Browse By

Zagreb pod opsadom fanova U2

Zagreb će u iduća tri-četiri dana zabilježiti znatno veći broj posjetitelja nego je uobičajeno za ovo doba godine, i to prije svega zbog dva koncertna mega spektakla irske rock skupine U2, 9. i 10. kolovoza, koje će ukupno poslušati i pogledati 120 tisuća ljudi slijedom isto toliko (ras)prodanih ulaznica.
Naglašavajući važnost takvog događaja za turističku i kulturnu ponudu grada u Turističkoj zajednici grada Zagreba (TZGZ) procjenjuju i da će od ukupnog broja posjetitelja oba koncerta njih bar 50 posto ili oko 60 tisuća doći izvan Zagreba i Hrvatske odnosno iz regije i šire Europe.
Slijedom toga ističu da će osim velike posjete gradu i maksimirskom stadionu, gdje će se koncerti održavati, dobru popunjenost imati i gotovo svi zagrebački smještajni kapaciteti.
Za zagrebačke hotele, hostele, pa i dio privatnog smještaja, već sada se zna da su puni u dva dana koncerta (9. i 10. kolovoza), a s obzirom da nema točnih podataka iz pojedinih vrsta smještajnih objekata u TZGZ-u napominju da ako se najminimalnije procijeni da će od ukupnih 60 tisuća posjetitelja po jednom koncertu njih samo oko 10 posto ili šest tisuća tražiti jedno, dva ili možda i tri i više noćenja dolazi se do gotovo stopostotne popunjenosti zagrebačkog komercijalnog smještaja tih dana.
Pritom u TZGZ-u vjeruju da će dobru popunjenost imati i smještaji u okolici Zagreba, kao i da će s obzirom na mlađu populaciju koja će doći na koncerte zagrebački ugostiteljski objekti (kafići, pivnice i drugi) itekako osjetiti povećanje prometa.
Također se očekuje da će upravo koncerti U2-a, kao i drugi koji će se u Zagrebu održati na jesen (The Culta, Erosa Ramazzottia, Off Springa) uz međunarodne sportske događaje (Hanžekovićev memorijal, nogomet Hrvatska-Bjelorusija) pridonijeti poboljšanju fizičkog turističkog prometa u Zagrebu ove godine.
Po prvim podacima TZGZ-a taj je promet u sedam mjeseci ove godine bio slabiji nego lani, i to za 10 posto i u noćenjima i u dolascima, što u TZGZ-u ipak ocjenjuju dobrim s obzirom na krizu i neke druge glavne europske gradove koji imaju i veće minuse. (Hina, NL)