Browse By

Hartera Music Festival 8: spoj kreativnosti, inovativnosti i glazbe


Osma po redu Hartera, glazbeni festival koji se održava u prostorima bivše Tvornice papira – Hartere održat će se 19., 20. i 21. srpnja 2012. Uz izvrsnu glazbenu ponudu, ovogodišnja Hartera nudi spoj kreativnosti, inovativnosti i glazbe, ali i zahtjeva aktivnu publiku koja na festivalu nije samo konzument glazbe, u čemu i leži specifična vrijednost ovog Festivala.
Kada je 2005. skupina entuzijasta pokrenula Hartera Festival s ciljem senzibiliziranja javnosti za ideju da se prostor propale Tvornice papira namijeni kulturnim i javnim sadržajima, rijetki su mogli prognozirati da će Hartera postati jedan od najpoznatijih hrvatskih glazbenih događanja. Hartera je tijekom godina izrasla u respektabilan festival, koji se održava na više pozornica i s nekoliko desetaka stilski nevjerojatno raznovrsnih izvođača i performera te brojnim popratnim događanjima koja svaki pravi festival čini drugačijim i posebnim. Na dosadašnjih 7 izdanja festivala održanih pred oko 40 000 posjetitelja predstavilo se više od 200 izvođača iz regije i svijeta, s naglaskom na aktualne predstavnike urbanog zvuka što je Harteru svrstalo među 10 najboljih malih festivala u Europi.
Posebna se pažnja pridaje vizualnom identitetu, stoga ne čudi da se Harterina vjerna publika doslovno zaljubila u fantastičan ambijent stare tvornice i neponovljivu atmosferu cjelonoćnog tulumarenja. Položaj Hartere duboko u kanjonu rijeke Rječine omogućava cjelonoćnu zabavu od 20 sati do 6 ujutro, što je prava rijetkost za gradske festivale na ovim prostorima, a i šire.
Ove godine Hartera će se održati 19., 20. i 21. srpnja, ali događanja i aktivnosti vezani uz Festival i staru tvornicu papira traju već neko vrijeme. Tako je Radio Isus, projekt koji je zaživio u prostoru Energane u Harteri već održao tri izuzetno uspješna partyja, a sljedeći i ujedno i launch party osme Hartere, na kojem će nastupiti Adam Freeland, najavljen je za petak 25. svibnja. U međuvremenu su u prostoru Hartere održana tri popularna Buvljaka koji su polučili sjajan uspjeh i okupili veliki broj posjetitelja. Organizatori najavljuju još više izložbi, rađanje stripa te glazbene nastupe tijekom sljedećih mjeseci do održavanja Hartere.

Lijepe riječi o festivalu Hartera iznijeli su na najavnoj konferenciji za medije predstavnici pokrovitelja Zagrebačke banke i Grada Rijeke. Gradonačelnik Obersnel je naglasio važan doprinos Hartere u kontekstu stvaranja prepoznatljivosti Rijeke i njena glazbenog izričaja. Obersnel je pohvalio zavidnu inovativnost i kreativnost organizatora koja Hartera iz glazbenog  Festivala pretvara u način življenja koji objedinjuje zabavu, glazbu i kreativnost.
Za razliku od drugih festivala u Hrvatskoj, koji što zbog nedostatka sredstava, što zbog funkcioniranja po principu prihoda isključivo od ulaznica, pomalo posustaju, pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar, koji je i sam punih šest godina radio u organizaciji festivala, važnim za njegovu budućnost ocijenio je zakret prema stvaralaštvu, a ne pukom konzumiranju glazbe, a tome pomaže upravo stvaranje novih sadržaja i okretanje prema mladima i njihovim interesima.
Ove godine Hartera se širi i na mobilne medije. Pripremljena je mobilna aplikacija za Smart phone koja osim uobičajenih informacija o festivalu omogućuje skidanje i čitanje stripa o Vivi Rinocerus kojega je prvi broj predstavljen upravo danas. U sklopu te stripovske priče aplikacija sadrži i interaktivne mini igre vezane uz strip, odnosno likove i sadržaje koji se pojavljuju u stripu. Tu je nagradna igra koja od korisnika aplikacije traži da budu kreativni te šalju svoje najzanimljivije fotografije preko kojih će se u aplikaciji automatski postavljati lica likova iz stripa. Najkreativniji od njih osvojit će free festivalsku kartu za Harteru! Sadržaji i mogućnosti aplikacije otključavaju se skeniranjem QR kodova koji će se vidljivo i strateški rasporediti po prostoru Hartere, a velika količina QR kodova će preko tiskanih materijala biti podijeljena ili predstavljena prije samog festivala po cijeloj Hrvatskoj. Pronalazeći ih, prateći upute i likove koji će se virtualno pojavljivati u prostoru i sudjelujući u igrama korisnici stižu do raznih instalacija , projekcija ili čak tajnih lokacija/partyja unutar samog prostora Hartere. Jedna od interaktivnih igara koja će se moći igrati kroz mobilnu Hartera 2012 aplikaciju je i glazbena igra. Na Fontani di Hartera cijeli jedan zid bit će obasjan projekcijama više projektora te ozvučen posebnim razglasom namijenjenim izvedbi ove igre.
Kroz nekoliko dana u suradnji MTV-ja i Hartere bit će objavljen natječaj na kojem će mladi producenti, DJ-I, glazbenici dobiti priliku slanjem svojih radova postati dio aplikacije i programa Hartere.
Također, svi korisnici aplikacije i posjetitelji Hartera festivala će preko svojih iphoneova dobiti mogućnost stvarati glazbenu i vizualnu kulisu Hartere, bez obzira na prethodno znanje ili talent. Preko svog smartphonea utjecat će i manipulirali već prethodno pripremljenim materijalom i zabavljati sve okupljene na Harteri!
Jedna od lokacija ovogodišnje Hartere bit će i trg Fontana di Hartera, na kojem će biti postavljena 10-metarska fontane iz koje će teći pivo. Veličanstvena Fontana, zamišljena kao spomenik pivu bit će mjesto okrjepljenja posjetitelja osme Hartere, mjesto druženja i uživanja, ali i mjesto stvaranja novih glazbenih i vizualnih doživljaja.
Više o programu i porpatnim događanjima na:
http://www.facebook.com/hartera
http://twitter.com/Hartera
www.hartera.com
(I.N., Rijeka.hr)