Browse By

Tiesto: Teško je skinuti oči s Hrvatica

Nastavak rijetko bude bolji od originala. To je jedno od (nepisanih) filmskih pravila. Međutim, da će drugi nastup DJ Tiesta u Hrvatskoj, točnije na Zrću u klubu “Papaya”, biti uspješniji od prvoga bilo je jasno već u srijedu predvečer, kad se u Novalju slijevala nikad snažnija rijeka ljudi.
tiesto
Film nismo spomenuli slučajno: Tiesto doslovce uživa status ravan velikoj hollywoodskoj zvijezdi koju je za intervju trebalo čekati više od sat vremena. Pokušao se iskupiti širokim, zaraznim osmijehom. Doista, bio je ugodan sugovornik.
Ali i da nije, sve mu je bilo oprošteno kad je nakon razgovora stao za pult.
Da netko odluči snimiti film prema Vašem životu, koga biste odabrali da glumi glavnu ulogu i potpiše režiju?
Hm… Recimo da bih volio da me glumi Colin Farrell, a da film režira Sean Penn.Colin je buntovan, ali zanimljiv glumac sklon sjajnim transformacijama, baš poput mladog Seana koji mi je još draži otkako je stao iza kamere.
Prošli ste uzduž i poprijeko čitav svijet. Možete li nam reći koja je razlika između party-kulture u Americi, Europi i Aziji?
Ima li je uopće?
U Europi je sve izvorno i započelo, tako da je tu elektronička glazba uvjerljivo najprogresivnija. U Aziji je još uvijek nekako “underground”. U Americi, pak, popularnost raste strelovitom brzinom.
Dakle, optimistični ste u vezi s budućnosti elektroničke glazbe?
Trenutačno je situacija sjajna. Svi su otvoreni prema elektronici. Godišnje se na tržište izbaci mnoštvo pjesama, od kojih je barem 50 dobrih. Jedina loša strana u toj priči jest što hiperprodukcija za sobom povlači mnoštvo novih DJ-eva kojima se sve teže probiti i stvoriti ime.
Kakav je Vaš stav prema odnosu plesne glazbe i droge?
Mislim da tu nekog odnosa nema, to jest da nije ništa prisniji nego u slučaju ostalih vrsta glazbe, od rocka nadalje.
Kad ste posljednji put nesmetano izišli u neki klub, a da niste nužno morali svirati?
Evo sinoć. Ovaj sam put odlučio doći u Hrvatsku dan prije partyja, da se mogu opustiti i uživati malo. Uglavnom, bio sam u “Papayi”, najprije na beach partyju, a onda opet navečer da izvidim teren (smijeh).
Kakav je osjećaj biti s druge strane DJ-pulta?
Osjećaj je super (smijeh). Zanimljivo je, za promjenu, doći u klub neopterećen, biti u publici i osjetiti vibracije iz mase ljudi, a ne gledati sve to za pultom sam.
Što mislite o Zrću?
Sve najbolje. Zato sam i došao ranije. Imate krasno more, izvrsnu spizu, iznimno razvijenu party-kulturu, a i doista je teško skinuti oči s hrvatskih djevojaka (smijeh).
Susrećete li DJ groupiesice?
Možete li nam podijeliti koje iskustvo s njima?
Ne.
Ne susrećete ih ili ne možete podijeliti to s nama?
Da. (smijeh)

Suradnja s Nelly Furtado
Tiesto upravo dovršava svoj novi album naslovljen “Caleidoscope”. Planira ga pustiti na tržište u jesen, nakon čega kreće na veliku svjetsku turneju. Na albumu će se, inače, naći i suradnje s eminentnim glazbenicima poput Nelly Furtado.

Marko Njegić, Slobodnadalmacija.hr