Browse By

Zoom festival i PSi#15 Follow up, 30. 08. – 4. 09., Rijeka


U fokusu Zoom festivala nalaze se oni umjetnički radovi koje je teško svrstati u umjetnička područja, koji bez problema kombiniraju različite tehnike, metode i izričaje, dakle oni koje nazivamo intermedijalnim. Želja nam je da na svakom Zoom festivalu posebno predstavimo jednog autora s više njegovih radova. Na taj ćemo način dati jasniji uvid u rad autora koji svakako bitno obilježava sadašnji trenutak. Ove godine autor u fokusu je Janez Janša (Slovenija) sa tri svoja rada “Življenje (v nastajanju)”, “Pupilija, papa Pupilo, pa Pupilčki” i “Slovensko narodno gledališče”.
Janša je rodom iz Rijeke gdje mu i dalje žive roditelji. Unatoč međunarodnoj karijeri Janša je tek jednom gostovao u Rijeci (s predstavom Miss mobile na Art&Clubbingu), a ni u Hrvatskoj nije prisutan na način koji zaslužuje. Hans Thies Lehmann uzima Janšu za primjer postdramskog kazališta, svojim radovima gostovao je na različitim manifestacijama, od Transmedialea do Bitefa (na kojem je njegova predstava Pupilija, papa Pupilo i Pupilčki dobila Nagradu žirija za najbolju predstavu). U Bilbau je igrana njegova predstava Monument G, na Whitney Biennalu izložen je njegov rad Izbjeglički kamp za građane Prvog svijeta.
Osim Janšinih radova publika će imati priliku pogledati svjetsku premijeru iznimne američke kazališne skupine Every house has a door, koja je u svoj novi projekt pozvala I hrvatske umjetnike koreografkinju Selmu Banich te glumca Mislava Čavajdu. BADco iz Zagreba će u okviru Zoom-a izvesti premijeru predstave “Poluinterpretacij
e ili kako suvremeni ples objasniti nemrtvom zecu” . Radi se o kompaniji koja u posljednje vrijeme svoje predstvae izvodi na festivalima od Istambula do Berlina, od Stockholma do Madrida.
Iz Izraela nam dolazi jedna od zaniljivijih umjtničkih grupa Ensemble 209 sa predstavom “Cookies”.
Od riječkihumjetnika publika će imati priliku pogledati predstavu “Heroine” plesne umjetnice I koreografkinje Mile Čuljak te performans “Dechanove svjedoke “ likovne umjetnice Milijane Babić.
Na Performance studies international konferenciji sudjelovat će četrdesetak najznačajnijih svjetskih teatrologa i kazališnih umjetnika iz Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Australije, Nizozemske, Njemačke, Italije, Singapora, Japana, Slovenije i Hrvatske.
U oviru PSi konferencije dogodit će se premijera novog projekta legendarne američke glumice i performerice Lois Weaver koja će u Rijeci proslaviti 40 godina umjetničkog rada, a američki umjetnici Laurie Beth Clark i Michael Peterson, oboje profesori na Sveučilištu Wisconsin, pripremaju jedinstven eksperimentalni interaktivni kazališni projekt pod naslovom Postaviti stol.
Ulaz na konferenciju je slobodan.
Ulazanice za predstave se po cijeni od 50,00 kn mogu u pretprodaji kupiti na štandu na Korzu ili sat vremana prije početka predstave na mjestu igranja.
Produkcija: Drugo more
Partneri: Centar za dramsku umjetnost, Zagreb, Performance studies international, Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Rijeka, HNK Ivana pl. Zajca
Program su podržali: Grad Rijeka – odjel za kulturu, Primorsko – goranska županija, Ministarstvo kulture RH, Nacionalna zaklada za
Povezani linkovi:
http://www.drugo-more.hr/