Browse By

David Morales na otvaranju preuređenog Besta

Popularno zagrebačko okupljalište mladih, klub The Best nakon preuređenja (o kojem ćemo pisati uskoro) svoja vrata ponovno otvara 13. prosinca, a na otvorenju će nastupiti svjetski poznati house DJ David Morales. Teško je pisati o Davidu Moralesu, a ne pretrpati tekst brojnim komplimentima, pohvalama i superlativima. Jer David Morales je zaista veliki DJ čija ostvarenja poštuju čak i oni koji ne vole zvukove elektronske glazbe. On je kum housea, omiljeni DJ brojnih poznatih faca, autor velikih hitova „In De Ghetto“ i „Needin U“ te remikser i producent zavidnog kapaciteta. Rođen je 1961. godine u Brooklynu (New York City). Otac i majka tu su se doselili iz Puerto Rica „trbuhom za kruhom“. No, Amerika se za njih nije pokazala kao obećana zemlja, pa je mali David odrastao u siromaštvu.
Teški životni uvjeti primorali su ga da već kao dječak okusi crnu stranu života. Nakon što je bio ranjen u nekoj pucnjavi, napustio je školu i zaposlio se kao kuhar. I dok je tako danju preživljavao radeći posao koji mu nikako nije mogao prirasti srcu, noću se bavio svojom jedinom istinskom ljubavlju – glazbom. Orijentiran na disco, radio je u poznatim klubovima poput Loft te Paradise Garage, a u orbitu su ga bacili nastupi u glavnim klubovima New Yorka krajem 70 – ih i početkom 80 – ih godina.
U čaroban svijet housea uveo ga je Frankie Knuckles, „tata“ tog glazbenog žanra. Ubrzo je David „doktorirao“ na houseu, a rezultat toga veliki je hit „Do It Properly“, koji se i danas često pušta na partyjima. Devedesete su pak donijele ponovnu popularnost dancea. Tako se David ponovno vratio svojoj prvoj ljubavi i zapalio svijet pjesmom „In De Ghetto“ (1994.). Nakon toga karijera mu je krenula uzlaznom putanjom. Potpisao je glavni label ugovor s Mercury kompanijom, u sklopu kojeg mu je nedugo nakon toga izašao i debi album „The Program“. Svijet je bio njegov. Za njegov broj telefona počele su se raspitivati zvijezde poput Madonne, Mariah Carey, Arethe Franklin, Michaela Jackson, U2, Janet Jackson, Tine Turner i drugih. Svi su željeli surađivati sa Davidom, a on je te pozive, naravno, dočekao raširenih ruku. Iz tih suradnji proizašle su sjajne stvari, a Morales 1999. dobiva i potvrdu svoje kvalitete od kritike te osvaja Grammy za najboljeg remiksera godine.
David Morales – Needin’ U

Kada ne svira, David živi sasvim normalnim životom. Oženjen je, ima sina, vježba u teretani, a svakodnevno radi i u studiju. Nakon nezapamćenog uspjeha pjesme iz 1998. „Needin U“, David se povukao u remikserske i produkcijske vode, gdje postiže također velike uspjehe. Čovjek pozlati sve čega se dotakne, kažu njegovi fanovi. I to je jedina istina. Hrvatska publika imala je u nekoliko navrata priliku slušati svestranog DJa. Tradicionalno nastupa u primoštenskoj Aurori, a ni Zagreb mu nije stran.
Podršku za pultom Besta pružiti će mu rezident D and G.