Browse By

DJ Fergie stiže u Sirup!


Neizostavan “Božićni party” očekuje vas 24. prosinca u klubu Sirup, gdje će u sklopu posebnog glazbenog programa “Urban Groove (Croatia)”, zagrebačka publika prvi puta moći uživati u techno kaleidoscopu kultnog imena britanske elektronske scene dj Fergiea, ali i u setovima hrvatskih techno uzdanika – dj-a Jana Petersa i Renea Makera.
Najnoviji glazbeni projekt “Urban Groove (Croatia)” u poznatom zagrebačkom klubu Sirup, 24. prosinca 2011. godine, predstavlja iznimno zanimljiv program “Božićnog partyja”, ističući jedno od najkvalitetnijih imena britanske techno scene- dj-a Fergiea, koji prvi put nastupa na prostoru bivše Jugoslavije, a hrvatskoj će publici prvi put pokazati kakav techno stvara karizmatični i bezkomporomisni poklonik elektronske glazbe koji je stil i umjeće brusio kao dj i producent dugi niz godina. Iza dj Fergiiea nalazi se 20 godina staža u dj-ingu, a mapa njegovih ostvarenih uspjeha ispisana je brojnim nastupima u brojnim afirmiranim klubovima i na međunarodnim turnejama, višegodišnjom autorskom emisijom na BBC radiju, ali i glazbenim izdavaštvom koje je pokrenuo s labelom “Excentric müzik”.
Klubsku atmosferu na “Božićnom partyju” zagrijat će i jedni od najboljih hrvatskih techno dj-a- Jan Peters i Rene Maker, koji će uz dj Fergia osigurati nezaboravni zabavu za sve poklonike kvalitetnog techna, odlične klubske atmosfere i odlične zabeve ususret Božiću. Zbog ograničenog broja karata pozivamo sve zainteresirane da svoje ulaznice osiguraju na vrijeme. Cijena ulaznica u pretprodaji iznosi 65 kn, a na dan partyja 80 kn.
DJ Fergie – Biografija
Robert Ferguson poznatiji kao Fergie, dj je koji se na međunarodnog techno sceni visoko pozicionirao prošlog desetljeća, a njegov glazbeni stil danas odlikuje jači i izražajniji zvučni identitet. Njegovi glazbeni setovi svjedoče odlučnu namjeru da se ne zadržava na prošlim formama i obilježjima. Navedeno ga čini jednim od najznačajnijih predstavnika elektronske glazbe, budući da konstantnim rušenjem ranije postavljenih granica, slušateljima predstavlja glazbu koju uvelike odlikuje stilska beskompromisnost.
Osim kao dj, Fergie se etablirao i kao producent inovativne i uzbudljive glazbe koja u potpunosti preuzima njenog slušatelja. Stoga se posljednjih godina Fergie posvetio  radu u studiju, gdje se u potpunosti prepustio svojoj strasti za glazbom, a to je ono što je ga u potpunosti ispunjava: “Htio sam vratiti se unazad, uzeti si vremena kako bih ponovno otkrio što mi glazba predstavlja; koje osjećaje u meni budi, kako nastaje uzbuđenje usljed njenog slušanja. Želim pronaći zvuk koji će zadržati moju individualnost kao dj-a.”

