Browse By

Hartera – party kojem kao da nema kraja

Nekadašnja Tvornica papira opet je »širom otvorenih ruku« dočekala mnoge željne dobre mjuze i još bolje zabave koja traje do ranih jutarnjih sati.
Tko preživi, pričat će – nakon odličnog zagrijavanja u četvrtak i sjajnog otvaranja u petak, u subotu je nekadašnje tvorničko zdanje u kanjonu Rječine, popularna Hartera opet »širom otvorenih ruku« dočekala mnoge željne dobre mjuze i još bolje zabave kojoj kao da nema kraja.
Čast da otvore drugu večer sve popularnijeg riječkog festivala i to nastupom na glavnoj pozornici, pripala je vjerojatno najoriginalnijem bendu iz BiH »Vuneny« koji su zahvaljujući iskustvu nastupa diljem Europe »odradili« odlično zagrijavanje. Na stageu su ih potom naslijedili »Pips, Chips & Videoclips«, nakon čega je slijedio kultni »Laibach«.
Ništa manje zanimljivo bilo je i na veseloj pozornici gdje su prvi zasvirali »Pink Studio«, a uslijedio je riječki »Manofon«. I u subotu se glazba »vrtila« u Hartera hotelu gdje su mnogi pronašli »utočište« u pauzama svirke i tako od plesa umorne noge odmorili u ugodnoj lounge zoni.
Odlično otvaranje Hartere
Peti Hartera festival u petak navečer počeo je u velikom stilu – najezdom mladih koji su u bivšu Tvornicu papira stigli privučeni impresivnom listom izvođača i njezinim jedinstvenim ambijentom. Glazba posve različitih žanrova odjekivala je kanjonom Rječine s tri pozornice, a na onima koji su tu istu glazbu »upijali« bilo je samo odabarti mjesto, vrijeme i bend.
Najposjećenija očekivano je bila hala Marganovo na čijem su se glavnom stageu, nakon atraktivnog projekta »Hrvati i Šveđani« i slovenskog benda »Elvis Jackson«, redali headlineri te energičnom svirkom iz minute u minutu stvarali sve bolju, užareniju, potpuno euforičnu atmosferu.
»Letu 3« u zadnji je čas pripala uloga headlinera koja im očito tako dobro leži jer »letovci« kako to i inače biva priredili odličan nastup, redali hit za hitom i još jednom potvrdili da su majstori od svirke uživo.
Ludo je bilo i u drugom, elektroničkom dijelu programa koji je tvrdim electrom otvorio izvrstan Britanac Alex Metric, slijedio je set »glazbenih revolucionara«, Simian Mobile Disca, no sama pojava velikog Sashe – sasvim je jasno označila početak urnebesnog, pravog hedonističkog partijanja kojim »upravlja« jedna od najvećih glazbenih zvijezda današnjice koja je u potpunosti opravdala očekivanja.
Sila riješila stvar
Veseli stage i ove je godine bio i više no veseo jer su bendovi svoje nastupe na maloj pozornici Hartere shvatili više no ozbiljno. »Veselu večer« otvorio je Ivan Vragolovich, slijedio je beogradski »Repetitor«, pa dobro znani »Mandrili«, dok su za freestyle hip hop bili zaduženi Kandžija i Diyala. No, vesela pozornica iza ponoći je slobodno mogla promijeniti ime u nagužvana jer kad su se na stage popeli »One Piece Puzzle« i žestoko odsvirali stvari s prvijenca »13 zlatnih hitova« nitko nije mogao ni unutra, ni van. Zabavu je nastavila beogradska »Neočekivana sila« koja je zasigurno odmah »riješila stvar«, a prvu večer »veselja« zaključio je žestoki techno Matta, Fyuza i nenadmašnog Ogija.
D. BAUK, S. BRAJČIĆ, D. DEMIĆ, Novi list