Browse By

Gričevanje je od Zagreba napravilo metropolu


Prvo izdanje zimskog festivala Gričevanje završilo je preksinoć spektakularnim dočekom Nove godine, na Platou Gradec, pod kupolama i pod otvorenim nebom s pogledom na grad. Gotovo kao i 2012., dugo isčekivani koncert Kawasaki 3P-a, glavnih coprnjaka Gričevanja, počeo je s prvim minutama Nove godine, nakon vatrometa s nebodera na Trgu. Kasnije se pričalo kako su coprnice s Griča konačno došle na svoje jer im je netko posvetio pažnju, pa su malo ‘posolile’ vatromet svojom magijom.
Ni 90 minuta kasnije Luka, Pavlica, Viduka, Tomfa, Demirel, Mario i Štef nisu se dali s open air pozornice redajući žestoke, novogodišnje, ljubavne i one ‘ni o čemu’ pred razdraganom publikom koja je između skakanja i skandiranja zaplesala čak i dvokorak, obično rezerviran tek za novogodišnje jutro.
Večer je počela s triom Luft, pobjednicima natječaja ‘Gričevanje traži svježu krv’ koji su žestoko otprašili 45 minuta pokazavši da se rock’n’roll vratio u Zagreb. Za Koncert kao predgrupa Kawasakijima Luft se borio u konkurenciji 30 drugih bendova koji su se prijavili na natječaj za svježu krv Gričevanja.
Ostatak večeri čestitalo se i nazdravljalo u Magija baru i Apoteqi uz čudestan izbor glazbe Dj Labosha.
Program festivala pokazao je težnju organizatora da tokom Adventa svoje mjesto za zabavu i demonstraciju kretivnosti dobiju mnogi koji do sada nisu imali priliku. Zagreb je time dobio novu scenu u prosincu i organizatore koji njeguju raznolikost kreativnog izražavnja tako stvarajući duh metropole. Na Gričevanju se pokazalo da metropolu čine ljudi koji u njemu žive i stvaraju, a ne geografsko-političko okruženje. Mnogi strani turisti koji su posjetili Gornji grad upravo su to i naglasili vidjevši program i logistiku Gričevanja.  Sadržaj festivala bio je prilagođen publici koja voli glazbu, i koja prati domaću scenu, kako onu u nastajanju tako i onu već etabliranu. U tome duhu Gričevanje je uz pomoć Tuborga, a kroz nagradnu igru,  poslalo jednu posjetiteljicu na ovogodišnji Exit festival u Novi sad.