Browse By

Festival 84: preko 20 000 ljudi zajedno poslalo poruku zajedništva!

Jučer je završio prvi Festival 84, novi član Exitove regionalne obitelji koji je već nakon premijernog izdanja stao u red najmasovnijih zimskih festivala na svijetu uz ukupnu posjetu od preko 20.000 ljudi! Na mjestu gdje su 1984. godine održane Zimske olimpijske igre, ponovno je gorio plamen, ovog puta festivalski, koji je legendarni jugoslavenski skijaš Bojan Križaj zapalio originalnom olimpijskom bakljom. Ovakvom ceremonijom otvaranja, kao i svojim imenom, Festival 84 poslao je mirovnu poruku cijeloj regiji i podsjetio kakva dostignuća možemo postići kada smo okrenuti suradnji i zajedništvu. Publika iz svih krajeva regije te ukupno iz oko 20 svjetskih zemalja, od četvrtka 15. do nedjelje 18. ožujka, provodili su se uz brojne svjetske i regionalne glazbene zvijezde na maratonskim party-ima koji su trajali gotovo bez prestanka, na pet pozornica širom Olimpijskog centra Jahorina. Đule, frontmen grupe Van Gogh, izjavio je da ga je fenomenalna energija koju je doživio podsjetila na same početke EXIT festivala, i time dao nagovještaj koje visine Festival 84 može dosegnuti, dok je generalni sekretar Savjeta za regionalnu suradnju (RCC), Goran Svilanović, izjavio da bi EXIT na Jahorini mogao promijeniti BiH nabolje. Osnivač Exita, Dušan Kovačević, na ove ocjene dodao je: “S Festivalom 84, društvena misija Exita vezana za pomirenje regije, dobila je još dublji smisao i prešla je na jednu novu, višu razinu”.

Na preko 1.500 metara nadmorske visine nastupale su aktualne, svjetske i regionalne glazbene zvijezde kao što su britanski hitmakeri Sigma, kultna aktivistička grupa Asian Dub Foundation, nizozemske DJ zvijezde Joris Voorn i Patrice Baumel, slovenski techno bard Umek, predvodnici orijentalnog house zvuka Burak Yeter i Mahmut Orhan, ruski hit tandem Filatov & Karas, detroitski techno mag Eric Cloutier, njemački house majstor Sandrino te vodeći regionalni reperi Bad CopyFrenkie, Kontra & Indigo i sarajevski miljenici Helem Nejse. Ovakav program pojačala je i sjajna regionalna DJ postava u kojoj su igrali BillainMarko NastićDejan MilićevićMladen TomićSiniša TamamovićBlack AcidVanyanoAfter AffairWoodieA Skitzo i brojni drugi.
Glavnu zabavu tijekom subote priredili su njemački DJ mag Sandrino i miljenik beogradske klupske scene Kristijan Molnar, čiji su dnevni setovi u krcatom holu hotela Vučko bili glasno pozdravljeni od strane raspoložene publike. Subotnja groznica obuzela je cijelu Jahorinu, a centralna točka festivala i u subotu svakako je bio Olympic Main Stage ispred hotela Bistrica, gdje je program počeo uz set DJ-a Said5, da bi se nastavilo u žestokom ritmu uz rokenrol miljenike regije, kultni Van Gogh. Hitovi su se redali, a publika je u glas pjevala u atmosferi koja je podsjećala na stadionsku! Krcata montažna hala u kojoj se ovog vikenda nalazila kolosalna pozornica, odjekivala je potom jakim rifovima i britkim stihovima britanskih aktivista iz grupe Asian Dub Foundation, koji nakon poruke na svojim mrežama ni ovaj put nisu propustili priliku da s olimpijske Jahorine i Festivala 84 pozovu na mir i suradnju.

Nakon što su prethodnih godina osvojili glavne pozornice Exita i Sea Dance festivala, britanski duo Sigma konačno je stigao i na Exitov zimski festival, što je ovom tandemu uža specijalnost, budući da je njihova pjesma “Higher” neslužbena himna svih najvećih festivala u skijalištima, kojima se od ove godine pridružio i Festival 84. Nakon izuzetno visoko energetskog seta koji je publiku doveo u stanje transa, visoku ljestvicu u pravom olimpijskom duhu dostigli su i ruski hit producenti Filatov & Karas, dok su Mahmut Orhan i Burak Yeter u visokom stilu završili sjajnu zabavu na glavnoj pozornici, koja će se još dugo prepričavati. Zabava se nakon toga, kao i prethodnog dana, preselila u klub Hotela Bistrica, gdje su Mladen Tomić i Siniša Tamamović neumorno predvodili publiku sve do prijepodnevnih sati.