Browse By

ADRIA MUSIC CONFERENCE nadmašila očekivanja i na par dana pretvorila Umag u regionalno glazbeno središte


Prvo izdanje regionalne glazbene konferencije Adria Music Conference okupilo je više od 400 sudionika i donijelo nove prilike za suradnju. Ivani i Mariji Husar otvorila se prilika za suradnju s višestruko nagrađivanom Jane’t A. Sewell, koja u budućnosti planira surađivati i sa The Shapeshiftersima. U sklopu Umagination Beck’sperience večernjeg programa više od dvanaest tisuća fanova u dvije je večeri uživalo u nastupima brojnih glazbenih izvođača, predvođenih svjetskim zvijezdama Tiëstom, Rev. Runom i Erickom Morillom.
Umag je od četvrtka, 2. lipnja do nedjelje, 5. lipnja bio domaćin prve regionalne glazbene konferencije, Adria Music Conference. Uz odaziv koji je nadmašio očekivanja organizatora, više od 400 sudionika sudjelovalo je na predavanjima, panelima i diskusijama o budućnosti glazbene industrije u regiji. Zabavni dio programa, UMAGINATION, u petak i subotu, donio je bogat glazbeni program koji je kulminirao nastupima glavnih zvijezda – Tiësta, Rev. Runa i Ericka Morilla.
U dvije večeri Umaginationa, kroz Becks dance arenu prošlo je više od 12 000 posjetitelja. Prvu večer Tiësto je vrhunski produciranim setom, upotpunjenim svjetlosnim i vizualnim efektima, rasplesao cijelu publiku, a fenomenalna atmosfera potaknula ga je da produži svoj nastup za dodatih sat vremena! Subota je donijela premijerne hrvatske nastupe DJ-a Eddieja Thoneicka i Rev. Runa (Run-DMC) u kombinaciji s DJ Ruckusom, a Erick Morillo je u svoj dvosatni set, na oduševljenje publike, neočekivano ubacio Nirvanu. Eddie Thoneick i Erick Morillo u Umagu su vrijeme između nastupa iskoristili i za snimanje videospota za novi singl ‘Stronger’,  što je zasigurno fantastična promocija Hrvatske i Umaga.

GALERIJA:

Ideja o stvaranju glazbene industrije koja će imati tendenciju razvoja glazbe kao gospodarske grane za izvoz te promociju Hrvatske kao glazbenog odredišta na turističkoj karti svijeta, pokazala se uspješnom. Predavanja prve Adria Music Conference bila su odlično popraćena, a za radionice o glazbenoj produkciji u suradnji s EMI i SAE institutima, uz privatni session sa The Shapeshiftersima, nije bilo dovoljno sjedećih mjesta. Radionica Jane’t  A. Sewell, koja je nedavno osvojila čak tri Grammya za tekst hita ‘Empire State of Mind’, bila je također dupkom puna, a znanje su upijale i Ivana i Marija Husar. Nakon radionice sestre Husar porazgovarale su s Janet i predale joj svoj materijal koji je Janet preslušala i odmah pristala na zajedničku suradnju!
Nadamo se da će ovakva suradnja plasirati sestre Husar na internacionalno tržište, a već ovaj dogovor je veliki uspjeh prvog AMC-a. The Shapeshiftersi su također dogovorili suradnju s Janet pa je ovogodišnja konferencija pokazala već i inozemne uspjehe, ne samo regionalne!
Jedna od najposjećenijih diskusija bio je Fight Club: ‘borba’ Medija i Glazbe na temu prisutnosti nove urbane hrvatske glazbe u medijima. Unatoč žestokoj diskusiji, sugovornici su se na kraju složili da nedostaje glavna karika u linku između glazbenika i medija – menadžment izvođača i ono što je u inozemstvu normalno – predstavljanje izvođača kao brand koji je prepoznatljiv i time lakši za plasiranje medijima i široj javnosti.
Na diskusiji ‘Koja je budućnost glazbene industrije?’ na kojoj su sudjelovali svi inozemni predavači, zaključak je bio da su za uspjeh potrebne godine rada i truda te sveobuhvatna podrška iskusnog menadžmenta. Budućnost glazbene industrije je u ‘live svirkama’, gdje publika ima osobni kontakt sa svojim omiljenim izvođačem, dok svi znamo da je vrijeme kupovine CD-a iza nas.
Finalni zaključak konferencije je da postoji velika potreba za okupljanjem ovog tipa, jer struka ima priliku nadograditi svoje znanje, razmijeniti iskustva sa stranim predavačima i uspostaviti međusobnu suradnju.
Druženje svih sudionika Adria Music Conferencea na kojem mogu usporediti svoje dojmove i odmah nam ispričati svoje ideje za sljedeću godinu zakazano je za srijedu, 15. lipnja u 22:30 u klubu ‘Mansion’ u Zagrebu.