Browse By

Kontroverzni zaključak britanskog znanstvenika: Ecstasy i LSD manje štete nego nikotin

pu_enje_alkohol
Alkohol bi prema štetnosti odmah bio iza heroina i kokaina, duhan bi bio na 9. mjestu, a kanabis, ecstasy i LSD na 11., 14. i 18. mjestu. ZAGREB – Britanski liječnički odbor koji se bavi zlouporabom droga ovih je dana u potpunom raspadu nakon što je ostavku na mjesto šefa odbora predao znanstvenik David Nutt. Njega su krajem prošlog tjedna žestoko napali političari i struka nakon što je u javnost izašao s kontroverznim prijedlogom da se na listu štetnih droga stave alkohol i cigarete.
Legalni opijati
To je potkrijepio tvrdnjama da su alkohol i cigarete štetnije od ecstasyja, kanabisa i LSD-a i da se zbog toga ne bi smjele raditi razlike između legalnih i ilegalnih opijata i ostalih supstanci.
Prema njegovom posljednjem prijedlogu, zbog kojeg je na kraju morao napustiti rad u odboru, alkohol bi tako dospio na peto mjesto po štetnosti, odmah iza heroina i kokaina, dok bi duhan bio na devetom mjestu, a kanabis, ecstasy i LSD na 11., 14. i 18. mjestu. Nutt je tvrdio da mu cilj nije reći da droga nije štetna, već upozoriti na daleko veće rizike konzumiranjem cigareta i alkohola.
Međutim, kao što je u Velikoj Britaniji taj prijedlog dočekan “na nož”, tako ni naši stručnjaci ne misle da bi takav prijedlog mogao proći.
D. Robert Torre iz KB Sestre milosrdnice ističe kako alkohol i cigarete nikako ne mogu dobiti status štetnih droga naprosto zato jer se radi o legalnim opijatima za razliku od ecstasyja i kanabisa, što ne znači da nisu štetne ili da su manje štetne.
– Životna praksa često opovrgava znanost. Ovo nije samo medicinsko pitanje, već društveno i političko koje je teško korigirati. Ovisnost o nikotinu je najtvrdokornija od svih ovisnosti, a pušači su neizravno ostali bez sustava podrške. Zakon ih ne tretira direktno kao ovisnike i prepušteni su sami sebi i na njima je da se sami odluče kako će se i kada liječiti. Svaka uporaba ilegalnih droga smatra se zlouporabom, ali konzumacija alkohola i cigareta zove se upotreba.
Sve su te stvari štetne, ali zakon neke priznaje, a neke ne. To je glavno pitanje na koje treba odgovoriti – kaže dr. Torre.
Štetne navike
Prijedlog je upravo zato i izazvao burne rasprave, jer članovi britanskog parlamenta strahuju kako bi ovakve ideje mogle biti krivo shvaćene, odnosno da bi građani mogli prihvatiti ecstasy ili LSD kao nešto što im ne može škoditi.
– Pa to možda i jest veći problem i zato mi u struci ne volimo baš iznositi takve ocjene, jer ljudi nerijetko takve stvari shvate kao poziv da im je bolje da uzimaju ecstasy nego da puše. To je potpuno promašeno, jer i jedno i drugo su štetne navike – zaključuje dr. Torre.
I Svjetska zdravstvena organizacija nedavno je prvi put najavila rat alkoholu sličan onom koji godinama vodi protiv cigareta. Cilj je promijeniti stav društva prema dozvoljenoj ovisnosti o alkoholu. Predlaže se i povećanje poreza na alkohol.
Autor: Goranka Jureško, Merita Arslani, Jutarnji.hr