Browse By

Riječka groznica subotnje večeri

Lakonotni pjesmuljci ne prevladavaju u svim klubovima. Velik dio mladih još se uvijek zgraža nad pojavom narodnjačkih okupljališta i zabavlja u kafićima i klubovima čiji je glazbeni repertoar sastavljen od urbane glazbe – rocka, jazza, elektra i popa.
Cajke, očito, više nisu bauk! Rokerska Rijeka vikendom cupka u ritmu turbofolk poskočica koje se, osim u »specijaliziranim« narodnjačkim klubovima, u gluho doba noći mogu čuti i na »kao« urbanim mjestima. Proširile su se po strogom centru grada i ekipa u njima uživa bez zadrške. Očito, najbolji je provod zagarantiran upravo na narodnjacima.
Rezime je to prošlosubotnje noćne istrage koju smo proveli u gotovo svim mjestima za izlaske na potezu od Mlake do Sušaka, a kojih ima »samo« četrdeset. Dakle, koliko god »njurgali« da je Rijeka noću dosadna, uvijek ista i nezanimljiva, ne može se zaobići činjenica da je ponuda kafića, klubova i ostalih lokala za noćne provode bogata, iako ne i pretjerano raznovrsna. Patrolirali smo od 22 do 4 ujutro, u vremenu kada bi klubovi trebali biti najposjećeniji, a među hrpom mjesta kroz čija smo ulazna vrata prošli te večeri izdvajamo »Stereo dvoranu, Filter bar, Palach, Cameleon, Tunel, Arcu, Indigo« i »El Rio«.
Dakako, lakonotni pjesmuljci ne prevladavaju u svima. Velik dio mladih još se uvijek zgraža nad pojavom narodnjačkih okupljališta i zabavlja u kafićima i klubovima čiji je glazbeni repertoar sastavljen od stvarno urbane glazbe – rocka, jazza, elektra i popa.
Što god da slušali i uz koju god se glazbenu podlogu zabavljali na plesnom podiju – naši se sugovornici slažu kako Rijeci, unatoč velikom broju mjesta za izlaske, kronično nedostaju maštovitiji sadržaji za upražnjavanje noćne zabave. Kako god da bilo, u Rijeci se ipak izlazi, i to puno. I oni koji padaju u trans kada čuju Seku Aleksić, i oni koji se ne skidaju iz Metallica majica, uspješno koegzistiraju bez ikakvih sukoba u gradu u kojemu je uvijek bilo sasvim normalno biti drukčiji od drugih!

Mladima najzanimljiviji šank ispred Robne kuće Ri
Svi oni koji nisu pri lovi, za svoju prvu noćnu destinaciju biraju najdražu klupicu ili stepenice ispred »Riječke«, a ne omiljeni birc. Poznata je to procedura vikendom – nakon strpljivog skakutanja u redu ispred Drugstorea ili pak brzinskog prelijetanja polica na pumpi (na kojima se, možda zato što smo prisluškivali, ažurno provodi anketa »plus 18«) – groznica subotnje večeri može početi!
Ima li išta bolje od improviziranog šanka, na mjestu koje dežurnim »plavcima« predstavlja povod za kretanje u akciju, ili bar kraću inspekciju? Nema, naravno da nema. Slažu se s time i Leo, Ivona, Stefani, dio ekipice koju smo oko 22 sata »upecali« ispred Robne kuće Ri.
– U zadnje vrijeme je ponuda noćnog života OK, otvorio se »Filter«, poboljšao se izbor… Evo, sad smo otkrili ovaj »šank« ispred robne kuće pa tu cugamo. Kamo ćemo dalje, ne znamo. Možda u »Palach« ili »Filter«, »Stereo«, neodlučna je bila ova simpatična trojka, baš kao i »Đaneri s Kastva, Pećina, Drenove« koje smo u jeftinijoj varijanti zagrijavanja za subotnju noć sreli na prvoj klupici kraj parkirališta na Delti. Lovranski miks cugali su na »partizanku«, do njega došli po najpoštenijem principu – svako da pare i pije se.
Na Kontu je pak ekipica 18-godišnjaka u sastavu Leo, Layla, Tomislav, Tanja, Dorotea, Ana i Mateo prošla još jeftinije – butelje su se uzele od doma i za druženje sasvim dovoljno.
– Osim što se vani ne isplati piti, jer je sve užasno skupo, sastanak na Kontu je važan i zbog komunikacije s prijateljima što u nekom klubu ne možeš postići zbog glasne mjuze. Ma, Rijeka je čudna po pitanju tih izlazaka, nekad ima sto stvari, nekad ništa, a sve se uvijek svodi samo na dane vikenda, požalilo nam se društvo koje »po glavi« za jednu večer potroši između 50 i 70 kuna, i to najčešće u »Stereu«, »Palachu« i »Filteru« u kojima se, ako se mora platiti upad – ne pije!
A dojam kao da ste u nekom bircu na otvorenom (zbog praznih stolova na kojima je moguće ostaviti cugu narasla mu je popularnost) ima mjesto uokolo Robne kuće Ri koju oko 22 sata opsjedaju friški punoljetnici. Mi upali na rođendan, slavili sportaši, sve sami fini momci koji su se eto počastili »hektolitrama« vina, nakon kojih se sjatiše u Budhu, omiljeno im mjesto za dobar izlazak – red domaćica, red narodnjaka i svi sretni…

    Dea DEMIĆ, Ivana KOCIJAN i Bojana PERHAT (Novi List)