Browse By

Ferry Corsten – L.E.F.

Glasna, elektronska i surova je glazba koju nam Ferry nudi na svojem novom umjetničkom albumu nazvanom upravo tako (Loud, Electronic and Ferocious). Album krase skladbe različitih ukusa i žanrova, razne kolaboracije, ukratko – ovaj album ne smijete zaobići. No, vratimo se korak unatrag, točnije u 2003. godinu kada je Ferry izdao svoj prvi album – ‘Right Of Way’. Već tada smo mogli naslutiti što možemo očekivati od Ferrya u budućnosti. Tada je Nizozemac na svom albumu prvijencu uspio ‘pomiješati’ nekoliko žanrova (trance, electro te izuzetno kvalitetnu pop glazbu).
Između svog prvog i drugog albuma, Ferry se nije prepustio trenutku te je u međuvremenu postepeno radio na razvijanju, odn. svojoj evoluciji kao glazbenog producenta. Loud, Electronic and Ferocious, odn. skraćeno L.E.F. je kombinacija interesantnih skladbi od podizajućeg trance pa sve do vokalnih breakbrat uradaka.
Nakon kraćeg intra, ispunjenog misterioznim zvukovima i notama, L.E.F. kreće žestoko sa skladbom ‘Are You Ready‘, koju krasi electro prizvuk sa snažnim ponavljajućim ritmovima – tipična Ferryeva produkcija. Pjesma ‘Fire’, njegov najnoviji hit se također nalazi na albumu, krasi ju odličan vokal, ugodan osjet te snažna perkusija, pomalo zarazni ritmovi te (po)deblja bass linija. U toj skladbi Ferry je surađivao sa Simon LeBonom iz grupe ‘Duran Duran’. Skladba ‘L.E.F.‘ je sljedeća, a budući da je to i naziv samog albuma – očekivali smo nešto snažno, glasno i elektronsko. Naravno, što smo tražili to smo ovdje i dobili, ‘stvar’ je brza, ima odličnu strukturu koju čine zanimljivi glazbeni efekti pa tako možemo čuti note synta i razne elektronske ritmove. Ovo je jedna od onih skladbi koja instantno ‘zaprašiti’ dance floor.
Slijedi ‘Into The Dark‘, koju su napisali Ferry i Howard Hones. Možemo reći da je ova pjesma sporija od početnih uradaka na albumu, sadrži čisti ritam te finu uporabu žičanih instrumenata. Vokal Howarda Honesa u pjesmi zvuči odlično, a cijela ‘priča’ je podržana odličnim tekstom. Sjećate se ‘Galaxie’ ? Na albumu se nalazi njezin ‘rework’ u koji ćete se odmah zaljubiti. No niste jedini, Ferry ju već mjesecima ‘vrti’ na svojim setovima.
Zatim dolazimo do još jedne u nizu vokalne izvedbe, ovaj put se radi o skladbi ‘Beautiful‘. Ritam je ovoga puta znatni brži, pa je dojam da je pjesma vrlo plesljiva. Riječi je napisao Ben Cullum, vokalni dio izvodi Debra Andrew. Ovdje vidimo mješavinu electro-trance, pa distorziju vokala, ‘sočnu’ bass liniju te komadiće melodije u pozadini.
Possession‘ i ‘On My Mind‘ napisane su u koprodukciji dvojca (Raz Nitzan i Adrian Broekhuyze) a Denise Stahlie se kao vokal nalazi u obje skladbe. ‘Fine’ glazbene teksture i pomalo pucketajuće basseve uz ugodnu melodiju slušamo u ‘Possession’ dok je ‘On My Mind’ postavljena na jedan drugi način, naime ovdje je veći naglasak na vokal, a manji jasno na sve druge elemente u pjesmi.
Down On Love‘ je prepun tempa, vokala i zvukova gitare. Zvuči jako dobro, glatko, no opet dinamično te sadrži jasnu breakbeat strukturu. Zatim jedna pop izvedba, nazvana ‘Forever’ na kojoj su surađivali Ben Cullum i Debra Andrew. ‘Forever‘ ima sve što jedan pop hit treba imati; pjevušljive vokale, prepoznatljivu i vedru melodiju, te jasnu bass liniju. Ako se osjećate ‘down’, zgrabite odmah ovu pjesmu koja bi vas trebala instantno oraspoložiti.
Poslije nekoliko vokalno orijentiranih pjesama, vrijeme je za nešto snažno! U tom stilu kreće ‘Watch Out‘, inače novi singl prepun je energije a nekako najviše sliči već sada klasiku, ‘Rock Your Body Rock’. Ovdje slušamo ‘opaku’ electro bass liniju te glas autora albuma!? ‘Watch Out’ krasi i zarazna melodija. Slijedi ‘Punk’? Pa u kranjoj liniji da, no na drugu stranu možda i ne ? ‘Junk‘ traje svega dvije i pol minute, a radi se o veoma dvojbenoj skladbi na albumu. Naime, slušamo melodiju identičnu kao u skladbi ‘Punk’ te ritam u Prodigy stilu te pomalo mračne tonove. Zanimljivo! ‘Cubikated‘ je pretposljednji uradak na albumu, koji je zapravo remix skladbe ‘Cubik’ izdane još u 90′. Cijela se pjesma ‘vrti’ oko industrijskog zvuka, dok mračniji ritam prevladava u većini ove izvedbe. ‘Freefalling‘ kao posljednja skladba na albumu nas vraća u realnost, progresivnog je prizvuka te sadrži zanimljive, umirujuće glazbene efekte i jednostavan vokal za koji je zaslužna Denise Stahlie. Poslastica za kraj.
Bonus pjesma nam dolazi u nekoliko različitih verzija. Europa – ‘I love you’, Amerika – ‘Prison Break Theme’, Japan – ‘Insolation’ te ‘Daylight’ za sve ostale dijelove svijeta.
Ferry Corsten – L.E.F. / Flashover Recordings

01) Intro
02) Are You Ready
03) Fire
04) L.E.F.
05) Into The Dark
06) Galaxia
07) Beautiful
08) Possession
09) On My Mind
10) Down On Love
11) Forever
12) Watch Out
13) Junk
14) Cubikated
15) Freefalling
+ Bonus track: I Love You
Žanr: Trance
Dojam:
Radi se o albumu najviše kvalitete koji pruža najbolji uvid u produkciju i stil Ferry Corstena. Ferry je raznovrstan te se nikad ne zadržava na jednom stilu pa tako u njegovim uradcima često slušamo trance, electro i breakbeat. Ukoliko ste ljubitelj prethodno navedenih žanrova, savjetujemo kupnju albuma – vjerujte, nećete požaliti! (Pripremio: Goran Grudić, Brija Dot Com)