Browse By

Hartera5 Festival: Kompletirana lista izvođača!

Kompletirana je lista izvođača za peto, vjerovatno i najimpresivnije izdanje Hartera festivala koje će se održati u bivšoj Tvornici papira u Rijeci, 12. i 13. lipnja 2009. Osim nastupa etabliranih svjetskih, ali i domaćih glazbenika, ovogodišnja će Hartera svojim gostima ponuditi i detaljno razrađene (int)eksterijere, prostore za kampiranje, meditiranje, surfanje ili, jednostavno, lješkarenje i kuliranje.
No, krenimo redom sa predstavljanjem izvođača. Norveški genijalci Röyksopp nastupiti će u subotu, 13. lipnja na glavnoj pozornici. Svein Berge & Torbjørn Brundtland kratili su hladne norveške zime skladajući neke od najtoplijih skladbi novog milenija. Slijedeći svoj istančani skandinavski smisao za melodije i vrhunske aranžmane, osvježen jasnom vizijom suvremene pop-elektronike, stvorili su Röyksopp, jednu od najuzbudljivijih pojava u recentnoj svjetskoj glazbenoj produkciji.
royksopp1
Pjesme poput “Eple“, “Poor Leno” i “Remind Me” s njihovog proslavljenog prvijenca “Melody A.M.” lansirale su ih u sam vrh glazbene scene, donijele im niz Brit Awards nominacija, uključujući i onu za najbolji internacionalni band, MTV Award za najbolji video spot i nastupe s prvoligašima poput Mobya i Basement Jaxxa.
Klaxons – prvo ime Hartera5 festivala

Klaxons – band koji je u posljednje dvije godine eksplodirao na globalnoj rock sceni, prvo je najavljeno ime Hartera5 festivala. Svijet su osvojili kombinacijom energije punk riffova i nasljeđem britanske rave revolucije s početka 90ih te zvukom toliko originalnim da ga zaista mogu zvati svojim. Hibridni su glazbeni prvac sami krstili imenom nu-rave, a zbog otvorenog hedonizma i neviđene energije već su svojim prvijencem skrenuli na sebe pozornost svjetske javnosti.
klaxons-1
U kratko vrijeme postali su punokrvni pripadnici indie rock establišmenta i posljednji su veliki band koji je lansirala Engleska. Uz titulu najboljeg benda, u 2008. godini New Musical Express najboljim je proglasio i album “Myths of the Near Future”, a uspješnu žetvu upotpunili su prestižnom Mercury nagradom za album godine, u konkurenciji sa Amy Winehouse i Artic Monkeys.
Ikona plesne glazbe DJ Sasha na Harteri
Više od desetljeća Hrvatska strpljivo čeka dolazak Alexandera Coea, imena pažljivo skrivenog iza mitskog aliasa Sasha. Ovaj nedvojbeno talentirani dj, producent i remikser, ikona je plesne glazbe i jedan od najzaslužnijih za njenu popularizaciju diljem svijeta. Kao akter rave revolucije na samim počecima mančesterske Haciende, kultni status stječe još ranih devedesetih kada se afirmira u čuvenim britanskim klubovima Shelly’s i Renaissance, gdje skupa s Johnom Digweedom kreira Dj projekt Northern Exposure čija su izdanja prodana u milijunskim nakladama.
sasha
Ikona plesne glazbe DJ Sasha na Harteri
Rezidencijom u njujorškom klubu Twilo osvojio je i Ameriku u kojoj uživa status superstara svirajući samo na najvećim festivalima i dvoranskim spektaklima. Potpisao je brojne hit produkcije, uključujući i remikseve glazbenih velikana poput Depeche Mode, The Chemical Brothers i Madonne. Autor je prvog britanskog miksanog house albuma u povijesti i ponosni vlasnik Grammy nominacije, a radio je čak i glazbu za Sony Playstation igrice!
Njegovi samostalni albumi Airdrawndagger, Involver i Invol2ver sinonimi su za pomicanje granica elektronske glazbe. Ipak, ono po čemu je najpozatiji njegovi su epopejski dj setovi koje je u posljednjih 15 godina gotovo neprekinute turneje izvodio u svakom kutku planeta. Red je došao i na nas! Dolazak Sashe, čovjeka koji 12 godina zaredom ulazi u 10 najboljih DJ-a današnjice prema relevantnom izboru DJ Maga, trenutak je glazbenog hedonizma koji se nipošto ne propušta!
Predstavnici novog globalnog electro zvuka
Treći headliner riječkog festivala je Simian Mobile Disco, britanski dvojac kojeg čine James Ford i Jas Shaw, uz Justice, zasigurno najpoznatiji predstavnici novog globalnog electro zvuka.
smd400
Glazbeno putovanje započeli su u indie bandu Simian, koji unatoč ugovoru s velikom izdavačkom kućom nije napravio zapaženiji uspjeh. No uspješnima su se pokazale zabave koje su organizirali nakon koncerata, a na kojima su Ford i Shaw puštali glazbu pod pseudonimom Simian Mobile Disco. U to vrijeme, još nepoznati Justice, remiksirao je pjesmu Simiana “Never Be Alone” koja je uskoro prerasla u plesnu himnu i najavila rađanje nove glazbene revolucije. Ostalo je povijest…
hartera2009
Popis izvođača i raspored nastupa:

PETAK, 12.06.
glavna pozornica
KLAXONS, SASHA, SIMIAN MOBILE DISCO (DJ set), ALEX METRIC, LET3, ELVIS JACKSON
vesela pozornica
pobjednik contesta, ONE PIECE PUZZLE, NEOČEKIVANA SILA, REPETITOR, MANDRILI, KANDŽIJA, DIYALA, OGI, FYUZ, MATT
Hartera hotel
pobjednik contesta, XXL, MIQUE, SLEEPY, SYSTEM DIVINE
SUBOTA, 13.06.
glavna pozornica
ROYKSOPP, BOYS NOIZE, ADAM FREELAND, LAIBACH, PIPS CHIPS & VIDEOCLIPS, VUNENY
vesela pozornica
EAST RODEO, KAWASAKI 3P, RAMIEZ, MORSO, MANOFON, PINK STUDIO, HEMENDEX, SVEN NALIS, FILIP MOTOVUNSKI, DJ ROTTEN

Hartera hotel

SLY, TORRES, MIXEL, NIKOLA MAJDANOVIĆ vs. NEZZA, DUMMYR
ULAZNICE:

Do festivala cijena festivalske ulaznice je 220 kuna, a na dan festivala na ulazu 250 kuna. Jednodnevne ulaznice u prodaji su od 01.06. po cijeni od 150 kuna, a na ulazu po cijeni od 180 kuna. KUPI ULAZNICU.