Browse By

Proglašeni pobjednici 9. Zagreb Film Festivala


Na upravo održanoj press konferenciji u festivalskom Press centru proglašeni su pobjednici ovogodišnjeg Zagreb Film Festivala! Zlatna kolica u dugometražnoj kategoriji žiri u sastavu Peter Suschitzky, Antonio Piazza i Christopher Goodwin dodijelio je austrijskom filmu ‘Michael’ u režiji Markusa Schleinzera.
Posebno priznanje u dugometražnoj konkurenciji osvojio je film ‘Razmjena’ izraelskog redatelja Erana Kolirina. Zlatna kolica za najbolji kratki film osvojio je redateljski dvojac iz Njemačke, Ilker Çatak i Johannes Duncker sa svojim filmom ‘Kad je Namibija bila grad…’.
Najbolji dokumentarni film 9. Zagreb Film Festivala prema mišljenju žirija u sastavu Chris McDonald, Amra Bakšić Čamo i Tim Pritchard je ‘Na rubu Rusije’ poljskog autora Michała Marczaka, dok je žiri posebno priznanje u dokumentarnoj konkurenciji uručio hrvatskom filmu ‘Zemlja znanja’ autora Saše Bana.
Zlatna kolica za najbolji hrvatski film u programu Kockice osvojio je film ‘Komba’ autora Tina Žanića, a o nagradi je odlučivao tročlani žiri u sastavu Danijel Hočevar, Jukka-Pekka Laakso i Juraj Lerotić.
Znaju se i pobjednici Palunka. prva nagrada odlazi Lani Brčić za ‘Staklenke’, a pohvale su zavrijedili Sanja Đurić za ‘Evinu igru’ te Hrvoje Marin za ‘Vlak za nepoznato’. O nagradi je odlučivao ocjenjivački sud kojeg su činili Dean Kotiga, Hrvoje Magić i Juraj Lerotić.
Svečana dodjela nagrada i zatvaranje festivala održat će se večeras u 20 sati u kinu Europa uz projekciju filma ‘Opasna metoda’ redatelja Davida Cronenberga.