Browse By

Energy Union u Stereo Dvorani


U organizaciji udruga Onfusion i masa:kru u Zagrebu i Rijeci održat će se manifestacija Energy Union od 13. do 15. svibnja. Treći dan, 15. svibnja, pod organizacijskom palicom masa:krua, program se seli u riječki klub Stereo, gdje će uz Coldcut i Martyna nastupiti i domaćini, masa:kru DJ-i & VJ-i.
Energy Union je projekt osmišljen s ciljem poticanja mladih na usvajanje ideje inteligentne energije. Inteligentna energija znači očuvanje energije, te njenu proizvodnju iz ekoloških i obnovljivih izvora. Obnovljivi izvori energije crpe se iz održivih izvora koji su ili prirodno neiscrpni promjerice solarna energija, energija vjetra, vode i geotermalne sile; ili se može obnavljati – primjerice bio – energija koja se crpi iz vegetacije. Efikasna i racionalna potrošnja energije podrazumijevaju manju potrošnju energije za život. Stil života po principu inteligentne energije omogućuje redukciju prirodnih resursa.
Iza Energy Union projekta stoje veliki igrači – WIP (Munich), tvrtka glasovita na području obnovljive energije već više od 40 godina, te FoEE (Friends of the Earth Europe), organizacija koja stoji iza kampanje Big Ask – akcije zahvaljujući kojoj se zakoni vezani za industriju i njene posljedice konstruktivno mijenjaju. Energy Union podržava i prezentira široka europska mreža, te će tijekom 2009. i 2010. posjetiti 24 grada u 12 europskih zemalja.
Svojim djelovanjem ovaj projekt pokazuje da su akcije glasnije od pukih riječi, tako će i Hrvatska biti dio ove zelene revolucije 13., 14. i 15. svibnja kada će se u Rijeci i Zagrebu održati bogat program, promovirajući ideju inteligentne energije.
13. svibnja
Na repertoaru je dnevni program na zagrebačkom Gornjem gradu (u prostoru čekaonice uspinjače), te na samom Strossmayerovom šetalištu. Osim interaktivne izložbe i Energy Union info štanda, u sklopu programa će nastupiti i confusion DJ-i, te Matt Black iz Coldcuta.
14. svibnja
Okrugli stol u organizaciji Zelene Akcije – nevladine udruge za zaštitu okoliša i članice Friends Of The Earth International, na kojem će predavanje održati brojni predstavnici institucija i vlasti. Večernji program održat će se u Boogaloo klubu gdje će uz Coldcut i Martyna nastupiti confusion DJi.
15. svibnja
Program se seli u riječki klub Stereo, gdje će uz Coldcut i Martyna nastupiti i domaćini,
COLDCUT (Ninja Tune / UK)
Londonski duo Coldcut, Matt Black i Jonathan More posebno su za Energy Union turneju koncipirali AV film koji će predstaviti i u Hrvatskoj, inovativno live kino u tipičnom mash-up Coldcut stilu! Osim što su uvijek svojim radom pomicali granice u elektronskoj glazbi, pa tako bili pioniri zvuka poznatog kao trip-hop, te pomogli razvoju danas vrlo popularnog vida muzičkog izražavanja kroz remiksiranje i sempliranje, važan dio njihovog stila uvijek je bio i video i multimedija, koncept koji je upravo kroz njihov rad populariziran i izvan Velike Britanije. Snažan utjecaj na elektronsku glazbu oduvijek je imala i njihova svjetski poznata izdavačka kuća Ninja Tune koju su osnovali 1990. Ove godine Ninja Tune slavi dvadesetu godišnjicu, povodom čega Coldcut priprema novi album i Solid Steel mix CD.
MARTYN (3024 / NL)
Najprije poznat kao d’n’b DJ i producent, Martyn se na širu scenu elektronske glazbe probija u 2007. kada se okreće u techno, house i dubstep smjeru, te pokreće izdavačku kuću 3024. Martynovi DJ setovi su u posljednjih dvanaest mjeseci prešli granice dubstepa; preko synthfunka, hip-hopa, houseastog ruffagea i broken beat elektronike, on i dalje neumorno skenira nadolazeće valove dance glazbe kako bi izabrao najbolje komade za glazbene sladokusce. Album Great Lenghts, izdan 2009, produkcijsko je savršenstvo, a o kvaliteti njegove produkcije govori i popis artista koje je remiksirao, te onih koji su remiksirali njegove stvari. Kao šlag na kraju, Martynu je povjereno i miksanje jubilarnog Fabric 50 CD-a, najgenijalniji mix koji ćete vjerojatno čuti ove godine.
Izvor: Rijeka.hr