Browse By

Darren Emerson u Shamballi

Nekadašnji član grupe Underworld dolazi nam ponovo u Zagreb, ovaj put u Shamballu (30. siječnja) gdje i službeno počinje promocija kompilacije Global Underground 36 – Bogota.

Darren Emerson jedna je od ključnih figura svjetske plesne glazbe. Gramofone je kupio sa 14, sa 16 već uvelike rasturao po klubovima, a s 18 je bio vlasnik titule britanskog dj-a mjeseca i rezident u Milk Baru i Limelightu te je krenuo dj-ati po svijetu zbog čega napušta karijeru na londonskoj burzi. Tad upoznaje Rick Smitha i Karl Hydea koji su tražili dj-a/producenta da udahne novi groove njihovom bandu.
Darren Emerson – Crash Jack

Tako je rođena legenda – Underworld, u kojem Emerson djeluje od 1990. do 2000. godine. Darren Emerson i Underworld stvorili su tri epohalne zbirke plesne glazbe, albume «Dubnobasswithmyheadman», «Second Toughest in the lnfant» i «Beaucoup Fish». Ti albumi sadrže kultne numere – Cowgirl, Rez, Dark and Long, Push Upstairs, Bom Slippy, čija je popularnost razbila sve okvire žanra i pronašla svoje mjesto među klasicima pop-glazbe.
Odmah po izlasku iz grupe, Emerson u suradnji sa Sashom stvara novu himnu Ibize «Scorchio», a uslijedila su čak dva legendarna mixa za Global Underground: «Uruguay» i «Singapore». Darren je remiksirao pop ikone kao što su Fatbov Slim, Bjork, Prodigv i Puff Daddy. Pod projektom Meeker bilježi nekoliko izdanja na svom labelu Undervvater kojeg je pokrenuo još 1994. a za kojeg su izdavali i veličine poput Gus Gus, Paul Jacksonjim Deluxe itd.
Zadnjih je nekoliko godina autor Underwater Episodes kompilacija koje bira i miksa u suradnji s velikanima plesne scene, a autor je i istoimene klupske večeri u londonskom The Endu.