Browse By

Intervju: Mike Shiver

U intervjuu za naš magazin, Mike Shiver nam otkriva sve personalne detalje te kako se našao u trance glazbi. Odrastao sam u običnoj švedskoj obitelji sa sestrama i roditeljima. Glazba je uvijek bila moja velika životna strast – ističe Mike. Otac me naučio svirati gitaru u ranim školskim danima, ali elektronska glazba nije me zanimala sve dok nisam počeo DJ-ati 1997. godine, no u to vrijeme moja glavna zanimacija je bio sport svake vrste! Nogomet, tenis, badminton, rukomet – zaključuje.
Za početak, reci našim posjetiteljima tko je Mike Shiver i kako je završio u trance glazbi?
Odrastao sam u običnoj švedskoj obitelji sa sestrama i roditeljima. Glazba je uvijek bila moja velika životna strast. Otac me naučio svirati gitaru u ranim školskim danima, ali elektronska glazba nije me zanimala sve dok nisam počeo DJ-ati 1997. godine, no u to vrijeme moja glavna zanimacija je bio sport svake vrste! Nogomet, tenis, badminton, rukomet…
No, ozbiljno sam se ozlijedio na jednoj nogometnoj utakmici, pa je moja sportska karijera više-manje završila tog trenutka. Dok sam se oporavljao od ozljede, interes za glazbom je rastao sve više, upotpunjujući se sa sve većim brojem gaža diljem Švedske zajedno sa višesatnim vježbanjem za gramofonima, od čega je vikend bio potpuno popunjen.
Nakon oporavka nisam se uspio kvalificirati za svoje staro mjesto u momčadi, pa sam gotovo i prestao baviti se sportom i počeo sam raditi na ostvarenju svojeg najvećeg sna – jednog dana kupiti svoj vlastiti studio i započeti na kreiranju glazbe koju volim – EDM!
Kada i gdje je Mike Shiver prvi puta shvatio da je stvoren za elektronsku glazbu?
Kako sam rekao, moja strast za elektronskom glazbom počela je rasti prije podosta godina, i znao sam od samog početka da ju imam u sebi. Samo sam trebao naučiti kako pretvoriti ideju u glazbu. Trebalo mi je neko vrijeme, ali ako ustrajete i radite žestoko na svojim snovima – većina će se ostvariti. Sve je u vašim rukama!
Odrastajući i postajući jedan od najcjenjenijih trance producenata u svijetu, jesi li imao nekih uzora?
Da – imao sam ih mnogo, ali Chicane je bio jedan od mojih najvećih izvora inspiracije 2003. godine kad sam debitirao na sceni. Danas nastojim razviti svoj vlastiti zvuk i vjerujem da ljudi prepoznaju moje radove samo slušajući ih.
Prije nekog vremena, tvoja pjesma Morning Drive objavljena je na Anjunabeatsu – istovremeno i u svačijoj playlisti :) ali kako to da je objavljena na Anjunabeatsu umjesto tvom vlastitom labelu Captured Music?
Pa – kad su me dečki s Anjune kontaktirali sa željom da ju izdaju, odlučili smo se za njihov label jer sam oduvijek htio raditi s njima, budući da su Above & Beyond također bili jedni od mojih glazbenih uzora, a i super su momci! U isto vrijeme je i raspored za Captured postao prilično natrpan i imam druge planove za njega. Očekujte još Mike Shiver izdanja na Anjunabeatsu i, naravno, Captured također.
Tvoji Catching Sun remixevi su uvijek bili odlični, ali u posljednje vrijeme radovi pod imenom Garden State su ih sustigli u kvaliteti, a neki čak i prestigli! Po čemu se razlikuju ova tvoja dva projekta i kako im pristupaš?
Garden State je novi solo projekt za moju eksperimentalniju stranu gdje samo pokušavam napraviti nešto novo i drugačije. Iako mislim da se još uvijek može čuti da je to Mike Shiver produkcija. Napravio sam nekoliko remixeva u 2006. godini pod ovim imenom i bit će ih još, a neki od njih su:
Mike Shiver – Feelings 2006 (Mike Shiver’s Garden State Mix)
David West – Make U Mine (Mike Shiver’s Garden State Mix)
Hiver & Hammer with Funabashi – Z.I.T.A.(Mike Shiver’s Garden State Mix)
Ako poslušate ove pjesme i usporedite ih sa Catching Sun aliasom, svakako ćete čuti razliku. Catching Sun remixevi su više na uplifting strani dok Garden State mixevi mogu ponekad biti nešto lakši, žešći ili jednostavno alternativni.
