Browse By

Jabba Street Festival 2009.

Sa ciljem da pridonese popularizaciji suvremene urbane kulture široj društvenoj zajednici, Udruga za promicanje urbane kulture i audio-vizualnih umjetnosti „Ton“ organizira festival urbane kulture – JABBA STREET FESTIVAL, koji će u dva dana dnevnog i večernjeg programa (04. i 05. rujna 2009.) na nekoliko zagrebačkih lokacija (KSET, Aquarius, Studentski centar, SKUC) kroz raznovrsni glazbeno, sportski, umjetnički i edukativni program zadovoljiti apetite svih ljubitelja urbane kulture.

JABBA STREET FESTIVAL 2009.
Festival urbane kulture
Zagreb, 04./05. rujan 2009.
(KSET/ Aquarius / Studenski centar / SKUC-Pauk)

Jabba Street Festival izrastao je iz projekta Jabba Street Jam, jednodnevnog glazbeno-sportskog događaja, održanog 2005., 2006. i 2008. godine u Zagrebu. Promovirajući urbanu/uličnu kulturu i amaterski sport, kako bi kroz raznolike sadržaje potakli mlade na kreativnost, bavljenje sportom i aktivno provođenje slobodnog vremena, kroz 3 godine uspješne realizacije projekta Udruga „Ton“ privukla je veliki broj mladih koji su i aktivno sudjelovali u kreativnim radionicama programa, povezujući sport, glazbu, ples i likovni izričaj.
Jabba Street Festival objedinjuje sve elemente urbane kulture: glazbu, ekstremne sportove, vizualne umjetnosti, street art te radionice i predavanja na temu glazbe i urbane kulture, koji su sastavni dio dvodnevnog festivalskog programa.
DJ Craze_03
U glazbenom dijelu Jabba Street Festivala nastupiti će eminentni glazbeni gosti sa svjetske klupske scene. Prvi dan festivala kao glavni gost večeri nastupiti će legendarni DJ Craze (USA), službeni tour DJ trenutno najveće hip-hop/r’n’b zvijezde Kanye Westa te jedini svjetski DJ koji je tri puta za redom osvojio titulu svjetskog DMC prvaka, a uz to i dva puta timsko DMC prvenstvo.
Drugu večer festivala zagrebačka publika će moći uživati u odličnom glazbenom programu. Iz Londona dolaze The Nextmen (UK) – eklektičan glazbeni dvojac koji je popularnost stekao nastupima na 4 gramofona istovremeno tijekom kojih izvode majstorske remikse, mashupove i bootlege na licu mjesta (u Zagrebu će to biti uz pratnju MC Yunguna), spajajući raznolike žanrove (soul, funk, dancehall, drum’n’bass, hip-hop, dubstep, pop…) te izvodeći razne turntablism vještine. Iz Pariza, oboružana ružičastom synth gitarom i veselim fluorescentnim bojama, na Jabba Street Festival dolazi DJ Missill (FR), jedna od trenutno najtraženijih europskih ženskih DJ-a koja je nastupila na svim najvećim svjetskim festivalima, predstavljajući zabavnu i jednako šarenu glazbenu kombinaciju vlastitog stila koju kritičari opisuju kao“rasturajuću orgiju electra, hip-hopa, booty breaksa, baile funka, dancehalla i grimea“.
The Nextmen_03
Osim uglednih svjetskih zvijezda na Jabba Street Festivalu, u klubu Aquarius , prvu večer festivala (nakon breakdance natjecanja, a prije nastupa DJ Crazea) održat će se otvoreno DMC DJ prvenstvo Hrvatske, prema službenoj licenci svjetskog DMC prvenstva. Svjetsko DMC prvenstvo postoji od 1986. godine i najprestižnije je svjetsko natjecanje za DJ-e/turntabliste. (Turntablism je svjetski priznata DJ disciplina manipuliranja zvukom uz korištenje gramofona, vinil ploča te DJ mixera kao glazbenog instrumenta, te je kao DJ disciplina priznata a prisutna je čak i kao kolegij na nekim glazbenim sveučilištima.) Pobjednik ovog natjecanja direktno se kvalificira za finale svjetskog DMC prvenstva koje će se održati 11. i 12. rujna 2009. u Londonu.
O DMC prvaku Hrvatske odlučiti će tročlani žiri u respektabilnom sastavu. DJ Craze (Miami, USA) – jedini DJ koji je u povijesti svjetskog DMC natjecanja osvojio titulu prvaka 3 puta za redom, DJ Fresh Jay (Urbani Zvuk, Zagreb) – jedini hrvatski DJ koji je godinama na svjetskim DMC natjecanjima bio među prvih 10 (najveći uspjeh – 4. mjesto) i DJ Chill (BlackOut, Zagreb) – poznati hrvatski hip hop dj s dugogodišnjim iskustvom u turntablismu.
Dnevni dio festivalskog programa posvećen je edukaciji te sportskim i umjetničkim aktivnostima a ulaz za sve posjetitelje je – besplatan. Prvi dan festivala posjetitelji će moći saznati sve o DJ teoriji, produkciji elektronske glazbe, organizaciji i promociji glazbenih događaja, utjecaju Interneta na glazbu, street artu ili o realizaciji profesionalne karijere u elektronskoj glazbenoj industriji. Znatiželjnici će moći i aktivno sudjelovati u radionicama o DJingu ili produkcije glazbe.
Drugi dan festivala održati će se nekoliko sportskih natjecanja u disciplinama bliskim mladima (ulična košarka, skate, inline skate, BMX), koja će biti popraćena plesnim freestyle nastupima različitih modernih stilova (breakdance, freesytle, popping, locking…) te ‘street art’ grupnom akcijom desetak umjetnika na otvorenom u organizaciji Boonika art studija i Kaskadera, na temu borbe protiv ubijanja i zlostavljanja životinja.
Detaljne informacije o Jabba Street Festivalu nalaze se na službenoj web stranici festivala www.jabbastreetfestival.com.
ULAZNICE:
Ulaz na dnevni dio festivala – predavanja i radionice (petak 04.09.2009., KSET) i ‘street jam’ (subota 05.09.2009., Studentski Centar) je BESPLATAN.
Ulaznice za večernji dio festivala mogu se kupiti na dan festivala na festivalskim lokacijama – petak 04.09.2009., Aquarius i subota 05.09.2009., SKUC, ili po povoljnijoj cijeni na pretprodajnim mjestima – Punkt 13 (Ilica 24), Dirty Old Shop (Tratinska 22) i KSET (Unska 3).
Cijena jednodnevne ulaznice u pretprodaji je 65 kn a na dan festivala 75 kn.
Cijena festivalske ulaznice u pretprodaji je 100 kn a na dan festivala 120 kn.