Browse By

Dubioza Kolektiv u SKUC-u

U dvorani Pauk (subota 21. ožujak) Trip To Zion kolektiv i Kazan nastavljaju dubiozno putovanje ka «Zionu» sa koncertom Dubioze Kolektiva, koji ponovno dolaze u Zagreb, ali ovoga puta sa namjerom da promoviraju svoj zadnji album ‘Firma Ilegal’. Hit ‘Blam’ sa novog albuma držao se čak jedanaest tjedana na domaćoj top ljestvici na Radiju 101 (Cener)! Kao glazbenu i moralnu podršku Dubiozi dovodimo Zion Crew iz Srbije, koji će se premijerno predstaviti zagrebačkoj publici u punom sastavu.
Riječ je o glazbenoj skupini koja dolazi iz Bosne i Hecegovine. Formirani su 2003. godine od članova bendova Gluho doba against Def Age (Zenica) i Ornamenata (Sarajevo). Danas Dubiozu Kolektiv čine osam članova: tri vokala, gitara, bas gitara, bubnjevi, perkusije i klavijature/DJ. Glazbu koju stvara Dubioza Kolektiv može se okarakterizirati kao fuzija dub-a, reggae-a, HC i bosanskih etno motiva.
Dubioza kolektiv iza sebe ima tri studijska albuma – ‘Dubioza kolektiv’ (2004.) i EP izdanje ‘Open Wide’ na kojemu gostuje Benjamin Zephaniah, čuveni dub umjetnik iz Velike Britanije i Mush Khan iz pakistansko-britanskog benda Fun-da-mental. Drugi studijski album ‘Dubnamite’ izašao je 2006. godine, a na njemu su gostovali grupa Defence iz Tuzle (BiH) i francuski umjetnik Niköll.
Potom 2008. godine izlazi ‘Firma Ilegal’ koji kroz sve pjesme opisuje situaciju koja je, iako govori o bosanskohercegovačkoj svakodnevici, lako razumljiva i zemljama u okruženju, dok se sampleovi BH političara, koji se provlače između pjesama na albumu, mogu vrlo lako zamijeniti izjavama njihovih kolega iz regije, bez da se promijeni smisao poruka.
Razlika između ovog i dosadašnjih albuma je što su sve pjesme otpjevane na bosanskom jeziku. Kao gosti na albumu pojavljuju se Frenkie i Gino Banana (Kultur Shock). Iako se bend i na prethodnim albumima bavio socijalno angažiranim temama ‘Firma ilegal’, zbog činjenice da je uklonjena i jezična barijera između benda i slušatelja na ovim prostorima, na još eksplicitniji način progovara o političkoj i društvenoj situaciji u kojoj živimo, a koja je zajednička za sva društva u tranziciji i kojoj su glavne značajke korupcijski skandali, privatizacijske pljačke i politička oligarhija koja koristi trenutno stanje radi osobnog bogaćenja.
Bend je do sada svirao mnogobrojne koncerte, a vrijedi spomenuti i sudjelovanje na Sziget Festivalu u Mađarskoj, Socha Reggae Riversplash Festivalu u Sloveniji, Exit Festivalu u Novom Sadu, Eurosonic Festivalu u Nizozemskoj, Topvar Rock Festivalu u Slovačkoj, Colors of Ostrava Festivalu, Barevná planeta festivalu i Real Beat Festivalu u Češkoj, Rototom Festivalu u Italiji, Fete de l’Humanite u Francuskoj, Balkan Trafik Festivalu i Couleur Cafe Festival u Belgiji… Osim festivalskih svirki bend je odsvirao i mnogobrojne klupske koncerte po cijeloj Europi.
Trip To Zion & Kazan
predstavljaju:
DUBIOZA KOLEKTIV (BiH)
Zion Crew (Srbija)
Warm up & video: Trip to Zion crew & Jahkozza (Zion crew)
After party: DJ Ilko (Radio 101, Bass Culture)
Subota, 21. ožujak, 2009.
SD Stjepan Radić, dvorana “Pauk”, Zagreb
Upad: 60 kn u pretprodaji, 75 kn na ulazu u klub
Pretprodajna mjesta: Kingston shop, Radićeva 3, Multimedijalni centar Mama, Preradovićeva 18
Linkovi:
http://www.myspace.com/triptozion
www.myspace.com/dubioza
www.myspace.com/zioncrewso