Zašto Catching Sun? I zašto Garden State? Ako nije tajna :)
To su moja 2 aliasa kojima razdvajam svoje stilove produciranja, a imena mi se jako sviđaju. Catching Sun je nešto čega sam se sjetio dok smo kreirali logo za www.mikeshiver.com – pogledajte i vidjet ćete vezu :)
Što se tiče Garden State imena, ono se pojavilo kada sam počeo pjesmu imena Let Go koja je zapravo još uvijek u produkciji. Ideja za Let Go je došla nakon gledanja filma Garden State i to je zapravo jedini jednostavni razlog. I ne, nije tajna :)
Što te inspirira na kreiranje tako odličnih pjesama?
Volim izražavati osjećaje svojom glazbom, jer vjerujem da je glazba upravo to. Inspiracija za moje pjesme dolazi odasvuda, to može biti film koji sam upravo pogledao, party koji sam nekad posjetio ili jednostavno topla ugodna ljetna noć na plaži s prijateljima. Štogod mi se pojavi u glavi pokušavam obraditi kroz glazbu.
Iz posljednjeg updatea kojeg sam pročitao saznao sam da je tvoj raspored podosta napet! Što je s DJingom, kako fanovi reagiraju na tvoj DJing diljem svijeta?
DJ sam još od 1995., ali nisam počeo nastupati izvan Švedske sve do 2003. kada sam objavio Feelings. Dosad se DJing proširio i nastupao sam diljem planeta u protekle 3 godine. Najviše sam dosad nastupao po Europi. Posjetio sam i San Francisco jednom i to je bilo odlično iskustvo. Vratit ću se u SAD krajem siječnja ove godine, ponovno u San Francisco i u još neka mjesta. Više detalja o rasporedu ima na www.mikeshiver.com u Live sekciji. Ali da, stvari uistinu postaju sve bolje na DJ planu i još me mnogo toga očekuje ove godine!
Koja gaža ti je ostala u pamćenju kao ona koja je ostavila najveći dojam na tebe kao osobu?
To bi bio moj debitantski nastup u SAD-u u Club 1015 (San Francisco) u rujnu 2005. Putovao sam dugo kako bih upoznao ekipu na drugom kraju svijeta koja zapravo zna tko sam i poznaje i uživa u mojoj glazbi. Nevjerojatno je kako se moja glazba proširila kroz sve dijelove svijeta. Internet je svakako pomogao mnogim umjetnicima i DJevima u proteklih nekoliko godina. Nadalje, bilo je i fenomenalno iskustvo spoznajom da je publika drugačija sa svakim mjestom kojim sam posjetio što je uistino sjajno!
Prijeđimo malo na Captured (Mikeov label, op.a.). Tvoje prvo izdanje na labelu, Lunation, izašlo je 2004. godine i postalo ogroman klupski hit diljem svijeta. Što možemo očekivati od Captureda u budućnosti?
Da, Lunation je uspjela vrlo dobro i nadam se da ćemo Danni (Sonicvibe) i ja uspjeti napraviti nastavak u ne tako dalekoj budućnosti. Jednostavno to moramo utrpati negdje ;)
Misija Captureda je jednostavna: kvaliteta prije kvantitete. Izdajemo samo pjesme za koje vjerujemo da ih možemo zastupati i ponositi se njima. Što se tiče tvog pitanja, u posljednje vrijeme istražujemo neke nove stilove i pokušavamo se usredotočiti na širi raspon glazbenih ostvarenja, i to od progressive housea i trancea sve do techtrancea. Siguran sam da si primijetio taj razvoj od našeg prvog izdanja sve do sada (CAPTURED012 – Sound Fiction feat Kate Cameron – Alive), koji izlazi kasnije ovog mjeseca.
