Browse By

Bjork predstavlja novi glazbeni žanr – AppBox

Islandska pjevačica Bjork izjavila je da njen novi album, koji je objavljen 10. listopada, predstavlja fuziju prirode i glazbe koja je stvorena uz pomoć iPad aplikacija čime je ustanovljen novi glazbeni žanr koji je nazvala appbox. “Biophilia” je objavljena zajedo sa serijom iPad aplikacija koje prate skladbe na albumu, a imaju za cilj da slušateljima omoguće potpun audio-vizualni doživljaj.

Bjork je u izjavi za Associated Press rekla da vidi “strukture i oblik pjesama” tijekom kreativnog procesa i da ju je to potaklo na suradnju sa dizajnerima aplikacija za iPad.
Islandska glazbena zvijezda je navela da fanovima ipak nije neophodna skupa oprema kao što je iPad da bi uživali u ovom albumu jer glazba mora biti sposobna da funkcionira sama za sebe. Bjork aplikacije vidi više kao popratnu tehnologiju i svjesna je da će mnogi njeni fanovi slušati album na tradicionalan način.
Ona je također izjavila da je inspiraciju za album “Biophilia” našla u prirodnim ljepotama svoje zemlje, pa su skladbe na albumu dobile imena kao što su “Crystalline“, “Solstice” i “Mutual Core” koja sadrži aluzije na islandski vulkanski kamen.
Izvor: Happy Novi Sad