Browse By

Depeche Mode zapalili zagrebačku Arenu!

Hrvatska publika konačno je dočekala dugoočekivani koncert najveće electro/synth-pop grupe svih vremena – legendarni Depeche Mode. Brija Dot Com Vas ekskluzivno izvještava o ovom velikom koncertu, koji smo toliko nestrpljivo čekali. Kada su 2008. godine Depeche Mode najavili novi album ‘Sounds Of The Universe’ i prateću turneju ‘Tour Of The Universe’, hrvatski fanovi britanskog trojca sa oduševljenjem su počeli planirati odlazak na još jedan koncert ove poznate grupe. Iako su Zagreb posjetili dva puta (2001. i 2006.), momci su odlučili održati i treći koncert u Zagrebu, ovoga puta u najvećoj dvorani do sada – zagrebačkoj Areni. Primarni datum koncerta bio je 21. svibnja 2009. godine, no zbog bolesti pjevača Dave Gahana koncert je prolongiran, te je dobio novi datum – 14. veljače 2010. godine. Nakon toliko mjeseci čekanja, konačno se i približila veljača, pa tako i Valentinovo – dan kada će 20-ak tisuća obožavatelja konačno doći na svoje. Zaista možemo reći da Zagreb nije mogao dobiti ljepši poklon za dan zaljubljenih. Organizatori koncerta (Lupa promotion) ljubazno su nam odobrili akreditaciju za ovaj spektakl, stoga Vam donosimo našu recenziju koncerta, te uskoro i  foto galeriju koncerta.

Iako su vrata Arene otvorena već u 18.00h, odlučili smo se nešto kasnije zaputiti u dvoranu, te oko 20h ulazimo u Arenu, gdje Nitzer Ebb podiže atmosferu za headlinere večeri. Dvorana je već tada bila 80% puna, a oko 20.30h mjesta u Areni više nije bilo. Nakon zagrijavanja predgrupe i kraće pauze, svijetla se gase i show može početi. Intro koncerta je broj 1 aktualnog albuma, pjesma ‘In Chains’, kojom Depeche Mode otvara sve koncerte ‘Tour Of The Universe’ turneje. Prvih nekoliko izvedbi bilo je u znaku novog albuma, no ubrzo se počinju nizati očekivana remek-djela: Walking In My Shoes, It’s No Good, A Question Of Time, Precious i World In My Eyes.

Ovacije publike, kao i energija u zagrebačkoj Areni zaista je neopisiva, kao i feedback koji momci iz Depeche Modea primaju od publike. Iako je u većini pjesama glavni vokal Dave Gahan, pisac gotovo svih Depeche Mode materijala, gitarist i prateći vokal – Martin L. Gore, na svakom nastupu se nastoji emotivno približiti publici kroz solo pjevanje, gdje je najpoznatije upravo ono u pjesmi ‘Home‘.  Takav slučaj je bio i u Zagrebu, gdje je Martin uz klavijaturista imao svojih 15-ak intimnih minuta sa hrvatskom publikom. Sljedeći dio koncerta možemo opisati kao ispunjenje želja svih fanova jer su uslijedile neizostavne pjesme DM koncerata – I Feel You, Never Let Me Down Again i posebna produžena verzija 20 godina starog hita Enjoy The Silence. Iako bi mnogi rekli da je vrhunac prošao, nakon bisa, atmosfera u Areni je postala paklena. Naime, posljednje izvedbe (Stripped, Never Let Me Down Again i Personal Jesus) ostavile su publiku na koljenima, nakon raskošnog audio-vizualnog doživljaja.

Dva sata, koliko je trajao ovaj koncert, zaista su brzo prošla masovnoj publici, koja je sa osmjehom na licu napuštala Arenu. Uz mnoštvo Zagrepčana, koncert su posjetili ljudi iz cijele Hrvatske, ali i izvan nje. Nerijetko smo nailazili na strane registracijske pločice na vozilima, te zaključili da Depeche manija hara i u zemljama poput Slovenije, Italije, Madžarske i Srbije. Organizacija je protekla u najboljem redu, te ovom prilikom čestitamo i organizatorima koncerta na još jednom uspješnom pothvatu. Na kraju možemo reći da će nam ovo Valentinovo definitivno ostati u lijepom pamćenju, te da je odlazak na koncert grupe Depeche Mode bilo sve samo ne Wrong!
Linkovi:
http://www.depechemode.com
http://www.lupapromotion.hr