Budućnost nam izgleda svijetla i postupno povećavamo broj izdanja i licenci diljem cijelog svijeta i dodajemo nove umjetnike u naš roster, poput Leona Boliera koji je zaslužan za odlično šesto izdanje Captureda naslova My Precious. Mišljenja smo da je ovo jedno od ponajboljih Leonovih ostvarenja do danas i definitivno je pravilo pravi show na plesnim podijima diljem svijeta, a i još uvijek je u listama gotovo svih boljih DJeva. Leon se uskoro vraća uz fenomenalan nastavak za koji još uvijek ne znamo kad će točno vidjeti svjetlo dana. Anders Mikkelsen, poznat kao Stalker te je ime iza produkcija Niklasa Hardinga radi na odličnom novom uratku. Imamo i novaka Seth Huttona, te umjetnike Hiver & Hammera, Funabashi, Peaktwins, Sound Fiction, Sami Saari te Davida Westa na našem rosteru, spremne za izdavanje odlične plesne glazbe.
Nemojmo zaboraviti ni Mathiasa Lehtolu koji je izdao Burning Bright i ima hrpu novog materijala. Njegov novi singl Things Will Never Change je spreman i izaći će kasnije ove godine. Provjerite i njegov remix za Sound Fiction feat Kate Cameron – Alive jer je odličan!
Sve informacije o izdanjima možete naći na www.captured.nu, zajedno s clipovima slijedećih izdanja!
A Mike Shiver album?
To se čak i razmatralo, ali trenutno nemam više vijesti da ti kažem! Siguran sam da će u budućnosti biti objavljen Mike Shiver album, samo ne znam kada.
Sada jedno vrlo teško pitanje. Ako bi morao birati, koju od svojih produkcija bi proglasio najboljom, tvojom omiljenom?
U pravu si – ovo je vrlo teško pitanje, jer nikad nisam izdao nešto u javnost čime se nisam ponosio ili bio zadovoljan time.
No, moram reći da je moj debi uradak Feelings koji me postavio na svjetsku glazbenu mapu, kojeg su vrtili DJevi kao Judge Jules, Armin van Buuren, Paul Oakenfold, Matt Hardwick, Ferry Corsten, Dave Pearce, Tiesto i ostali, pomogao da postanem ono što sam danas i ova pjesma će mi zauvijek ostati vrlo draga iako ne mislim da je to moja najbolja produkcija. Melodije su jedinstvene i prilično ju je teško nadmašiti. Pa ću samo reći – Feelings ;)
Koga bi od “novih momaka” sa scene odabrao kao najperspektivnijeg i zašto?
Tamo negdje vani je puno odličnih producenata ovih dana, ali mislim da ove godine treba pripaziti na Mathiasa Lehtolu, zajedno s Leon Bolierom, Soliquidom, Sonicvibeom (Vardran), Sami Saarijem te Davidom Westom koji je moj apsolutni favorit iako nije “nov” na sceni. Svi ti momci su sinonim za jedinstven zvuk i mislim da će imati svijetlu budućnost ako nastave raditi kako su i počeli.
Što koristiš za produkciju, a što za DJing? I naravno, kakvo je tvoje stajalište prema digitalnim DJ tehnologijama? Jer, upravo kada se borba između CDova i vinila stišala, digitalni DJing se pojavio i uzdrmao svijet…
Koristim razne hardverske synthove, detaljna lista se može naći u studio sekciji www.mikeshiver.com.
Kad se radi o novim tehnologijama, malo sam skeptičan prema onima koje su bazirane na računalima. Mislim da je ideja odlična no ne vjerujem da je 100% vjerodostojna dok nastupate na partyu. Još uvijek preferiram ploče i CDove zbog činjenice da je puno zabavnije raditi s njima i volim same medije, ali potpuno razumijem zašto ljudi idu dalje, tako reći, iako mislim da će CD još dugo vremena biti standard u klubovima. Jednostavno, vinil polako nestaje sve više, pa mi se čini da jednostavno moraš evoluirati koliko god da voliš vinil.
Što budućnost donosi za Mike Shivera?
Ohh…nadam se odlične buduće godine ispunjene odličnom glazbom i iskustvima. Nadam se da ću uskoro početi raditi na svom albumu, ali imam još hrpu stvari o kojima se treba pobrinuti u slijedećih 6 mjeseci prije nego što počnem takvo nešto.
Osim toga, nadam se da će elektronska scena nastaviti jačati sve više i da se uskoro svi vidimo negdje u nekom lokalnom klubu jednog dana! Pozdrav od Mikea!
Razgovarao: Robert Markoš