Browse By

Hrvatski dokumentarni film „Astralis Institucija“ poharao New York


Prvi hrvatski dokumentarni film o elektronskoj glazbi – „Astralis Institucija“, redatelja Igora Neljaka ovo ljeto osvojio je nagradu za najbolji međunarodni glazbeni dokumentarni film u New Yorku na prestižnom „New York Independent Film & Video Festivalu“. Film prati razvoj zagrebačke elektronske scene kroz živote trojice dj-a Astralis tima – Damira Ludviga, Gorana Vlajića i Gorana Štetića.
“Presretni smo, jer nam je uspjeh bio već sama činjenica što smo uvršteni u službenu konkurenciju festivala na kojem su prikazani filmovi iz čitavog svijeta”, rekao je Damir Ludvig, jedan od protagonista filma. Hrvatska ekipa filma, koju je u New Yorku predstavljao Goran Vlajić, zaradila je ovacije u prepunoj dvorani Village East Cinema, a svojim je dolaskom projekciju podržao i generalni konzul Republike Hrvatske u New Yorku, Marijan Gubić.
“To je predivan dokumentarac. Cijenim sposobnost stvaranja nečega u čemu ljudi mogu uživati. Ono što sam vidio u filmu je osmijeh na licima ljudi, oduševljenje i užitak, koji je talent Astralis ekipe prenio na publiku”, rekao je hrvatski konzul.
Trailer:

“Film je originalno rađen za nostalgičare s početka hrvatske klupske scene i zato mi je posebno drago da ga je prepoznao i velik dio publike koji nema doticaja s elektronskom glazbom. Odrastajući uz elektronsku glazbu, na platno sam htio prenijeti i malen dio svog života, nepoznatu poslijeratnu atmosferu koja je u hrvatskoj definirala jednu novu generaciju umjetnika i intelektualaca te bila jedna od navažnijih komponenti kulturnog života tog doba”, rekao je, do sada javnosti nepoznat, Igor Neljak.
Osim u New Yorku, film „Astralis Institucija“ s uspjehom je prikazan na filmskim festivalima u Miamiu i  Washingtonu, gdje je nominiran za najbolji film, režiju i najbolju glazbu. Astralis tim i redatelja očekuje još prikazivanje filma u Los Angelesu, te uručivanje osvojene nagrade u Hollywoodu u studenom ove godine.

No, nije se sve odvijalo po planu. Prije prikazivanja na američkim festivalima, film je prošao strogu kontrolu, cenzuriran je, te su iz njega morale biti uklonjene eksplicitne scene. U djelu filma, koji prati gostovanje hrvatskog Astralis tima na berlinskom Love Parade-u 2003. godine, prikazane su scene koje su ipak bile malo previše za američke selektore.
Minimalan budžet i dobra volja svih koji su podržali film bili su dovoljni da osvoji američku publiku i kritiku, koji film nazivaju obaveznom lektirom za sve one koji slušaju elektronsku glazbu.