Browse By

(Kon)fuzija

Jednog dana, ja sam bio samo jedan mali DJ iz okolice Osijeka, primarno usmjeren na trance glazbu u kojoj sam uživao do samog maksimuma. Sviđale su mi se lijepe melodije, gotovo sneni zvukovi… i obožavao sam Ferry Corstena. Njegov album Right Of Way bio mi je omiljen, vrtio se kod kuće, u autu, na partyima nekoliko pjesama… Ludnica! Njegovi setovi bili su oličenje odličnog trancea.
Jednog dana, Ferry Corsten izdao je svoj dugoočekivani album L.E.F. Umalo sam se rasplakao kad sam ga preslušao. Od muke.
Naime, album je fuzija gotovo svih mogućih žanrova elektronske glazbe, od popa, trancea, malo techna i electra. Ovo posljednje se da primijetiti u setovima i produkcijama mnogih vodećih svjetskih trance DJeva. Kud baš electro… i zašto?, zapitah se.
Jedan nekada vrsni DJ, Paul Van Dyk, ne može (ne želi?) odvrtiti potpuni trance set. Zašto? Odgovora, nažalost, ima stotine. Tu je masovna hiperprodukcija koju je omogućila tehnologija. Više vam ne trebaju skupi synthovi, hardverski sekvenceri – uzmite Fruity Loops, par VST instrumenata i to je sve što ćem zatrebati! Čak vam više ni klavijature ne trebaju. No, hiperprodukcija donosi sa sobom najomraženiji mogući rezultat – generičan zvuk. Sve produkcije zvuče jednako, ili barem vrlo slično, producira se po unaprijed određenoj šabloni…
Najgore od svega, to hiperproducirano “generičko smeće” se uspije i izdati! “Wow, kak je dobra pjesma 1, puno bolja od pjesme 2 koja je izašla prošli tjedan”. Dajte slušajte i razmišljajte svojom glavom, pjesme se razlikuju po 2 instrumenta i 3 akorda. I to je to. Ista melodija, ista baslinija, perkusije, sve! Gdje je inovativnost? Gdje je ideja? Nestala. Zašto? Zato što se i osrednji radovi uspiju izdati.
Kako bi se borili protiv te generike i nepreglednog mora jednolične i dosadne glazbe, DJevi se okreću drugim žanrovima i drugim kombinacijama. Tako više nije čudno da jedan Ferry zavrti malo electra, PVD malo techna, Armin malo housea… Nemoguće je sastaviti dvosatni set, pritom pazeći na flow i melodičnost, od novih produkcija. Jednostavno nema dovoljno novih kvalitetnih produkcija. Ljudi moji, preuzela nas je kvantiteta. A ne kvaliteta.
Svako pravilo ima i iznimku, tako i ovo, jer se na sceni još uvijek nalazi nekoliko DJeva i producenata koji se drže trancea i drže ga na životu. Dogodilo se neizbježno, štogod mi mislili o tome – novi naraštaj i evolucija trancea došli su do prekretnice. Ili će se trance prepuniti lošim radovima i slomiti pod tim teretom hiperprodukcije i ugušiti u prosječnosti, ili će dodirnuti samo dno i izroniti jači nego ikad.
Ipak, pogledajmo još jednom tu dostupnost tehnologije i glazbe svima. Danas više u live mixingu nije problem pustit trance pjesmu, preko nje loop electro pjesme, a preko svega toga jedan dobar tech perkusijski loop. Shvatite svoje omiljene DJeve, jednostavno ne žele utonuti u more prosječnosti i biti označeni kao “ah, to je onaj trens DJ”. Razvoj žanrova elektronske glazbe donio nam je i sve veću sličnost među njima.
Razvoj DJing hardvera/softvera i njihove kombinacije omogućio nam je da sami upravljamo flowom na sve moguće načine. Mogućnost za umjetnički izričaj je došla na svoje razvojem softvera koji omogućuje da se bavite upravo onim bitnim – DJingom – uz maksimalni komfor, DJeve ideje i sposobnosti.
I tako mi ne možemo ništa protiv fuzije žanrova. Kako ne, mi smo publika, mi smo slušatelji, mi smo obožavatelji – mi možemo svime protiv svega! Zato prestanite podržavati loše produkcije, loše DJeve, loše mixeve i loše kompilacije! Vratimo tranceu mjesto koje mu pripada – kao jednom od najboljih žanrova elektronske glazbe. Ili dopustimo da se spoji sa svime pa da ta velika mješavina sjedi na vrhu…
R.M.