DJ Fergie


Prateći Fergijev rad ubrzo postaje jasno da je uspio u pronalaženju svojeg stilskog izričaja, a rezultati su naglašeni u slobodnom protoku orginalne produkcije i remikseva, koji imaju podršku poznatih glazbenika (Sasha, Digweed, Dubfire, Laurent Garnier, Miss Kitten i Slam). Njegov rastući label “Excentric müzik”Carl Cox proglasio je “labelom 2008. godine”. Cox je s tog labela uzeo nekoliko producenata za svoju “Space” kompilaciju koja je izašla ovog ljeta. Underground hitovi kao što su “Anon”, “To the core” i “Blackeye-P” postali su sastavni dio “špica” partija, utječući time na još veću afirmaciju Fergiea i njegovog labela Excentric. Podlabel Excentrica “Rekluse” (koji je pokrenut krajem prošle godine) doživio je strelovit uspjeh s Umekovim hitom “2 nd To None”, koji se pola godine nakon izlaska uporno zadržavao na vrhu Beatport techno ljestvice. Stalan protok novog materijala i remikseva na drugima istaknutim labelima dokaz je da je Fergiev zvuk tražena roba, a neki od njih su: Namitov remiks “City Of Gods”, remiks King Unique-a “Hinode”,  Umekov remiks “Gatex”.
Suradnja s Reset Robot & Alan Fitzpatrick omogućila je Fergieu izlet u mračnije i dublje vode njegovog zvuka, što su prepoznali dj-i Hell, Luciano, Adam Beyer i Ivan Smagghe, uvrstivši njihove stvari “Gas Mask” / “Rattlesnake”  u svoje playliste.
2009. godine Fergie svira u klubovima Shine, The Stiff Kitten (Belfast), Pressure, Sub Club (Glasgow), Circus (Liverpool), Firefly (Nottingham), MOS (London), Shindig (Newcastle), The Tripod (Dublin), Meganite (Ibiza), Exit (Litva) and the Sonar festival (Barcelona), ali i na velikim međunarodnim turnejama u Francuskoj, Austriji, Njemačkoj, Bugarskoj, Italiji, Brazilu i Kanadi.
Njegovi počeci karijere nalaze se u Sjevernoj Irskoj gdje je odrastao kao svjedok razvoja rave scene i Hellraiser rave partyjima u Ulster Hall-u u Belfastu, a tamo je prvi put osjetio glazbu međunarodno poznatih dj-a poput Carl Coxa i Pabla Garganoa. Navedeni su trenutci odredili u kojem smjeru će ići Fergiev glazbeni razvoj. Strast za glazbom bila je najveća preokupacija mladog tinejđera koji s 13 godina napušta školu i u potpunosti se okreće razvoju karijere dj-a. To je bio prijelomni trenutak koji je odredio životni put i izgradnju međunarodnog dj statusa Fergiea.
Renomirani dj i producent Tony De Vit kasnije je Fergea uzeo pod svoje okrilje , što je rezultiralo Fergievim dolaskom na BBC radio 1. Uspjeh tog proboja na mainstream radio postaje još značajniji istakne li se činjenica da je underground glazba poput minimal techna tada dobila svoje mjesto u eteru poznatog radija puno prije nego li je navedeni žanr postao raširen među dj populacijom. Fergieva emisija na BBc-ovom radiju trajala je 5 godina i razvila se u blic-preglednik underground elektronske glazbene scene. Glazbeni gosti Fergijeve emisije bila su istaknuta imena- Richie Hawtin, Sven Vath, Dave Clarke and Phil Kieran, Carl Cox i Jeff Mills. Treba istaknuti kako je emisija predstavljala i svojvrsnu platformu za istivcanje neafirmiranih talenata među dj-ima i producentima (Kev Gorman (Gigolo), Anderson Noise (Noise Music), Matt Tolfrey (Leftroom) and Dave Robertson (aka Reset Robot)).
Fergie s jednakom strašću i interesom nastavlja podržavati nove talenate, a njegova “Excentric Artists” agencija djeluje kao platforma i uzletište novih generacija nekonvencionalnih dj-a i producenata, a među njima trenutno se nalaze imena poput Mr Henrya Vona, Psycatrona, Erphuna, Jus’a Phila, Jordana McCuaiga i Hans Bouffmyhre.
Usponom njegovog Excentric projekta, Fergie je ostvario značajan utjecaj na klubsku scenu i to na tri različite razine: izdajući hitove, stvarajući evente i afirmiranjem mladih talenata. Navedenim radom, Fergie konstantno ulaže u glazbenu budućnost elektronske glazbe i značajno utječe na njezin razvoj, a na taj način postaje nezaobilazno ime i utjecajni faktor suvremene elektronske scene.