Browse By

Bliži se drugi Dimensions festival

Bliži se drugi Dimensions festival  koji se nakon uspješnog rasprodanog prvog izdanja  vraća u magični ambijent napuštene tvrđave Punta Christo u Štinjanu kraj Pule od 05. do 09.09.2013. nudeći čak 507 sati glazbenog programa sa 244 izvođača na 10 pozornica i 29 zabava na brodovima uz spektakularni koncert otvorenja festivala u pulskoj Areni 04.09.2013.
Cilj Dimensionsa i ekipe koja stoji iza njega i Outlook festivala je i ove godine kreirati jedinstveni festivalski događaj i doživljaj s pomno biranim programom koji okuplja najbolje svjetske glazbenike, izvođače, producente, DJ-e i soundsysteme elektroničke underground, kao i fusion glazbe i predstavnika glazbenih žanrova kao što su afrobeat, jazz, soul, eksperimentalna i ambijentalna glazba, za nekoliko tisuća posjetitelja iz više od pedeset zemalja svijeta.
Ove godine Dimensions festival donosi i koncert otvorenja 04.09.2013. u pulskoj Areni  na kojem će nastupiti izvrsni Bonobo Live koji stiže u tijeku velike uspješne svjetske turneje koja je uslijedila nakon njegovog odličnog hvaljenog petog album „The North Borders“ izdanog ovog proljeća, a za Pulu sprema eksluzivni 100-minutni nastup uživo s bendom i gostima. Ostali izvođači su Mount Kimbie, elektronički duo koji upravo doživljava uspon na svjetskoj glazbenoj sceni zahvaljujući uspjehu novog albuma “Cold Spring Fault Less Youth”, Portico Quartet, izvrstan britanski sastav uživo, koji intrigira i osvaja javnost još od svog debi albuma ‘Knee-deep in the North Sea’ i nominacije za Mercury Prize Award, te Andrewa Ashong dobitnika “Track of the year” nagrade na The Gilles Peterson Worldwide award 2012., koji će u Puli predstaviti svoj inovativni live set.
Najavljeni izvođači Dimensions festivala 2013. međuostalim uključuju Model 500 – pseudonim projekta pod kojim nastupa jedan od osnivača techna Juan Atkins iz Detroita, Tony Allena jednog od kreatora afrobeat glazbenog žanra i ponajboljeg svjetskog bubnjara koji je nastupao s Fela Kutijem, Gorillaz, The Good the Bad & the Queen, Africa Express…  Mala in Cuba – hvaljeni projekt dubstep pionira Male koji spaja kubansku glazbu sa svojim jamajkanskim naslijeđem i britanskom sound system kulturom,  Daphni aka Caribou aka Manitoba svestrani kultni kanadski glazbenik, Lonnie Liston Smith, jazz, soul i funk legenda koji je svirao s Pharoah Sanders i Milesom Davisom,  Gilles Peterson, poznati dj, glazbenik, novinar, izdavač i tastemaker.  U Pulu se s novim albumom vraćaju perjanice elektroničke glazbe današnjice Mount Kimbie, a nakon odličnih prošlogodišnjih nastupa na tvrđavu ponovno dolaze Moodymann i Theo Parrish, a po prvi puta i Omar S, sve od reda kultni predstavnici legendarne detroitske house i techno glazbe i scene.T u je i pionir akustičnog techna Brandt Brauer Frick, zatim renomirani predstavnik garagea Zed Bias, a iz izdavačke kuće Hyperdub stiže King Midas Sound.
Soulful elektroniku zastupaju Benji B zajedno sa Alexanderom Nutom vodećim čovjekom Eglo Recordings, drum ‘n’ bass Marcus Intalex koji nastupa pod pseudonimom Trevino, dok će Pantha Du Prince donijeti svoju jedinstvenu fuziju koja spaja house, techno & indie. Tu su i majstor elektro funka Jimmy Edgar i američki producent i izvođač Machinedrum,  koji će osim solo, nastupiti i zajedno sa svojim novim projektom JETS. Iz Velike Britanije dolazi eksperimentalni elektronski rock sastav The Invisible, a nakon nominacije za Mercury Prize stiže i bend Portico Quartet.
