Browse By

Dokumentarac 'Nasamareni ste' o borbi Škota protiv Donalda Trumpa otvara 9. Human Rights Film Festival!

Dokumentarac ‘Nasamareni ste!’ (‘You’ve been Trumped’) autora Anthonyja Baxtera otvara deveto izdanje Human Rights Film Festivala u ponedjeljak, 05. prosinca u 20 sati u kinu Europa.

Spomenuti film od svoje premijere izaziva golemu pažnju javnosti kao novo poglavlje u  priči o borbi aktivističkih Davida protiv kapitalističkog Golijata. Škotska je postojbina golfa, a Donald Trump jedan od najpoznatijih svjetskih developera i ikona suvremenog kapitalizma koji u škotskim dinama želi izgraditi veliki golf-resort. Lokalno se stanovništvo buni, a redatelj Anthony Baxter iz prve ruke prati njihovu višegodišnju borbu te sam u jednom trenutku postaje meta policijskog nasilja. Film će u Hrvatskoj premijerno biti prikazan u subotu, 03. prosinca u Lazaretima u Dubrovniku. Redatelj Anthony Baxter prisustvovat će objema projekcijama.
9. HRFF održat će se od 5. do 10. prosinca u Zagrebu u Kinu Europa i Dokukinu Croatia, dok će dio programa od 12. do 16. prosinca biti prikazan i u riječkom Art-kinu Croatia. Filmski program uključuje 28 filmova podijeljenih u dva programa: glavni program te program Nepozvane slike koji donosi uratke povodom dvadesetogodišnjice djelovanja Mreže fondacija Otvoreno društvo. Tematski fokus ovogodišnjeg festivala je zemlja iz ekološkog, ekonomskog i političkog aspekta.
Pored najavljenog filmskog programa, festival uključuje i diskusije, glazbeni program te dodatni sadržaj realiziran u suradnji s Amnesty International Hrvatske.  Za vrijeme trajanja festivala, 06. i 07. prosinca u Kinu Europa i Novinarskom domu održat će se Nacionalni forum za prostor. Riječ je o neformalnoj javnoj platformi koja djeluje od 2007. baveći se različitim aspektima prostorne problematike, s temeljnom svrhom zaštite i očuvanja prostora kao jednog od glavnih razvojnih resursa. U okviru spomenutog susreta bit će održan okrugli stol na temu manipulacija poljoprivrednim zemljištem u Hrvatskoj.
U klubu Močvara 08. prosinca bit će održana tribina pod nazivom ‘Deset godina kasnije: što se promijenilo?’ o napadu koji se dogodio 29.10.2001. tijekom projekcije filmova ‘Posljednja jugoslavenska reprezentacija’ i ‘Kao da nam je lopta pala na glavu‘ u sklopu regularnih Močvarinih filmskih večeri kada je tridesetak naoružanih naci-skinheada napalo gledatelje. Cilj tribine je revizija proteklih deset godina uz nekoliko gostiju koji su svjedočili napadu: Aleksandar Stanković, Ivan Ramljak te Gordan Bosanac (Centar za mirovne studije).
U sklopu HRFF-a, Amnesty International Hrvatske i ove će godine provesti Apelmaniju, svjetsku kampanju pisanja apela. Spomenuta akcija za cilj ima iskazivanje solidarnosti prema žrtvama kršenja ljudskih prava diljem svijeta te pokušaj utjecanja na vlasti da se spriječe daljnja kršenje prava pojedinaca ili skupina. Ove godine izdvojeno je pet slučajeva i to iz SAD-a, Šri Lanke, Sjeverne Koreje, Zimbabvea te jedan slučaj iz Hrvatske! U potonjem je riječ o Milanu Levaru, bivšem vojniku Hrvatske vojske koji se usudio progovoriti o ratnim zločinima počinjenim na području Gospića. Ubijen je u kolovozu 2000., a AIH pisanjem apela traži od odgovornih da se provede valjana istraga i da počinitelji ubojstva budu izvedeni pred sud. Amnesty također slavi i pedeset godina postojanja, što će biti obilježeno izložbom postera u predvorju kina Europa za vrijeme trajanja HRFF-a.
Glazbeni program festivala donosi dva koncerta: češkog benda The Plastic People of the Universe te talijanskog Figli Di Madre Ignota. The Plastic People of the Universe legendardni američki dramski pisac Tom Stoppard nazvao je ‘bendom koji je srušio komunizam u Čehoslovačkoj’, a potaknut njihovim učestalim hapšenjima od strane represivnog policijskog aparata Vaclav Havel je u siječnju 1977. sa skupinom intelektualaca sastavio jednu od najpoznatijih peticija za ljudska prava ‘Povelju 77’ koja se smatra neformalnim začetkom pokreta koji se pretvorio u Baršunastu revoluciju. Koncert će se održati u utorak, 06. prosinca u klubu Močvara, organiziran je u suradnji sa Veleposlanstvom Republike Češke, a ulaz je slobodan.
A povodom dočeka Međunarodnog dana ljudskih prava HRFF u suradnji s Amnesty International Hrvatske dovodi jedan od omiljenijih bendova zagrebačke publike. Figli Di Madre Ignota sviraju temperamentni ska začinjen balkan ritmovima, ugođajem šansona, surfom i drugim retro elementima. Na koncertu će se svi zainteresirani moći uključiti u aktivnosti Amnesty Internationala Hrvatske u korist pojedinaca diljem svijeta čija se ljudska prava krše. Koncert će se održati u petak, 09. prosinca u klubu Močvara.