Browse By

U Rijeci počeo Creative StartUp, konferencija i sajam, posvećeni kreativnim industrijama

U Rijeci je u četvrtak 7. svibnja počelo međunarodno događanje Creative StartUp, što je krovni naziv za trodnevni prekogranični sajam kreativnih industrija, međunarodnu konferenciju te međunarodno javno prezentacijsko događanje. Riječ je o jednoj od ključnih aktivnosti u sklopu europskog projekta „Creative StartUp“ – IPA Hrvatska – Slovenija 2007 – 2013 na kojem je Grad Rijeka – organizator konferencije i sajma – vodeći partner. Kroz panel rasprave, na kojima sudjeluje 50-ak stručnjaka iz različitih područja kreativnih industrija, te aktualna predavanja, radionice i sajam proizvoda hrvatskih i slovenskih kreativaca, želja je predstaviti lokalne i regionalne poduzetnike iz domene kulturnih i kreativnih industrija, ali i utjecati na razvijanje svijesti o vrijednostima tog sektora.
Konferencija i sajam održavaju se od 7. do 9. svibnja u gradskom prostoru u ulici Ivana Grohovca 1A (ex Bernardiju), a tijekom tri dana intenzivnog rada i druženja te dinamičan diskurs, naslovit će ključne teme, aktivnosti i moduse rada u digitalno doba, povezano s kreativnim industrijama: 3 D printing, coworking, remote work, primijenjeni dizajn, crowdfunding
Izložbeni sajam i konferencija otvoreni su u četvrtak, 7. svibnja, u 16 sati. Otvorili su ih ih gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar i voditeljica projekta Irena Kregar Šegota.
Vojko Obersnel kazao je da već sam ulazak u prostor konferencije i sajma, na adresi Ivana Grohovca 1A, govori o uspjehu projekta. Prostor je naime dobio nov izgled, nov sadržaj i namjenu – razvoj kreativnih industrija. „Drago mi je da ćemo postići ono što se željelo – senzibilizirati javnost na velik broj kreativaca u poduzetništvu, kojima svakako treba posvetiti više pažnje nego što je dosad bio slučaj“, kazao je Obersnel.
Ivan Šarar je podsjetio da je razvoj kreativnih industrija zacrtan i u strategiji te kulturnoj strategiji Grada Rijeke, odnosno da priča nije nova. „U ovom jednogodišnjem ciklusu trajanja projekta, osim što su se provodile projektne aktivnosti, paralelno smo komunicirali s pripadnicima lokalne scene kreativnih poduzetnika i sređivali prostor u kojem se danas nalazite. Nadamo se da će on biti dom regionalnih kreativaca, a uskoro ćemo raspisati i otvoreni poziv za one koji prostor žele razvijati“, najavio je pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu.
Predstavili su se i partneri na projektu, Ernest Cukrov uime Riječke razvojne agencije Porin, Sanda Filipović uime Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Rijeka, Aidan Cerar kao predstavnik Regionalne razvojne agencije Ljubljanske urbane regije, Veronika Gruden s Fakulteta za dizajn Ljubljana i Aleš Lipnik s Univerze na Primorskem – Znanstveno-raziskovalnog središča. Partner je i Akademija primijenjenih umjetnosti u Rijeci, koja u sklopu događanja provodi radionicu video mappinga.
Program je započeo panelom o coworkingu s moderatorom Matijom Raosom, a nastavio se predavanjem Luke Sučića Belera, koji je problematizirao nov način dijeljenja radnog prostora te nove forme i prilike grupnog financiranja djelatnosti.
Intenzivan program nastavlja se 8. i 9. svibnja, od 11 do 20 sati. U petak 8. svibnja nastojat će se demistificirati 3D printanje, govorit će se o organizaciji glazbenih festivala uz paneliste Vedrana Menigu, Maria Grdošića i Matu Škugora te moderatora Edu Plovanića, potom će se raspraviti novi radni modus remote worka, problem glazbe u digitalnom dobu te, generalno, izazovi i zablude digitalnog doba.
