Browse By

Festival Republika u Rijeci

Ovog ljeta u Rijeci započinje međunarodni događaj Republika – Svjetski susret kreativaca iz područja progresivne kulture. Festival će se održavati od 18. do 20. srpnja, a osmišljen je kao kombinacija ljetne škole, konferencije i festivala. U Rijeku će dovesti neke od najkreativnijih i najuzbudljivijih umova današnjice i omogućiti mladima iz Hrvatske, regije i svijeta  da s njima, i međusobno, razmijene ideje, iskustva i inspiracije.
Ovaj festival kreativnosti obuhvatit će radionice, igraonice, predavanja, prezentacije, instalacije, koncerte i zabavne sadržaje. Trodnevni program Republike sastoji se od šest paralelnih dijelova. Neke od njih organiziraju  prestižni svjetski festivali kao što su SHARE (Beograd/Bejrut), A MAZE (Berlin/Johanesburg), PAUSE (Melburn), East Doc Platform (Prag), putujući festival inovacija SeedCamp, a neki će se premijerno dogoditi upravo na Republici kao, primjerice, Art Expo Forum – godišnja smotra likovnog stvaralaštva u Hrvatskoj. Poduzetničko-tehnološki dio događanja činit će RockPaperStartups.
Republika će se održati u kompleksu bivše tvornice “Rikard Benčić” i na brodu Galeb, nekadašnjem Titovom brodu mira, najavio je na konferenciji za medije gradonačelnik Vojko Obersnel i istaknuo da će budućnost ovih objekata biti zanimljiva kao i njihova prošlost. Naglasio je i važnost održavanja i inicijativu ovog novog Festivala, a to je njegova kulturna, zabavna i turistička dimenzija. Vodeći se za činjenicom da su kreativne industrije od velike važnosti i prioriteti europskih fondova – Creative Europe, kreativne industrije definitivno su budućnost u kulturnoj politici Grada Rijeke. Ovim projektom Rijeka će se pozicionirati kao regionalni centar kreativnih industrija i europski festivalski centar te mjesto umrežavanja profesionalaca iz područja kreativnih industrija na međunarodnoj razini.
Republiku, u suradnji s Gradom Rijekom organiziraju neki od ključnih ljudi koji su stajali iza novosadskog festivala EXIT proteklih 13 godina. Za ovu priliku oni će oformiti lokalni tim te će tako organizacija Republike biti i proces prenošenja znanja i iskustva od ekipe koja je stvorila EXIT na lokalne organizatore, kazao je Ivan Šarar, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke. Ova manifestacija u cilju ima postavljanje Rijeke kao regionalnog centra kreativnih industrija i europskog festivalskog centra, stvaranje alternativne edukativne platforme za mlade kreativce i privlačenje novih turista u Rijeku.
Bojan Bošković, suosnivač i dugogodišnji generalni menadžer novosadskog Festivala Exit i Share Festivala sa zadovoljstvom je pristao biti suorganizator ovakvog dođađaja, pogotovo zato što prošlost, sadašnjost i jedinstveni geografski položaj Rijeke čine je savršenim gradom za ovakav ambiciozni događaj. Naglasio je da su svi pozvani sudionici već sada potvrdili svoj dolazak na festival.
Uz goste poput međunarodnih investicijskih fondova Seedcamp i Techstars te vodeće hrvatske tehnološke poduzetnike poput Farmeronovog Matije Kopića iz Osijeka i WhoAPI-jevog Gorana Duškića iz Rijeke, program će činiti i niz radionica i predavanja posvećenih sve izraženijoj startup kulturi širom regije. U sklopu RockPaperStartupsa održat će se i Mini Seedcamp Rijeka, natjecanje najboljih europskih startup projekata u suradnji s vodećim britanskim startup inkubatorom Seedcamp. A prenesena je i snimljena izjava  Carlosa Eduarda Espinala, suosnivača i investirora londonskog Seedcampa, vodećeg europskog startup inkubatora za tehnološke poduzetnike.
Grad Rijeka u suradnji s timom Netokracije kao vodećim regionalnim magazinom koji je posvećen tehnološkom poduzetništvu i poslovanju, organizira konferenciju RockPaperStartups. Poduzetničko-tehnološki dio događanja činit će RockPaperStartups, najveća ljetna startup konferencija u Europi, koja će okupiti mlade poduzetnike iz Hrvatske te cijele srednje i istočne Europe.  Republika je osmišljena kao kombinacija ljetne škole, konferencije i festivala, a u Rijeku će dovesti neke od najkreativnijih i najuzbudljivijih umova današnjice i omogućiti mladima iz Hrvatske, regije i svijeta  da s njima, i međusobno, razmijene ideje, iskustva i inspiracije. Andrija Vitezić, pročelnik Odjela za poduzetništvo Grada Rijeke potvrdio je još jednom važnost ovakvog događaja, nadovezujući se sa činjenicom da je Grad pokrenuo Startup, treći riječki inkubator, no prvi koji potiče razvoj poduzetništva kod mladih do 29 godina kao najosjetljivije dobne skupine koja sve teže pronalazi posao i stječe svoja prva radna iskustva.
Bojan Bošković, suosnivač i dugogodišnji generalni menadžer novosadskog Festivala Exit; Ivan Brezak Brkan, osnivač i glavni urednik Netokracije, vodećeg regionalnog magazina za web poslovanje; Goran Duškić, suosnivač WhoAPI-ja, vodećeg riječkog tehnološkog Start up-a; Vojko Obersnel, gradonačelnik Grada Rijeke; Ivan Šarar, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke i Andrija Vitezić, pročelnik Odjela za poduzetništvo Grada Rijeke
Dio programa festivala bit će sajam umjetnosti Start Art Expo koji će na jednom mjestu okupiti  i povezati sve moguće sudionike umjetničkih događanja, od galerista, kolekcionara, pravnih osoba koji ulažu u umjetnost (banke, osiguravajuće kuće i sl.), ne samo kao potencijalne kupce već kao osobe koje imaju dobro razvijene svoje profesionalne usluge prema umjetničkom svijetu.
(V.T., Rijeka.hr)
Foto: Rijeka.hr