Browse By

Pronađite odgovarajuću rasvjetu i za vaš dom!

Kada je riječ o rasvjeti prostorije, većina ljudi se odluči za centralnu rasvjetu, uglavnom iz paktičnih razloga: jake osvijetljenosti sobe. No, novim svjetlosnim efektima prostorije mogu dobiti potpuno novu dimenziju. Uz odabir novog lustera, lampe ili plafonjere možeto potpuno promjeniti vaš životni prostor.
Donosimo vam nekoliko prijedloga pri izboru rasvjetnih tijela za vaše prostorije.
Ulazni prostor
– Ulazni prostor možete obogatiti indirektnom ili točkastom rasvjetom postavljenom u spušteni plafon ili dobro dizajniranom zidnom lampom sa ili bez sjenila.
– Kuhinjsku rasvjetu organizirajte kao multifunkcionalnu te, osim jake centralne, postavite rasvjetu uz radne plohe. Ako je povezana s trpezarijom i dnevnim boravkom, možete se poigrati različitim plafonskim svjetlosnim efektima koji će u određenim trenucima biti jedini izvor osvjetljenja cijelog prostora i na taj način omogućiti intimniju atmosferu dnevnog boravka.
– Kupatilo, uz nužnu dobru osvijetljenost cijelog prostora, a posebno umivaonika s ogledalom, pruža mogućnosti diskretnije rasvjete kade kako bi trenuci opuštanja u njoj bili upotpunjeni svjetlosnim efektima.
– Dječije sobe trebaju biti dobro i ravnomjerno osvijetljene. Radni stol dodatno osvijetlite zglobnom pomičnom rasvjetom, a pokoja lampa uz krevet ili fotelju za čitanje je, također, preporučljiva.
Elementi namještaja
– Spavaće sobe trebaju imati ugodnu intimnu atmosferu, koja se može postići različito postavljenim lampama u prostoru, a idealno je omogućiti njeno podešavanje iz postelje.
– Rasvjeta dnevnog boravka pruža najviše kreativnih mogućnosti. Možete se poigrati efektima koje će stvoriti lampe različitog tipa i oblika te jačine i boje svjetlosti, zatim rasvjetom ugrađenom u strop, pod ili elemente namještaja s direktnim ili indirektnim odsjajem, kao i s rasvjetom akvarija, staklenih pregrada, svijetlećih panoa u prostoru te efektima vanjske rasvjete, koji se doživljavaju i osjećaju i u unutrašnjem prostoru.
A.Č.