Browse By

Review: Faithless na jubilarnom 15. Exitu

Nakon 2009. godine i 10. rođendana Exit festivala, odlučili smo još jednom posjetiti Novi Sad i prisjetiti se jedinstvene atmosfere Petrovaradinske tvrđave. Od mnoštva odličnih nastupa s ovogodišnjeg Exita, izdvajamo britanski kolektiv Faithless, u čijem smo nastupu na Main stage-u uživali posljednji dan festivala.
Nakon toliko godina teško je pronaći bendove i DJ-e koji nisu nastupili na ovom popularnom festivalu. Vjerovali ili ne, Faithless je jedan od tih sastava. Britanci ove godine slave ulaz u treće desetljeće djelovanja, nakon 6 albuma i preko 15 milijuna prodanih nosača zvuka. Impresivna karijera, ali i utjecaj ovog talentiranog trojca (Sister Bliss, Rollo Armstrong i Maxi Jazz) nisu nimalo upitni. Već 1996. s albumom Reverence prave revoluciju na sceni i ostavljaju neizbrisiv trag hitovima Salva Mea i Insomnia. Danas obilježavaju 20. godinu postojanja i sudeći prema njihovom nastupu na Exit festivalu nisu ni blizu mirovini.
mini-19484283659_8fd350bd40_o
19644010356_17b882f277_z
Unatoč kapacitetu koji broji više od 20 tisuća ljudi, Main stage pri početku nastupa Faithless-a se činio da više nema mjesta za brojne obožavatelje. Bez obzira na gužvu, minimalno 200 metara od daleke pozornice zauzeli smo svoj mali prostor i prepustili se još jednom povijesnom trenutku na livadi koju tih nekoliko dana nazivamo Main stage. U 90-ak minuta Faithless su energičnim nastupom rasplesali i raspjevali Exit, pažljivo dozirajući pjesme iz proteklih 20 godina.
mini-19458153008_0e6c3ed911_o
mini-19456106589_6cba429b69_o
Očekivano, najveću euforiju stvorila je legendarna Insomnia, koju su odsvirali u prvom dijelu svog nastupa. Dočekana kao himna, pjesma je digla na noge cijeli Main stage koji je zajednički pjevao stihove ‘I can’t get no sleep’. Mnogo emocija i pozitivnosti je prevladavalo kroz cijeli nastup, bilo da se radilo o pjesmama s porukom (All races all colours, Bombs, We Come One) ili neizostavnim klasicima (God is a DJ, I Want More, Not Going Home, Salva Mea). Oduševljen atmosferom i prizorom ispred svojih očiju, Maxi Jazz neumorno je pozdravljao Exit festival i Srbiju uz poruke mira i jedinstva, a glavna poruka prenešena je uz We Come One, kao posljednja izvedba na koncertu.

Nakon odličnih Faithless, s velikim osmjehom na licu uputili smo se na Dance Arenu, gdje smo uz Leftfield, Tale of Us i Dixona do jutra neumorno slavili 15 godina Exita. Na kraju možemo zaključiti da Exit i nakon 15 godina zna kako i dalje biti na vrhu svjetskih festivala i iznova oduševiti publiku, koje je bilo iz svih krajeva svijeta. Cijeli festival posjetilo je 190.000 ljudi, a u subotu, 11. srpnja je oboren rekord posjećenosti u jednoj večeri, kada je na Exitu bilo rekordnih 52.000 ljudi. Uz ove impresivne brojke zaključujemo i naš kratak osvrt na samo jedan fragment Exita, a vama prepuštamo odluku hoćete li sljedećih godina iskusiti Exit avanturu…
Tekst: Marko Felinger