Browse By

Madness 12. srpnja na Exitu!

Legendarni engleski bend Madness nastupit će u originalnoj postavi na glavnoj bini Exit festivala u nedjelju 12. srpnja. Bend je na novoj turneji povodom tri desetljeća postojanja koja će ove godine obilježiti novim albumom.Madness je jedan od najuspješnijih engleskih bendova koji drži rekord od čak 214 tjedana provedenih na britanskoj top listi tijekom osamdesetih godina. Samo u periodu od 1979. do 1986. godine zabilježio je čak 22 hita u „Top 20“ britanske liste singlova. Prepoznatljiv po urnebesnim koncertima koji do krajnosti opisuju ime benda, Madness glasi za najveću ska atrakciju svih vremena, ali i bend koji je napravio neke od najboljih pop pjesama u posljednjih trideset godina, među kojima su himne „Our House“, „It Must Be Love“, „My Girl“, „One Step Beyond“ ili „Baggy Trousers“.
Poslije tri godine raznih imena i postava, bend je konačno osnovan 1979. godine u Camdenu, svojevrsnom epicentru alternativne kulture u samom srcu Londona. Camden je opisan u tekstovima benda koji govore o besparici, običnim ljudima i sitnim prevarama, tipičnim za englesku metropolu tog vremena, vjerojatno najbolje prikazanoj u popularnom TV serijalu „Mućke“.
Debi singl „Prince“ objavljuju na ljeto 1979. za „2 Note Records“ i pjesma postaje iznenađujuće popularna. Na top listi stiže do visokog 16. mjesta što bend dovodi u čuvenu BBC emisiju „Top Of The Pops“, u kojem je Madness često kasnije nastupao za milijune gledatelja. Krajem iste godine izdaje prvi album i istoimeni hit singl „One Step Beyond…“, na kojem se nalazila i kultna pop pjesma „My Girl“. Sljedeće godine izdaje album „Absolutely“ koji stiže do 2. mjesta na top listi, a 1981. ponavlja uspjeh sa albumom „7“ kada izdaje i apsolutni hit singl „It Must Be Love“. Slijedi album „Rise And Fall“ i vjerojatno najpoznatija pjesma benda „Our House“ koja im donosi svjetsku slavu, a deset godina poslije istoimeni mjuzikl Cambridge teatra nastao po pjesmama benda osvaja prestižnu nagradu „Oliver“. Poslije velikog uspjeha albuma „Keep On Moving“ iz 1984. godine, jedan od osnivača benda Mike Barson napušta Madness, a ostali članovi sljedeće godine bez njega završavaju album „Mad Not Mad“. Iako je završio na 16. mjestu top liste albuma što se inače smatra velikim uspjehom, za Madness je to bio rezultat ispod razine prošlih izdanja. Nakon snimljenih 11 pjesama za novi album, bend je ipak 1986. godine objavio svoj kraj sa oproštajnim singlom „The Ghost Train“.
Početkom 1992. godine reizdanje singla „It Must Be Love“ stiže na 6. mjesto, a kompilacija „Divine Madness“ na 1. mjesto britanske top liste i bend najavljuje koncert okupljanja Madstock koji se tog ljeta održao u londonskom Finsbury parku za 75.000 posjetitelja. Postoji i anegdota koja prati koncerte Madnessa govori o građanima koji su zbog koncerta te večeri masovno prijavljivali zemljotres lokalnoj policiji!
Madness su na turneji koja obilježava tri desetljeća postojanja benda, a potvrdili su ih svi najveći festivali kao što su Glastonbury, Roskilde, Rock Am Ring, V Festival i naravno njihov, sada već kultni Madstock, na kojem će nastupiti odmah poslije desetog Exita. Bend nastupa u originalnoj sedmočlanoj postavi koju čine Graham „Suggs“ McPherson, Mike Barson, Lee Thompson, Chris Foreman, Chas Smash, Daniel Woodgate i Mike Bedford. Madness će trideseti rođendan obilježiti sa novim albumom i singlom „The Liberty Of Norton Folgate“ koji je najavljen za svibanj ove godine, a kojem su već prethodili singlovi „Sorry“ i „NW5“.