Browse By

Završio prvi festival Republika!

Premijerno izdanje Republike završeno je sinoć druženjem na brodu Galeb i u Harteri do dugo u noć. Tijekom tri dana, koliko je trajao ovaj festival kreativnosti, aktivizma slobode i zabave, Rijeka je postala velika kreativna pozornica i centar razmjene znanja, ideja i stavova.
U dnevnom programu publici je svoja propulzivna razmišljanja i radove predstavilo stotinjak Internet aktivista, pisaca, filozofa, digitalnih kreativaca i umjetnika pod okriljem čak tri eminentna svjetska festivala Share, Pause i A MAZE. i regionalnih predstavnika RockPaperStartups i Start Art Expo. Kroz niz predavanja, radionica i diskusija, tisuću se delegata moglo upoznati s novim formama aktivizma i svježim pristupima primjene novih medija i naprednih tehnologija.
Kao središnja tema Republike istaknula se sloboda Interneta jer je, kako je naglašeno tijekom festivala, on najvažniji medij za konzumaciju, širenje i dijeljenje kulture i kulturnih sadržaja.

Podsjetimo, prvu Republiku otvorio je književnik i futurist Bruce Sterling upečatljivim predavanjem o Rijeci u doba  D’Annunzia, a zvijezda među govornicima koji su posjetiteljima predstavili svoja istraživanja i razmišljanja bio je Christopher Poole –  moot,  pokretač i administrator ozloglašenog Internet foruma 4chan iz kojega je iznikao pokret Anonymous.
Dnevni program Republike odvijao se na dvije jedinstvene lokacije, zaštićena spomenika kulture – brodu Galeb i bivšoj tvornici Rikard Benčić, koje su na ovaj način dobile potpuno novu namjenu. Noćni program koji je ugostio brojne glazbenike rasprostio se na čak 5 lokacija – riječkom lukobranu, plaži Pajol, u klubovima Tunel i Život, te u Harteri.
Ulaz na Republiku ove je godine bio besplatan za brojne stipendista iz cijeloga svijeta te studente Sveučilišta u Rijeci koji su putem natječaja dobili narukvice za ulaz na bogat dnevni i noćni program novog riječkog festivala.