Browse By

Andrew Weatherall u Sirupu

Elektronički pionir, studijski genij, indie dance inovator… tek su neki od epiteta kojima se najčešće časti lik i djelo britanskog DJ i producenta Andrewa Weatheralla kojeg Vam Sirup dovodi (15.05.) uz svesrdnu pomoć i suradnju udruge Safe House iz Križevaca, koja je tamošnji istoimeni klub postavila na mapu globalne techno scene.
Njegovi su počeci vezani uz prve valove britanskog acid house zvuka ranih 80-tih i kultne Shoom večeri, na lageru su mu radovi za prije svega Primal Scream, ali i New Order, Bjork, Beth Orton, The Orb i My Bloody Valentine, a zbog njega su glazbeni kritičari navodno smislili i naziv IDM (intelligent dance music).
Rođen 1963. i odrastao u Windsoru, uspavanom rubnom dijelu Londona, Andrew je svjedočio eksploziji punka te pokupio ne samo energiju i imidž povezan s tom scenom, već i sam stav o neodvojivosti sadržaja i stila, koji je zadržao do današnjih dana. U glazbene vode ušao je putem fanzina “Boys Own”, pokrenutog sa Terryjem Farleyem i Steveom Hallom, s kojima je komentirao ne samo glazbu, već i modu, nogomet i brojne druge teme, da bi dvije godine kasnije uletio na mjesto rezidenta Ramplingovog kluba Shoom, izazivajući kaos na podiju svojim eklektičnim miksevima.
Prvi studijski rad bio je onaj sa Paulom Oakenfoldom na klupskom remiksu singla “Hallelujah” Happy Mondaysa, no suradnja nakon toga nije dugo trajala. Obzirom da Andrewa nikada glazba nije zanimala u smislu karijere, već isključivo posla kojeg radi iz ljubavi, krenuo je u posve suprotnom pravcu od Paulovog, mada će budućnost pokazati kako je već u startu imao sve predispozicije postati zvijezda sličnoga kalibra. Naime, uslijedili su drugi remiksevi, uključujući one za New Order i Primal Scream, od čije je izmučene rock balade “I’m Losing More Than I’ll Ever Have” složio komercijalno odlično primljeni klasik “Loaded”, zaradivši priliku da producira njihov bezvremenski LP “Screamadelica” iz 1991., još uvijek smatranim jednim od ključnih trenutaka spajanja indie pop i klupske kulture.
Bez ikakve želje za počivanjem na lovorikama, Weatherall nastavlja raditi na bogaćenju svoje diskografije. Prije svega tu treba izdvojiti projekt Bocca Juniors i izdavačku kuću Boys Own Recordings (preimenovanu u Junior Boy’s Own nakon njegovog odlaska 1992.), potom trojac Sabres of Paradise koji je osim produkcije bio aktivan i po pitanju klupskih večeri naslovljenih Bloodsugar i Sabresonic, te konačno projekt sa Keithom Tenniswoodom (aka Radioactive Man) koji je posebice obilježio Weatherallov glazbeni put – Two Lone Swordsmen.
Pod tim su imenom istraživali raznolike stilove, od electra i 4/4 techna do downtempo breakbeata i post punka, originalno izdajući materijale na Weatherallovom labelu Emissions Audio Output. Ubrzo potpisuju za kultni Warp, na čijem su popisu artisti tipa Boards of Canada, Aphex Twin i Autechre, što se pokazuje kao odlična prilika za ispoljavanje potrebe za glazbenim eksperimentiranjem. Istovremeno, Andrew i Keith uz pomoć Nicka Detnona pokreću novi label, Rotters Golf Club, na kojem izdaju produkciju više orijentiranu plesnom podiju, potpisanu raznim pseudonimima (Aramchek, Basic Units, The Black Balloons, Frisch Und Munter, Hidden Library, The Hold, Jnr Poon, Klart, Klunk, Lino Squares, Rude Solo…). Cijeli projekt nastao je po njihovim riječima kroz kućna druženja spomenutog trojca uz “razne mesne specijalitete, igranje golf igrica i slušanje dobre glazbe”, a svakako je zanimljiv i podatak kako je upravo na ovom labelu 2006. Weatherall izdao solo single “The Bullet Catcher’s Apprentice” konačno potpisan vlastitim imenom (prvi put u 30-godišnjoj karijeri!).
Tu broj Weatherallovih aliasa i projekata ne staje: u njegovoj diskografiji nalaze se između ostalih i Meek, Planet 4 Folk Quartet, The Major & Brother T te Lords Of Afford, a za određen broj njih nikad nije objavljeno ili potvrđeno da upravo on stoji iza njih. Lista remiksiranih kolega još je impresivnija i uključuje između ostalih i Björk, Siouxsie Sioux, The Orb, The Future Sound of London, New Order, Manic Street Preachers, My Bloody Valentine, Saint Etienne, James i mnoge druge.
Gostovanje čovjeka uz čije su radove odrastale generacije i koji se slobodno može smatrati jednim od tvoraca elektroničke scene kakvu danas poznajemo nešto je što se nikako ne bi smjelo propustiti! Do onda, preporučamo preslušavanje nekih od službenih mix kompilacija: “Fabric 19”, “From The Bunker – A Rotters Golf Club Mix”, “Neo Disco”, “Haywire Coastal Assault Squad”, “Hypercity”… kao i njegovih zabilježenih klupskih DJ nastupa.
Petak, 15.05. – Sirup, Zagreb
ANDREW WEATHERALL (UK)
48260 & Sergej
Početak: 22h, 60 do ponoći/ 80 kuna nakon ponoći