Browse By

Alternativna elektronika na Exitu: Happynovisad stage


Happynovisad Stage je druga po veličini elektronska pozornica EXIT festivala i mjesto koje već godinama okuplja samu elitu alternativne elektronike. Smještena iza Dance Arene, jedna od omiljenih pozornica ljubitelja elektronske scene istančanijeg ukusa, postala je popularna zbog svoje specifične atmosfere i pažljive programske selekcije. Bojan Čizmić, programski menadžer pozornice, tvrdi: “I ove godine smo vrijedno radili kako bismo tijekom četiri festivalske večeri predstavili trenutno najutjecajnije izvođače elektronske underground scene.”
Četvrtak na pozornici dovodi dva interesantna imena iz susjednih država. Strahil Velčev, sa svojim umjetničkim pseudonimom KiNK, inovativni je producent bez kompromisa, omamljujući DJ i live performer iz Bugarske koji u svoje setove inkorporira najbolje primjere elektronske glazbe. U potrazi za novim načinom predstavljanja svoje glazbe formirao je live postavku koja se sastoji od prašnjavih analognih gadgeta i moderne digitalne tehnologije. Pored njega, iz Rumunjske dolazi Cosmin Nicolae, a.k.a. Cosmin Trg, producent za kojeg kažu da ima nepredvidiv zvuk, baš kao što su nepredvidive i etikete na kojima objavljuje: Rush Hour, Bpitch Control, Hessle Audio…Ljubimac trendseterskih medija, kao što su DJ Mag, Resident Advisor ili Pitchfork Media, čovjek koji nastupa na najprogresivnijim glazbenim festivalima i klubovima u Europi, ovog ljeta i na Exitu.
Petak je rezerviran za predstavljanje britanske etikete “Swamp 81”, koja je dobila ime po akciji i neredima u južnom Londonu početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća, a kojom upravlja Loefah, jedan od najutjecajnijih dubstep izvođača i poglavica Swamp 81 plemena. Pored njega, u petak će nastupiti britanski predstavnik electro bassa, Boddika, polovica dvojca Instra:mental, nazvan po glavnom negativcu iz Robocopa i koji ga itekako opisuje – mračan i napet, retro, ali futurističan. Novinari se muče s određivanjem njegova žanra – je li to electro? Techno? On i ne izlazi u susret po tom pitanju jer se ne ograničava žanrovima. Veliki je fan analognih instrumenata i efekata pa je i njegov live set pun uređaja koji se teško sreću čak i po studijima. Njima će se pridružiti DJ Oneman, za kojeg kažu da je uspio ponovno izmisliti old school garage i to tako što je umjetnost DJ-inga doveo na novu razinu, renovirajući 2 step garage i miješajući ga s dubstepom, grimeom i mnogim drugim potpravcima. Domaćin čitave večeri bit će Swamp 81 rezident, MC Chunky.
Po tvrdnji Guardiana, “Dance glazbu je skoro pa nemoguće definirati trenutno, ali rastuće Night Slugs carstvo je svejedno predvodnik tog čopora“. Subota na HNS pozornici će nam predstaviti upravo plemstvo ovog carstva. Zvijezda večeri je Girl Unit, DJ koji na nastupima kombinira house beatove, prljave južnjačke instrumentale, detroitske i čikaške klasike, sirove američke trackove, stvari neafirmiranih britanskih producenata, kao i vlastitu produkciju i Night Slugs materijale. Bok Bok je danas dio londonske underground elite. Kaže da je grime najviše definirao njegov razvoj, ali proširivanje vidika je bilo neizbježno pa su ga konstantne inovacije i kombiniranje najrazličitijih glazbenih elemenata iz cijelog svijeta doveli do statusa koji ima danas. Jam City je otkrio grime 2003. i potpuno mu je promijenio percepciju glazbe. Zvučao je izvanzemaljski, ali je opet imao direktnu klupsku energiju. Nekoliko godina nakon toga počinje snimati svoje stvari i edite i sve ostalo je povijest. Za svoju kombinaciju romantičnog housea i grimea kaže da je idealna za klub, vožnju u džipu, ali i za noćnu šetnju vodenim parkom.
Nedjelja na HNS pozornici posvećena je Amerikancima. Nosaj Thing je bez sumnje trenutno među najboljim glazbenim modulatorima u Los Angelesu, a u Novi Sad dolazi s postavkom Nosaj Thing Visual Show,  nevjerojatnim audio-vizualnim performansom, za koji se ovog ljeta otimaju najveće festivalske pozornice. Legenda i veliki vizionar underground elektronike, čovjek koji nastupa pod pseudonimom Photek, izvođač je koji aktivno izdaje od 1994. i svojim zvukom uvijek gura naprijed, otkrivajući ostalim producentima nove prostore u kojima mogu stvarati. On će predstaviti svoj novi zvuk, inspiriran bodljikavim motivima i ledenom atmosferom kakvu nose njegove stvari poput ‘Seven Samurai’ i ‘Hidden Camera’.
Happynovisad stage nastao je 2005. godine, kao logičan slijed postojanja izuzetno posjećenog portala happynovisad.com, koji funkcionira već 12 godina i koji je tijekom svog ovog vremena promoter cutting edge glazbenih pravaca i najaktualnijih vijesti iz domene pop kulture. U prosincu 2010. godine HNS je pokrenuo i live video streaming, mjesto okupljanja popularnih DJ-eva, a do samog festivala, publika se može upoznati s glazbom koja ih očekuje na HNS stageu na streamu www.happynovisad.com/hns_stream/.