Browse By

Rijeka dobrog stripa od 10. do 12. prosinca


Od petka, 10. prosinca, pa do nedjelje 12. prosinca 2010. godine, muzej informatike Peek&Poke, Club Palach i portal Moja Rijeka organiziraju Dane strip kulture. Toga će vikenda Rijeka postati mjesto hodočašća za sve poklonike devete umjetnosti.
Iako se program još uvijek drži u tajnosti, poznati su gosti koji će tih dana u Rijeci svojim izložbama, tribinama i druženjem s publikom, zajedno s organizatorima promicati strip kulturu.
U Rijeku tako dolaze Igor Kordej, Branislav Kerac i Frano Petruša.
Igor Kordej, živa legenda strip scene bivše Jugoslavije, član Novog Kvadrata i jedan od najboljih domaćih crtača stripa svih vremena.
Branislav Kerac, jedan od značajnijih predstavnika generacije koja je pripadala “drugom zlatnom periodu” jugoslavenskog stripa tijekom osamdesetih godina prošlog stoljeća, autor legendarnih strip junaka kao što su Cat Claw, Kobra i Billy The Pljuc.
Frano Petruša hrvatski strip autor, animator i ilustrator, čiji je jedan od najzapaženijih projekata strip „Mali Guj i njegov zmuj“ kojeg je radio u suradnji s Darkom Macanom. Nedavno je pobudio veliku pozornost domaće i strane strip publike albumom “Papak”, svojim prvim “dugometražnim” autorskim stripom kojeg je u Francuskoj objavio veliki i ugledni izdavač “Dargaud”.
Svoj dolazak potvrdili su i ostali strip autori koji će za sad ostati tajna, gradske strip snage Enver Krivac, Damir Steinfl i Ivan MIšković, domaći strip izdavači koji će u Rijeci po prvi put predstaviti više od 50 strip naslova, kao i gosti iz svijeta književnosti i filma.
Podsjećamo, u tijeku je strip natječaj za zainteresirane strip amatere naziva „Fiuma Striporova”.
Izvor: Moja Rijeka