je 792 kn. Ta cijena bit će u optjecaju do kraja prodaje 4. srpnja.
CIJENA KAMPA
Smještaj u kampu za sve dane iznosi – 180 kn.
CIJENE PAKETA
Pretprodajni promotivni paket – 672 kn
Prodajni paket (stupa na snagu pred festival i traje do 4. srpnja) – 972 kn
PRODAJNA MJESTA
ZAGREB
Dallas Music Shop Zagreb – Masarykova 6 – 01/6403 585; dms-zagreb@mars-music.hr
Kino Europa – Varšavska 3 – 01/4872 888; ulaznice@kinoeuropa.hr
RIJEKA
Dallas Music Shop Rijeka – Splitska 2a – 051/332-524; dms-rijeka@mars-music.hr
OSIJEK
V.O.O.D.O.O. Underground – Vrt Jagode Truhelke 3 – 031/212-001; osijek@voodoo.hr
ZADAR
Dallas Music Shop Zadar – Široka ulica 2 – 023/315-413; dms-zadar@mars-music.hr
SPLIT
Dallas Music Shop Split – Narodni trg 14 – 021/314-133; dms-split@mars-music.hr
ČAKOVEC
Dallas Music Shop Čakovec – Kralja Tomislava 7 (passage) – 040/312-392;
dms-cakovec@mars-music.hr