Browse By

Procvat multimedijalnih centara u Rijeci

U proteklih nekoliko mjeseci puno se pare dizalo iz riječke “kovačnice” koja je iznjedrila nekoliko već poznatih, no ipak novo uređenih i prenamijenjenih prostora. Tako se u Rijeci otvoriše Alter Ego i Stereo koji će uz već dobro nam znani Palach dati veliki obol riječkoj urbanoj glazbi. Palach je godinama već pokušavao spojiti umjetnost i nekoliko različitih pravaca glazbe te privlači nemali broj ljudi pod svoj krov.
No ipak, da sve ne bi išlo kako treba pobrinuli su se gradski oci, te raznim restrikcijama onemogućavali normalan rad tog kluba. Mada se ta trakavica povlačila po novinama godinama, u svom naumu nisu uspjeli oni koji su pokrenuli postupak kod suda, te je klub tinjajući opstao sve do danas i ima svoj kultni status. Zbog svog dugogodišnjeg rada i programa koji je varirao od Rocka i Punka, elektronske i drum & bass glazbe, a ne smijemo zaboraviti razne druge kulturno umjetničke izložbe pa i neke scensko-izražajne pokuse, nazvao bih “Palach“ pionirom multimedijalnih centara Rijeke.
Ako se nekome ili nečemu dodjeli titula pionira, znači da nemože biti jedini. Iako nisu u pravom smislu multimedijalni centri, bolje rečeno nisu još, klubovi “Alter ego” i “Stereo” svojim će programom uvelike podsjećati na pionira iz ove priče, a ako uspiju možda isposluju još jedan zasebni prostor u kojem će se moći odvijati dnevne aktivnosti i susreti mladih. Naravno, za sve to je potrebna financijska moć i dopuštenje gradske i državne vlasti. No, svi smo već vidjeli da se klubovi koji primaju i organiziraju večeri samo jedne teme, bolje rečeno za jednu grupu ljudi, zatvaraju i propadaju, pa bi upravo to mogao biti pokretač takve inicijative.
Neki skeptici se možda neće odmah samnom složiti, ali bolje je imati 10 takvih klubova koji će svaku večer imati izvođače drugog pravca glazbe, nego jedan disco klub, jedan rock klub, jedan koncertni klub, jedno amatersko kazalište… Da sad ne nabrajam dalje.
Ovim klubovima mogao bih dodati i još jedan, koji se još nije otvorio pa ga neću imenovati iz prostog razloga što može doći do promjene u imenu, programu ili čak i u vlasništvu, ali su vlasnici najavili program. Oni su najavili da će imati House i Disco večeri. Ni to nije loše, jer će se u klubu kombinirati večeri modernog zvuka i onog iz 70-ih i 80-ih. Znači opet nije u pitanju samo jedna populacija.
Da ne duljim, nadam se da se slažete samnom, jer što više bude takvih polivaletnih klubova, na više će različitih mjesta moći izlaziti različiti apetiti, a ne kao do sad – za svakog po jedan klub.
M.R.