U petak će predavanje održati međunarodna gošća Kai Iwasaki iz konzultantske tvrtke „nove generacije“ Embassy: Digital Diplomacy, koja razvija održiva rješenja za tzv. „pametne gradove“, povezuje inovativne zajednice, te služi kao medijator između javnog, privatnog i kreativnog sektora.
U subotu 9. svibnja prvi panel naslovit će odgovornost digitalnih medija u sferi kreativnih industrija, s primjerima portala Vizkultura, Pogledaj.to i Muzika.hr, nastavit će se s panelom o ulozi manifestacija koje se bave promocijom kreativnih poduzetnika, zatim panelom o ulozi dizajna u suvremenom društvu te posljednjim panelom, o novom načinu grupnog financiranja (crowdfunding), koji će moderirati vodeći hrvatski crowdfunding stručnjak Hrvoje Hafner.
Predavanje će tog, posljednjeg dana konferencije, održati Ivo Špigel, istaknuti poduzetnik i suvlasnik jednog od prvih privatnih informatičkih poduzeća u Hrvatskoj, koji će govoriti o značaju i izazovima pokretanja vlastitog posla.
Na panelima će, osim navedenih, sudjelovati širok spektar sudionika kao što su Edi Budimilić, Vanja Cuculić, Damir Bralić, Ivana Borovnjak, Ivan Dorotić, Marko Prpić Zets, Ivan Šarar, Damir Đurović, Luka Piškorič, Roberto Vidović, Vuk Ćosić, Bobo Delić, Marko Bosiljkov, Berislav Marzalek, Tomo in der Muhlen i mnogi drugi.
Na izložbenom sajmu predstavit će se lokalni dizajneri i kreativni poduzetnici, studenti Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci i Fakulteta za dizajn u Ljubljani, te gostujući dizajneri iz Slovenije (više na http://creative-startup.eu/izlagaci-na-sajmu-creative-startup/).
U sklopu događanja održavaju se četiri radionice: radionica video mappinga za studente APURI (održana je u srijedu 6. svibnja), radionica „10 stvari koje trebate znati kad prezentirate svoju ideju“ koju vodi Luka Sučić Beler, radionica 3D printanja, te radionica keramike i nakita za osnovnoškolce, u subotu od 11 sati. Postavljena je i izložba plakata PLAKATIRANJE portala Vizkultura, a svake se večeri after party održava u riječkom klubu Tunel.
***
Europski projekt „Creative StartUp“ – IPA Hrvatska – Slovenija 2007 – 2013 glavno uporište ima u nedovoljnoj iskorištenosti potencijala kreativnog sektora, pa mu je svrha utjecati na razvoj globalne konkurentnosti kreativnog poduzetništva koje nastaje na slovensko – hrvatskom pograničnom području.
Projekt traje do 16. lipnja 2015. a dosad su izvedene gotovo sve planirane projektne aktivnosti: izvršeno je mapiranje hrvatskih i slovenskih kreativnih biznisa (rezultati su objavljeni na web stranicama projekta), održani su motivacijski seminari, edukacijske radionice i stručni posjeti, mentorski rad s mladim kreativnim poduzetnicima i predstavljanje poduzetnika kreativaca na prekograničnom sajmu u Ljubljani, a zaživjela je i web stranica za informiranje i umrežavanje poduzetnika kreativaca (http://creative-startup.eu/).
U izradi je i SWOT analiza sektora kreativnih industrija te strateški dokument, zatim prijedlog sveučilišnog kurikuluma I-Arts (Interdisciplinary Arts) koji spaja umjetničke kolegije s ekonomskima, a uskoro će biti otisnuta i dva vodiča: Shop creative – višejezični vodič za „kreativnu“ kupnju u Rijeci, i Start-up: kako pokrenuti kreativni biznis.
Sveukupna je vrijednost projekta oko 400 tisuća eura od čega je Grad Rijeka na raspolaganju imao nešto više od 100 tisuća, uz obvezu sufinanciranja od 15 posto. Sredstva su namijenjena za upravljanje projektom, edukativne aktivnosti, promocijske aktivnosti te za izradu dokumenata.