Browse By

Najavljeni prvi izvođači na Seasplashu 2018.

Seasplash je najdugovječniji hrvatski festival bass, reggae, ska, d’n’b glazbe i soundsystem kulture. Ove godine održat će se od 19. do 22. srpnja u Puli, na štinjanskom poluotoku u tvrđavi Punta Christo.
Lokacija festivala u neposrednoj je blizini mora, svim posjetiteljima osigurano je besplatno kampiranje, brojne radionice, kulturno-sportski program i živopisne pozornice.  Nije upitno da će vam sve to u kombinaciji s ljetnim ugođajem i dobrom atmosferu osigurati nezaboravan provod, stoga ne čudi što je Seasplash postao jedan od najomiljenijih festivala u regiji.
Ulaznice za 16. izdanje su u prodaji i mogu se naći na stranicama festivala.

U prvoj najavi ovogodišnjih izvođača našlo se, naravno, ime legendarnog engleskog dub i reggae producenta Neila Frasera aka Mad Professor, koji je zbog poteškoća s prijevozom morao otkazati nastup. Ove godine doalzi s pojačanjem – s velikim imenog reggae i dub glazbe: jamajkanski glazbenik U-Roy aka The Originator, kojeg nazivaju ocem današnjih MC-ja.
Mad Professor i njegova izdavačka kuća, Ariwa Studio već dostižu legendaran status, s preko sto izdanih albuma, turnejama po cijelom svijetu i suradnjama s brojnim zvijezdama (Depeche Mode, Jamiroquai, Beastie Boys, Lee Perry itd.). Znatno pomaže i Professorov remiks drugog albuma Massive Attacka Protection: No Protection. Krajem stoljeća su već globalno poznati, uglavnom za njihov dub, roots, techno i drum’n’bass repertoar. U novom tisućljeću, s već preko 200 izdanih albuma, Ariwa gradi i svoj soundsystem, s kojim putuje po svijetu, klubovima i festivalima.
Uvjereni smo da će zajednički nastup ove dvojice glazbenika na Seasplash pozornici biti nezaboravno iskustvo.
Po prvi put u Hrvatskoj na 16. Seasplashu imamo priliku vidjeti Dubmatixa, poznatog kanadskog producenta, multiinstrumentalistu i višestruko nagrađivanog glazbenika, kojeg zovu pravom stvaralačkom mašinom – od 2004. godine i svog debitantskog albuma Champion Sound Clash do sada je izbacio preko 500 naslova. Njegovo zadnje izdanje Overdubbed (Echo Beach label), napravljeno u suradnji sa svjetski poznatim dvojcem Sly & Robbie, Riddim Magazin već je proglasio najboljim dub albumom 2018. godine.
Channel One, jedan je od najpoznatijih i najvoljenijih soundsystema u Velikoj Britaniji. Channel One Sound System su 1983. postali dijelom najvećeg europskog uličnog festivala – Notting Hill u Londonu. Od tada pronose svoj jedinstveni zvuk diljem svijeta, kombinirajući selekciju starih i novih dub reggae klasika, ekskluzivnih dubplateova začinjenih pozitivnim vibracijama. Uz to, rezidenti su u Village Undergroundu, jednom od najboljih klubova u Londonu.
Po prvi put u regiji, Seasplash festival ima čast ugostiti kultni britanski bend Radical Dance Faction (RDF), koji su osnovani još 1986. kao Military Surplus, a pod vodstvom tekstopisca i vokalista Chrisa Bowshera, stvaraju svoj osebujan stil kombiniranjem društveno osviještene punk lirike, s dub, reggae i ska stilovima.
Najavljeni su također i Kanda Kodža i Nebojša, beogradska petorka čija se glazba obično opisuje kao fuzija brojnih žanrova koje su ovi glazbenici istraživali od prijelomne 1991. U prethodnih deset godina KKN su održali više od 600 koncerata širom regije – od intimnih klupskih svirki do festivalskih nastupa. Trenutno koncertno promoviraju aktualni album Uživo kojeg su objavili u ožujku prošle godine.
Uz legendarna imena Seasplash predstavlja i nadolazeće izvođače međunarodne scene – Dub-Stuy – poznati kolektiv iz Brooklyna koji od 2012. godine neumorno predvode renesansu sound system kulture u New Yorku i cijeloj sjevernoj Americi.
Nadalje, rasplesat će nas izvođači kao što su Parly B, Mikkim, Gardna, Kali Fat Dub.
Od regionalnih imena tu je i Conquering Lion, a na pozicijama soundsystema koji su nezaobilazni dio Seasplasha nalaze se Warrior Charge Soundsystem te domaći Munchies Sound System, Boca Sound System i naravno Seasplash Sound System. Naći će se tu Fat Stash iz Bristola, bosanski kolektiv Zenicafaria Sound, ali i zagrepčani One Dread te mladi trip-hop bend Blkprnt. Od čestih gostiju najavljeni su Slavonija Vibes Syndicate, Jah Billa i Sheco.
Popis svih izvođača nalazi se na službenoj Seasplash stranici.