Browse By

Marcus Intalex u Aquariusu

Kad odrastete u Manchesteru, gradu koji je iznjedrio bendove kao što su Joy Division i New Order, Happy Mondays i Stone Roses, kad mladost provedete u kultnoj Haçiendi slušajući pionire elektronike kao što su 808 State i A Guy Called Gerald i doživite rave kulturu na njenom samom izvoru, tad ćete se sasvim sigurno vezati uz glazbu – i to doživotno i neraskidivo. Sukladno tome, Marcus Intalex, rođeni Mancunian (kako Englezi zovu žitelje Manchestera), već petnaestak godina beskompromisno slijedeći vlastite glazbene hirove širi obzore (ne samo) drum&bass glazbe.
Marcus svoje glazbeno putovanje počinje u kultnom dućanu Eastern Bloc Records, nakon čega s prijateljem počinje izdavati za L Doubleovu etiketu Flex. Ubrzo upoznaje producenta ST Files s kojim 1999. sklada How You Make Me Feel, melodičnu i nježnu stvar kojom započinje metamorfoza drum&bass glazbe iz tada dominantno mračnog i žestokog zvuka u stilsku raznolikost po kojoj je danas poznajemo. S obzirom na ogroman uspjeh izdanja, Marcus počinje raditi na remiksevima za zvijezde kao što su MJ Cole, Un:Cut, 4 Hero and Solid State, a usporedo postaje i članom kultnog Metalheadz kolektiva, za koji još uvijek povremeno izdaje.
Nedugo nakon toga Marcus odlučuje promijeniti proverbijalnu ploču pa 2001. osniva vlastite kuće Soul:R i Revolve:R, projekte nad kojim će imati potpunu kreativnu kontrolu i egoistično izdavati samo ono što mu se sviđa – bilo da se radi o vlastitoj ili tuđoj produkciji.
Etikete nakon svega nekoliko izdanja postaju sinonimima za vrhunski liquid funk (izdanja su potpisivali redom giganti kao što su Jenna G, Marky, D.Kay, Calibre i High Contrast), no potreba za inovacijom ubrzo ih odvlači u drugom smjeru pa tako danas funkcioniraju kao poligon za najpoznatije pripadnike deep i soulful žanrova. Usporedo s evolucijom zvuka svojih etiketa, Marcus od predvodnika liquid funka postaje kumom deep drum&bass zvuka, izdajući vrhunski isproducirane skladbe s jakim utjecajima detroit techna i američke house glazbe, ali i soula, jazza te, naravno, ranih drum&bass sazvučja.
S obzirom da bez ikakvog podilaženja uspijeva pomicati granice glazbe koju voli, a pritom već gotovo desetljeće održava status jednog od najzaposlenijih d&b DJ-ja, Marcus Intalex bez ikakve sumnje živi san svakog music geeka.
Stoga, ako želite čuti najsvježiji i najinovativniji drum&bass koji u ovom trenu postoji, ako vas zanima kako zvuči svemir pretočen u glazbu ili ako jednostavno volite do iznemoglosti plesati na izlomljene ritmove, 16.01.2009. posjetite zagrebački klub Aquarius.