Browse By

Basheskia & Edward EQ u Sarajevu

Tokom specifičnog noćnog života u Sarajevu za vrijeme Sarajevo Film Festivala, Centar Kreativnih Incijativa Mladih Symbiosis u novu sezonu svojih aktivnosti na bosanskohercegovačkoj muzičkoj sceni ulazi sa produkcijskim projektom In Concert.
Uz pomoć Burn energije, prvo ostvarenje u nizu fuzija žive svirke i partija održat će se u dvorani Burence/AG fakultet, petak 14.08. sa početkom u 23:00h, gdje će nastupiti autorski dvojac Basheskia i Edward EQ.

Basheskia & Edward EQ

Basheskia & Edward EQ je projekat sarajevskog dvojca Leonarda Šarića i Nedima Zlatara, operskog pjevača i bubnjara, dvojice producenata, koji iza sebe imaju dva objavljena albuma za izdavačku kuću “Gramofon” i nekoliko uradaka na kompilacijama. Zajedno sviraju i nastupaju više od četiri godine i poznati su publici po zvučnoj kombinaciji retro elektro zvuka i nostalgičnih gitara, kao i interesantnoj kombinaciji korištenja živih instrumenata, sekvencera i semplova. Šira publika ih poznaje i po zapaženim video spotovima, od kojih je jedan – “Blablabla bla”, bio jedan od najtraženijih na TV stanici “Balkan Media”. Jedna njihova numera sa albuma “23/23” je predstavlja na BBC radio programu Radio 6 u emisiji “Fresh on the net”, 2008. godine, kao jedan od zanimljivih uradaka aktuelne muzičke produkcije i kao rijetkost sa Balkana.
U svojim nastupima kombinuju sviranje na živim instrumentima, bubnjevima, gitarama i sintovima, sa suptilnim recitovanjima i operskim bas vokalom, na engleskom, ali i na talijanskom i latinskom jeziku, sa sekvencama semplovanih ritam mašina i debelih bas dionica, oblikujući tako zvučnu kombinaciju elektro, rock, trip-hop muzike u epskom obličju tematski posvećenom i angažovanom na univerzalnom nivou. Nastupi su popraćeni video projekcijom dajući publici puno iskustvo poruke koju Basheskia i Edward EQ odašilju svojom.
Njihov novi spot za pjesmu A.I.M. dobio je nagradu žirija na Festivalu kratkog filma u Ljubljani.
Službeni after party održat će se u klubu So.ba sa line up-om: Ajnspric (Symbiosis) i Wedran (Triptonite, Dom mladih).
Ulaz je 10 KM, i vrijedi za oba eventa.
Basheskia & Edward EQ Live
START:  00:00 – 02:00 @ Burence, Sarajevo
SYMBIOSIS AFTER PARTY @ So.Ba:
Ajnspric /Symbiosis/
Wedran /Trip2nite, Dom Mladih/
02:00 – Kraj