Dolaze i neobični berlinsko-londonski duo Hype Williams, producenti i DJ-i Loefah, vođa izdavačke kuće Swamp 81 i Boddika iz Nonplus record labela. Specifičan zvuk udaraljkama nabrijanog dubstepa donose nam Hessle Audio i Pearson Sounds, Pangaea i Ben UFO. Od hrvatskih legendi elektroničke glazbe tu su Petar Dundov, Eddy Ramich, Ilija Rudman…Zvukove dubokih bassova dostaviti će nadolazeće snage koje su se na scenu probile 2012.: house izvođač Huxley i DJ duo Bicep, kao i dobro poznati Pariah, Midland, Will Saul aka Close
Donosimo vam abecedni popis izvođača, a detaljnije informacije o svim izvođačima možete naći na www.dimensionsfestival.com.
Suradnja Dimensionsa s najprogresivnijim svjetskim izdavačkim kućama kao što su Eglo, Aus, Hypercolour, Non-Plus, Dial, Hessle Audio, Ostgut, Exit, Leisure Systems i Tri- Angle dodatno pridodaje statusu i kredibilitetu ovog jedinstvenog i drugačijeg festivala koji je nakon prvog izdanja nominiran za najbolji novi festival na European festival awards i za najbolji festival europskog kontinenta na UK festival awards.
Više od četrdeset promotivnih zabava i događanja Dimensions festival tijekom godine održano je diljem Europe u Londonu, Zagrebu, Amsterdamu, Ateni, Beču, Berlinu, Belfastu, Briselu, Bristolu, Dublinu, Grazu, Leedsu, Ljubljani, na Malti, u Manchesteru, Milanu, Novom Sadu, Oxfordu, Sarajevu…
Osim po progresivnom i kvalitetnom programu, Dimensions je poseban i zbog festivalske lokacije i atmosfere kakvih je malo na svijetu. Smješten na malom poluotoku Punta Christo i u istoimenoj tvrđavi napuštenoj obrambenoj tvrđava  koja ove godine slavi 150 godina postojanja s pogledom na Nacionalni park Brijuni i pulski zaljev, sa svojih 10 živopisnih pozornica, dnevnom pozornicom na plaži i na brojnim party brodovima, festival ostavlja dojam zasebnog bajkovitog svijeta. S nekoliko tisuća posjetitelja i 400 medija iza cijelog svijeta  za vrijeme festivala lokacija i okolica festivala se pretvaraju u pravi mali multikulturalni gradić, okružen prirodnim ljepotama i u blizini grada Pule, što omogućuje da se osim u glazbi, festivalskoj atmosferi, suncu i moru uživa u bogatoj kulturno-povijesnoj baštini i brojnim drugim zabavnim, kulturnim i turističkim sadržajima.
http://www.youtube.com/watch?v=LLnzscRAWb4
Povoljnije festivalske ulaznice za posjetitelje iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova Makedonije, Slovenije i Srbije za Dimensions festival možete nabaviti po cijeni od 750 kuna, a za koncert otvorenja u pulskoj Areni po cijeni od 150 kuna putem interneta na www.pozitivanritam.hr i na www.dimensionsfestival , kao i na slijedećim pretprodajnim mjestima u Hrvatskoj: Zagreb Tvornica Kulture (Mali Pogon) – Šubićeva 2, PUNKT – Preradovićeva 1, PUNKT – Branimir centar, Churchill shop – City centar West, Churchill shop – Arena centar, Churchill shop – Avenue Mall, Daily News – Importanne centar (pothodnik), Via Tours – okretište Borongaj, Aquarius CD shop – Varšavska 13, Aquarius CD shop – Maksimirska 16; Split iGrow shop – Mihovilova širina 13, Šibenik: – Vino&Ino – Fausta Vrančića bb, Zadar: – iGrow shop – Stomorica 2, Rijeka: – iGrow shop – Blaža Polića 5, Pula – Commodore cruises – Riva 14 i i Activa Travel – Scalierova 1.
Za festivalske posjetitelje Dimensions je organizirao brz i jednostavan prijevoz brodom s festivalske lokacije na koncert otvorenja u  Areni u Puli i natrag po cijeni od 50 kuna. Brodovi kreću s festivalske lokacije Punta Christo odnosno luke i plove do glavne luke u Puli udaljene samo dvije minute hoda od amfiteatra Arene.
Više informacija o Dimensions festivalu i izvođačima možete naći na:
www.dimensionsfestival.com
https://twitter.com/Dimensions_Fest
www.facebook.com/DimensionsFestival
www.mixcloud.com/dimensionsfestival
www.youtube.com/dimensionsfestival